ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας με πύργους ψύξης περιβάλλεται από πράσινο τοπίο.

Η έλλειψη ουρανίου απειλεί την αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας

Η παγκόσμια ζήτηση ουρανίου για πυρηνικούς αντιδραστήρες αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο, φτάνοντας τους 86.000 τόνους έως το 2030 και τους 150.000 τόνους έως το 2040.

Η συζήτηση για την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση και στην ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, συναντά έναν σοβαρό «πονοκέφαλο», αυτή της έλλειψης ουρανίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται τη νέα έκθεση της World Nuclear Association (WNA), η παγκόσμια ζήτηση ουρανίου για πυρηνικούς αντιδραστήρες αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο, φτάνοντας τους 86.000 τόνους έως το 2030 και τους 150.000 τόνους έως το 2040.

Ωστόσο, η παραγωγή από τα υφιστάμενα ορυχεία προβλέπεται να μειωθεί στο μισό την ίδια περίοδο, καθώς πολλά κοιτάσματα εξαντλούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα επικίνδυνο «κενό» στην αλυσίδα τροφοδοσίας που μπορεί να φρενάρει τη δυναμική της πυρηνικής ενέργειας.

Η WNA καλεί τη βιομηχανία να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, τόσο για την αναζήτηση κοιτασμάτων όσο και για την αξιοποίηση ανενεργών ορυχείων, προκειμένου να αποφευχθεί η επερχόμενη κρίση. Όπως τονίζεται, θα χρειαστούν καινοτόμες τεχνικές εξόρυξης, πιο αποτελεσματικές αδειοδοτήσεις και έγκαιρη χρηματοδότηση.

Η ανανεωμένη στροφή στην πυρηνική ενέργεια τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη ευρωπαϊκών χωρών να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παράλληλα, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες βλέπουν στην πυρηνική ισχύ μια πιο «καθαρή» λύση για τα ενεργοβόρα data centers που απαιτούν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακοινώσεις περικοπών στην παραγωγή από κολοσσούς όπως οι Kazatomprom (Καζακστάν) και Cameco (Καναδάς) εντείνουν τους φόβους για άνοδο στις τιμές του ουρανίου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής Energy Fuels, Μαρκ Τσάλμερς, μίλησε για «σύννεφα στον ορίζοντα», καθώς τα γερασμένα ορυχεία χάνουν συνεχώς παραγωγικότητα.

Η πρόκληση δεν περιορίζεται μόνο στην εξόρυξη. Για να μετατραπεί το ουράνιο σε καύσιμο αντιδραστήρων, απαιτούνται σύνθετες διαδικασίες μετατροπής και εμπλουτισμού.

Η Ρωσία, που κατέχει δεσπόζουσα θέση στον κλάδο του εμπλουτισμού, παραμένει βασικός παίκτης γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες στη Δύση. Ο Ζακ Πειτιέ της γαλλικής Orano εκτίμησε ότι η απεξάρτηση από τις ρωσικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού θα είναι εφικτή «στις αρχές της δεκαετίας του 2030».

Η WNA προβλέπει ότι η παγκόσμια πυρηνική ισχύς θα σχεδόν διπλασιαστεί μέχρι το 2040, φτάνοντας τα 746 γιγαβάτ, με την Κίνα και την Ινδία να πρωταγωνιστούν στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Ωστόσο, η δημιουργία νέων ορυχείων ουρανίου μπορεί να χρειαστεί 10 έως 20 χρόνια από την ανακάλυψη μέχρι την παραγωγή, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ερώτημα αν θα προλάβει η βιομηχανία να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ή η έλλειψη ουρανίου θα σταθεί τροχοπέδη στη «νέα εποχή» της πυρηνικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναυτιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα και η κρίσιμη πρωτοβουλία ATLAS στην Ουάσιγκτον

Η πρωτοβουλία ATLAS ανοίγει τη συζήτηση για SMRs, πυρηνική ναυτιλία και πλωτές πυρηνικές μονάδες. Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων η Ελλάδα. Τι δηλώνει στο BD ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρ. Χουσιάδας.
Kυριάκος Μητσοτάκης και Ρούμεν Ράντεφ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ του 2ου FSRU στη Θράκη η Βουλγαρία, συζητήσεις και για πυρηνική ενέργεια

Στόχος η σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος στην Ελλάδα, ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης που δημιουργούν τα data centers αλλά και της ολοένα μεγαλύτερης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
πλωτές πυρηνικές μονάδες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί ταιριάζουν στη γεωγραφία της Ελλάδας

Νέα μελέτη εξηγεί γιατί οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί ταιριάζουν στην ελληνική γεωγραφία, επαναφέρει τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας οφέλη αλλά και θεσμικές προκλήσεις.
Πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδικός χάρτης για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές

Δεν θα προβλέπει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ούτε τη λήψη οριστικών αποφάσεων για επενδύσεις, αλλά θα απαντάει στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θέλει ή όχι να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

Το Καζακστάν ανοιχτό στη φιλοξενία ιρανικών αποθεμάτων ουρανίου

Το Καζακστάν δήλωσε διατεθειμένο να αποθηκεύσει ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο αν ΗΠΑ και Ιράν συμφωνήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ Γκρόσι, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο Τοκάγιεφ στην Αστάνα.
πλωτές πυρηνικές μονάδες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα: Το σχέδιο για πλωτούς σταθμούς

H απουσία ολοκληρωμένου πολιτικού, ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου αποτελεί το εμπόδιο στην ανάπτυξη πλωτών πυρηνικών σταθμών. Πως λειτουργούν και γιατί η Ελλάδα μπορεί να τους υιοθετήσει.