ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνοιγμα της Airbnb λόγω κρίσης σε μακροχρόνιες μισθώσεις

Διαμερίσματα με το μήνα θα προσφέρονται από την πλατφόρμα της Airbnb, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πίεση από το κραχ στον τουρισμό. Τι κερδίζουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες.

Στροφή και στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών και καταλυμάτων αναγκάζεται να πραγματοποιήσει το Airbnb τους επόμενους μήνες, ως απάντηση στην κρίση που έχει γεννήσει η πανδημία και το πλήγμα που θα επιφέρει στον τουρισμό.

Με τον τρόπο αυτό, είναι πιθανό όχι μόνο να δοθεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, που αξιοποιούν την πλατφόρμα και ετοιμάζονται για σημαντικές απώλειες εσόδων, αλλά και να προστεθούν κι άλλοι πιθανοί χρήστες, ενισχύοντας κι άλλο την επίδραση της ψηφιακής πλατφόρμας στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Airbnb σχεδιάζει να προσφέρει τη δυνατότητα στους οικοδεσπότες/ιδιοκτήτες, που διαφημίζουν τα ακίνητά τους στην πλατφόρμα, να διαφοροποιήσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, από ένα τουριστικό κατάλυμα λίγων ημερών, σε ένα λειτουργικό διαμέρισμα λίγων μηνών.

Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στον πυρήνα του σχεδιασμού που εκπονεί η Airbnb στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την ταχύτερη έξοδό της από την κρίση. Έτσι, τόσο η Airbnb, όσο και οι ιδιοκτήτες-οικοδεσπότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ανακάμψουν ταχύτερα, μέσω της στροφής σε μια διαφορετική κατηγορία μισθώσεων ακινήτων, η οποία εκτιμάται ότι θα πληγεί λιγότερο από την κρίση που θα προκληθεί στο τουριστικό προϊόν και τις συναφείς υπηρεσίες φιλοξενίας.

Το σχετικό στρατηγικό σχέδιο ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, καταδεικνύοντας τα γρήγορα «αντανακλαστικά» της εταιρείας από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, καθώς η κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον παγκόσμιο τουρισμό είναι πρωτοφανής και δύσκολα θα υπάρξει άμεση ανάκαμψη, όχι μόνο φέτος, αλλά ενδεχομένως και τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Airbnb, σχεδιάζει να απευθυνθεί, μεταξύ άλλων, σε στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, που «τρέχουν» συγκεκριμένα επαγγελματικά project σε χώρες του εξωτερικού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν στο μέλλον να επιλέγουν και από τις αγγελίες ακινήτων του Airbnb, προκειμένου να νοικιάζουν ένα κανονικό σπίτι και όχι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για όσους μήνες απαιτείται, έως ότου ολοκληρώσουν την εργασία τους στο εξωτερικό.

Μια ακόμα σημαντική «δεξαμενή» πελατών θα είναι οι φοιτητές, τομέας ραγδαίας ανάπτυξης και υψηλής ζήτησης, στον οποίο έχουν αρχίσει να εισέρχονται ακόμα και ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Prodea Investments, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρει η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, λόγω ακριβώς της απουσίας οργανωμένων υποδομών φιλοξενίας. Οι σχετικές ανάγκες σε χώρες που υποδέχονται κάθε χρόνο ξένους σπουδαστές είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Ειδικά στην Ελλάδα, εφόσον λανσαριστούν οι σχετικές υπηρεσίες, εκτιμάται ότι θα τύχουν σημαντικής απήχησης, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των παρεχόμενων καταλυμάτων, αφορά σε ολόκληρες κατοικίες, είτε πρόκειται για διαμερίσματα, είτε για μονοκατοικίες/μεζονέτες και όχι σε μεμονωμένα δωμάτια. Παράλληλα, θα ευνοηθούν σημαντικά και τα ακίνητα που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου κατά κύριο λόγο καταγράφεται η συγκεκριμένη ζήτηση ακινήτων, δηλαδή από φοιτητές, ή στελέχη υπηρεσιών.

Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχει ένα έτοιμο απόθεμα κατοικιών υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, πλήρως επιπλωμένων και ανακαινισμένων, αναμένεται να προσφέρει άμεσα διέξοδο σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες, που δύσκολα θα μπορούν να προσδοκούν σε σημαντικά έσοδα από το σκέλος του τουρισμού τους επόμενους μήνες, ή και χρόνια.

Ακόμα σημαντικότερο είναι όμως το γεγονός ότι μέσω της προσθήκης και νέων υπηρεσιών μισθώσεων μεγαλύτερης διάρκειας, θα «μπουν στο παιχνίδι» του Airbnb και νέες περιοχές, που σήμερα δε συγκεντρώνουν ιδιαίτερη προτίμηση, μεταξύ των ξένων επισκεπτών, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκεί, να αποχωρήσουν από την πλατφόρμα, λόγω περιορισμένης απόδοσης του ακινήτου τους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρότητες μέχρι 83% στα ακίνητα Airbnb ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο έπεσαν οι κρατήσεις για Airbnb μετά τα μέτρα για τη Μύκονο

Μέσα σε λίγα 24ωρα οι πληρότητες των καταλυμάτων σε όλη τη χώρα με βάση τις προκρατήσεις για τον Ιούλιο έπεσε από 95% σε 80%. Διαψεύδει ο Χ. Θεοχάρης ότι υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Μυκόνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπαίνουν σε μικροσκόπιο της εφορίας όλες οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Σφίγγει κι άλλο ο ελεγκτικός κλοιός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω συμφωνίας της ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και VRBO. Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για τις αδήλωτες συναλλαγές. Τι προβλέπει πρόσφατη απόφαση.