ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων.

Θεοδωρικάκος: Σταθερότητα και ειρήνη φέρνουν ανάσα στον τουρισμό

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος τονίζει ότι ο πόλεμος πλήττει και τον τουρισμό και υπογραμμίζει πως η μόνη βιώσιμη λύση είναι η ειρηνική διπλωματία στην περιοχή.

Με αισιοδοξία για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και την επιστροφή της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την αποτελεσματική παρέμβαση της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός επισήμανε ότι «κάθε λογικός άνθρωπος εύχεται η δήλωση του προέδρου Τραμπ να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του πολέμου», σημειώνοντας ότι κάθε σύρραξη προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών και επιβαρύνει τις οικονομίες παγκοσμίως.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από την πρώτη ημέρα των εξελίξεων στην περιοχή, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε ελέγχους στην αγορά καυσίμων ώστε να αποτραπούν παράνομες αυξήσεις τιμών. 

«Ελέγξαμε όσους προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν, πριν περάσουν οι νέες τιμές στις αντλίες. Οι τιμές συγκρατήθηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αγορά, ανέφερε ότι το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, δεν χρειάζεται να παραταθεί, καθώς ο υγιής ανταγωνισμός και η ενημέρωση των καταναλωτών είναι πλέον επαρκή εργαλεία. 

«Είμαστε πάνω από την αγορά – και αυτό δεν είναι λόγια», δήλωσε, παραθέτοντας παραδείγματα από παρεμβάσεις του υπουργείου σε σούπερ μάρκετ, στον ασφαλιστικό κλάδο αλλά και στις τιμές αποζημιώσεων.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την προστασία του καταναλωτή και την εποπτεία της αγοράς, που θα ενοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά το μοντέλο της ΑΑΔΕ.

Σε σχέση με την ακρίβεια, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτάσσει τον «παραγωγικό μετασχηματισμό» της οικονομίας. «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την περιφέρεια, να ενισχύσουμε τη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε, προαναγγέλλοντας την προσεχή ανακοίνωση τριών νέων καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου, τα οποία στοχεύουν στη συγκράτηση του πληθυσμού στις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος, ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα δίνει μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.

Τέλος, για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια αλλά και προσεκτική προσέγγιση: «Δεν θα επιτρέψουμε σκιές ή υποψίες. Όπου υπάρχει τεκμηρίωση, θα προχωρήσουμε, αλλά όχι σε κυνήγι μαγισσών»

Όπως τόνισε, το φαινόμενο των παράνομων επιδοτήσεων δεν είναι νέο, αλλά εντονότερο στις μεσογειακές χώρες και αντιμετωπίζεται μέσω σειράς θεσμικών παρεμβάσεων μετά το 2019.

Αναφερόμενος, τέλος, στις πρόσφατες πυρκαγιές στη Χίο, μίλησε για «περίεργη συγκυρία» με πολλά ταυτόχρονα μέτωπα και διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε άμεσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: Νέοι έλεγχοι και κυρώσεις για ΚΥΔ που χειρίζονται Ενιαίες Αιτήσεις

Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέο πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων για τα ΚΥΔ και τους φορείς που υποβάλλουν Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης, καθορίζοντας διαδικασίες ελέγχου και υποχρεώσεις για όσους διαχειρίζονται τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ.
Λιμάνι Πειραιά αεροφωτογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη 26χρονος στον Πειραιά με 2 κιλά κάνναβης σε επιβατηγό πλοίο

Ενισχύονται οι έλεγχοι της Ασφάλειας στο λιμάνι του Πειραιά για την καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών. Συνελήφθη 26χρονος με πάνω από δύο κιλά κάνναβης, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου ανίχνευσης.
μπουλντόζα σε απόβλητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικογραφία κατά αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης για παράνομη χωματερή

Ανεξέλεγκτη χωματερή σε δημοτικό χώρο στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης οδήγησε σε δικογραφία κατά του αντιδημάρχου για παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς δεν μερίμνησε για τον καθαρισμό της περιοχής.
Ελληνική αστυνομία περιπολικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

26 συλλήψεις σε ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. σε οίκους ανοχής στην Αττική

Έλεγχοι σε 10 οίκους ανοχής σε Αθήνα, Περιστέρι, Άγιο Δημήτριο και Δάφνη οδήγησαν στη σύλληψη 26 ατόμων για παραβίαση σφραγίδων και ελλιπή έγγραφα διαμονής, αν και υπήρχαν αποφάσεις σφράγισης από τις δημοτικές Αρχές.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε ανήλικους και καταστήματα κατά της παραβατικότητας

Αστυνομικοί έλεγξαν 60 ανηλίκους και 11 καταστήματα στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου στο πλαίσιο δράσης για την πρόληψη παραβατικότητας και την αποτροπή κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.