ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θα αντλήσει 10 δισ. το Δημόσιο με ομόλογα, αποπληρωμές χρέους 12 δισ. το '24

Άνετη διαχείριση των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης χρονιάς χάρη στο αυξημένο πλεόνασμα. Ποιες κινήσεις προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ. Αντλήθηκαν 11 δισ. το 2023.

Χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες καλείται να καλύψει το 2024 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με έκδοση ομολόγων 10 δισ. ευρώ, ενώ θα έχει άλλα 9 δισ. ευρώ από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Το 2024 θα είναι μία χρονιά άνετης διαχείρισης των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, καθώς προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από 1,1% σε 2,1%.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ καθώς το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί: 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του επόμενου έτους.

Ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ

 

Η ισχυρή χρηματοδοτική θέση του Δημοσίου θα επιτρέψει στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε αποπληρωμές χρέους 12 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αποπληρωμές εντόκων γραμματίων και δανείων του επίσημου τομέα. 

Παράλληλα όπως αναφέρει ο Οργανισμός η στρατηγική χρηματοδότησης για το έτος 2024 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και τη διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας

Η στρατηγική χρηματοδότησης στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων και στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης. Επιπρόσθετα η περιορισμένη και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων οφείλεται κυρίως στην αντίστοιχη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων.

Αναφορικά με το 2023 σημειώνει ότι στο πλαίσιο της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, ως απάντηση στην επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ο ΟΔΔΗΧ υιοθέτησε μια ευέλικτη στρατηγική διαχείρισης του χρέους το 2023, αντλώντας χρηματοδότηση μέσω κοινοπραξιών και δημοπρασιών

Η στρατηγική χρηματοδότησης είχε ως στόχο να εκμεταλλευτεί τα ευνοϊκά παράθυρα της αγοράς και να κεφαλαιοποιήσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία τελικά επιτεύχθηκε το 3ο τρίμηνο.

Περισσότερα από 11 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω της έκδοσης ομολόγων με ανταγωνιστικούς όρους, επαρκή για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2023 με άνετο περιθώριο και να χρηματοδοτήσουν νέες πρωτοβουλίες με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της δομής του χρέους

Επιπλέον, η διαχείριση του χρέους παρέμεινε προληπτική, με πρόωρες αποπληρωμές του δημόσιου χρέους για την περαιτέρω μείωση των βραχυπρόθεσμων όρων εξυπηρέτησης του χρέους και την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής. Σε αυτό το πλαίσιο, 5,3 δισ. ευρώ από δάνεια του GLF, αποπληρώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 7 δισ. θα δανειστεί το Δημόσιο το 2023, άμυνα στις αυξήσεις επιτοκίων

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (4,2 δισ.) και με 2,2 δισ. από το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τον επόμενο χρόνο, ενώ θα μειωθούν σε 7 δισ. οι εκδόσεις ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 375 εκατ. ευρώ

Το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξάμηνα έντοκα εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ, δικαίωμα αγοράς από φυσικά πρόσωπα

Το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.