ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προχωρά η επένδυση σε νέα μονάδα από την ΕΑΣ Νάξου

Το νέο τυροκομείο αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα από 54 σε 80 τόνους ημερησίως, ενώ θα επιτρέψει το λανσάρισμα νέων προϊόντων, όπως γάλα διάρκειας 8 ημερών.

Η πανδημία «φρενάρει» τις πωλήσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, αλλά όχι τα αναπτυξιακά της πλάνα, με την έναρξη της υλοποίησης της επένδυσης για το νέο τυροκομείο ύψους 4,9 εκατ. ευρώ να δρομολογείται εντός του καλοκαιριού.

Αναλυτικότερα, η ΕΑΣ Νάξου αναζητά «αντίδοτο» στην ανάπτυξη διατηρώντας απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς της για την ενδυνάμωση της παραγωγικής της δυναμική.

Το νέο τυροκομείο, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο, αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα στους 80 τόνους ημερησίως από το peak των 54 τόνων που έχει φθάσει σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο και για νέα λανσαρίσματα, όπως γάλα μεγαλύτερης διάρκειας έως και 8 ημερών καθώς και την ανανέωση συσκευασιών.

Στο προσεχές διάστημα, μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί η τροποποίηση της μελέτης που είχε γίνει προ τριετίας με στόχο στις αρχές Ιουνίου να ξεκινήσουν οι εργασίες.  Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει ενταχθεί στο μέτρο στο Μέτρο 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία/ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντίθετα, εμπόδια έχει συναντήσει η έναρξη υλοποίησης του νέου τυροκομείου που δρομολογούσε η Ένωση για την αποκλειστική παραγωγή αρσενικού Νάξου, στο πλαίσιο και της πρόσφατης κατοχύρωσης Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης. Οι σχεδιασμοί για την ώρα βρίσκονται στον «πάγο» μέχρι να διευκρινιστεί εάν η κατοχύρωση αφορά μονάχα στις μικρές οικοτεχνίες ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει το Business Daily, η μονάδα για το αρσενικό προβλέπει κεφάλαια της τάξεως των 400 - 500 χιλ ευρώ, ενώ αρχική επιδίωξη ήταν να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του 2020 ή το αργότερο στους πρώτους μήνες του 2021 και βέβαια θα παράγει αποκλειστικά αρσενικό τυρί Νάξου.

Σε ο,τι αφορά στις επιπτώσεις από την πανδημία η Ένωση μετρά σημαντικές απώλειες σε επίπεδο εξαγωγών, με αιχμή το «δυνατό χαρτί» της γραβιέρας Νάξου, που αποτελεί το 50% του συνολικού τζίρου του Συνεταιρισμού.

Μολονότι τα πρώτα μηνύματα του έτους ήταν ευοίωνα με τις εξαγωγές να τρέχουν με ρυθμό 20%, η πανδημία ανέκοψε την ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρη Καπούνη «οι εξαγωγές κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ σημαντικές απώλειες παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά. Το λουκέτο στην εστίαση αλλά και οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία που βαίνουν αυξανόμενες στα νησιά δημιουργεί τεράστια ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η χρονιά».

Η λιανική τροφίμων αποτελεί μια διέξοδο για να αντισταθμιστεί εν μέρει η πίεση, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι του Συνεταιρισμού βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση εξαιτίας της χαμηλής τιμής παραγωγού για τα αμνοερίφια εφέτος το Πάσχα, αναμένοντας τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου που δρομολογεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο κορονοϊός καθυστερεί και την ενεργοποίηση του deal με την Μπαρμπα Στάθης, που αφορά στη διάθεση πατάτας από τον Συνεταιρισμό, ωστόσο οι παραγωγοί προετοιμάζονται για την κάλυψη των προβλεπόμενων της συμφωνίας.

Σχετικά με την πορεία του 2019, τα έσοδα της ΕΑΣ Νάξου εκτιμάται ότι ενισχύθηκαν κατά 2% στα 20,4 εκατ. ευρώ, διατηρώντας το θετικό πρόσημο σε επίπεδο κερδοφορίας. Μολονότι οι προβλέψεις ήθελαν σημαντική ενίσχυση εσόδων εφέτος, οι εξελίξεις με την πανδημία έχουν ανατρέψει τελείως το προγραμματισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να προκύψουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία του έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψωνίζουμε περισσότερα τρόφιμα αλλά... με ταχύτητα αστραπής

Μεγάλες αλλαγές φέρνει η πανδημία στη λιανική τροφίμων: οι καταναλωτές έκαναν 82 εκατ. λιγότερες επισκέψεις σε καταστήματα, μείωσαν το χρόνο παραμονής, αλλά αύξησαν κατά 400 εκατ. ευρώ τις αγορές τους.