bd-sprite
Πηγή: Shutterstock

Το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας του κράτους

Έξοδος στην αγορά με7ετές ομόλογα για να ανεβεί η στάθμη των διαθεσίμων του Δημοσίου, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο έκτακτων εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Τις δικές του «προληπτικές πιστωτικές γραμμές» ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο για να ανεβάσει τη στάθμη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου και να διευρύνει τα περιθώρια για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας έναντι της πανδημίας.

Το πρώτο βήμα γίνεται με την προσφυγή στις αγορές με την έκδοση του επταετούς ομολόγου σε μία ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργεί η απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δις. ευρώ και να τα επαναφέρει στο χρηματοδοτικό της μηχανισμό (waiver). Στόχος είναι να αντληθεί πρόσθετη ρευστότητα που θα ενισχύσει το οπλοστάσιο του Δημοσίου για την επούλωση των οικονομικών πληγών τη στιγμή μάλιστα που ουδείς μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.

Οι προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης αναθεωρούνται επί τα χείρω και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν την ανάγκη «προληπτικών και αμυντικών» κινήσεων έτσι ώστε «να μην βρεθούμε με τη πλάτη στο τοίχο» σε περίπτωση που απαιτηθούν νέες δραστικότερες παρεμβάσεις όχι μόνο για την απορρόφηση των κραδασμών αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται τον Ιούνιο.

Η νέα έξοδος στις αγορές υπαγορεύεται και από την ανάγκη να «διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού» το μαξιλάρι των 20 δις. ευρώ και να αξιοποιηθεί ως έσχατο εργαλείο για τη χρηματοδότηση των αυξημένων δαπανών του Δημοσίου, καθώς τυχόν εσπευσμένη χρήση του θα έστελνε μεταξύ άλλων λάθος μήνυμα στις αγορές και θα δημιουργούσε κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές για τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το τοπίο για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης παραμένει θολό και θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να λάβει σάρκα και οστά, πράγμα που περιορίζει τις πιθανότητες στο άμεσο μέλλον να υπάρξει από αυτή την πηγή ροή «ζεστού χρήματος» για αναπτυξιακή ώθηση.

Ένας ακόμη λόγος που βάρυνε στην απόφαση για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές είναι ότι το μερίδιο της Ελλάδας στους πόρους από το τριπλό πακέτο που αποφάσισε το Eurogroup απέχει παρασάγγας από τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την αναχαίτιση των αλυσιδωτών παρενεργειών από την κρίση. Το συνολικό ποσό των 7-8 δις. ευρώ που μπορεί να εισρεύσει στη χώρα μας επαρκεί για να καλύψει το κόστος του πακέτου στήριξης που έχει ανακοινωθεί έως σήμερα και ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ.

«Θα πρέπει να στηριχθούμε και στις δικές μας δυνάμεις» τονίζουν με νόημα στο υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα απορρίπτεται η προσφυγή στην προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM, καθώς ενέχει κινδύνους και παγίδες για εμπλοκή της χώρας σε ένα νέου τύπου μνημόνιο με βαρύ κοινωνικό και πολιτικό τίμημα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχεδιασμό για το άνοιγμα νέων καναλιών ρευστότητας του δημοσίου περιλαμβάνεται και η αύξηση του εσωτερικού δανεισμού μέσω έκτακτων εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρη εξόφληση δανείων του α' μνημονίου με «όπλο» το investment grade

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει τη δυνατότητα να αντληθεί μεγάλο ποσό από την αγορά ομολόγων και να αξιοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφάσεις για τη νέα έξοδο στην αγορά μετά τις ανακοινώσεις της S&P

Τη Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση της Ελλάδας και αμέσως μετά θα ληφθούν αποφάσεις για έξοδο με νέα έκδοση πενταετούς ή επταετούς ομολόγου. Επαφές Σταϊκούρα και Τσάκωνα στη Νέα Υόρκη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στη δημοσιονομική κρίση της πανδημίας, υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος

Ανάκαμψη εσόδων από τον Απρίλιο και σταδιακή μείωση δαπανών εκτονώνουν τις πιέσεις στον προϋπολογισμό, υπογραμμίζει η Alpha Bank. Ευνοϊκό το προφίλ χρέους, η Ελλάδα πληρώνει για τόκους μόνο 2,5% του ΑΕΠ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» για την οικονομία τα «κόκκινα» χρέη 242 δισ. από τους ιδιώτες

Τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού και τονίζει ότι χρειάζεται νέα ρύθμιση που θα αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.