Φώτο: ΓΣΕΕ

Πρωτοβουλίες υπέρ της ρευστότητας ζητάει από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα η ΓΣΕΕ 

Τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες οι εργαζόμενοι υπογραμμίζει ο Γιάννης Παναγόπουλος με επιστολή του στον γγ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Επιστολή στον γγ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), Luca Visentini, απέστειλε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, με την οποία τονίζει τον κίνδυνο τους επόμενους μήνες οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να βιώσουν μία νέα περίοδο ανασφάλειας, φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.

Στην επιστολή, επισημαίνεται το γεγονός ότι επί 10 χρόνια οι Έλληνες εργαζόμενοι και τα πλέον ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, με τρία αλλεπάλληλα μνημόνια, επωμίστηκαν τα βάρη της κρίσης καταβάλλοντας τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος. «Γι' αυτούς τους λόγους, είναι αδιανόητο για τους Έλληνες, αλλά και για άλλους ομοιοπαθείς λαούς της Ευρώπης, να ακούγονται τετριμμένες και αποτυχημένες "ιδέες" για επαναφορά μνημονιακών καθεστώτων, τάχα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τραγικής επιδημίας. Πρόκειται για προτάσεις που, εκτός του ότι είναι άχρηστες και απαράδεκτες, ουσιαστικά διευρύνουν το ήδη υπέρογκο χρέος, σχετίζονται με μνημόνια και αιρεσιμότητες και για ακόμη μία φορά υπονομεύουν την ενότητα και την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με την επιστολή που απέστειλε ο γγ της ΣΕΣ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζει την ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα η αμοιβή της εργασίας και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, να υποστηριχθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι σε άτυπες μορφές απασχόλησης και να καλυφθούν οι σημαντικές δαπάνες δημόσιας υγείας.

Από αυτήν την άποψη, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «τα συνδικάτα πρέπει να στηρίξουν ενεργά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωτοβουλίες που εξετάζουν τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα, καθώς και την επιλογή μέσων κοινής χρηματοδότησης (π.χ. έκδοση κορονο-ομολόγου).

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά αμέσως συμφωνημένες εκδόσεις ομολόγων (για την υγειονομική κρίση, αλλά και για την επανεκκίνηση των οικονομιών)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Μεγαλύτερο το πλήγμα του κορονοϊού από την χρηματοπιστωτική κρίση

Δυσοίωνο το μέλλον για την παγκόσμια οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, με τις επισφαλείς μορφές εργασίας και η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας να είναι η νέα κανονικότητα.