Φώτο: Shutterstock

Σταϊκούρας: Στα 36,6 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα 

Το σύνολο αλλά και τη σύνθεση των ταμειακών διαθεσίμων παρουσίασε ο υπ. Οικονομικών σε ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε και πώς θα τα διαχειριστεί.

Το ακριβές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων παρουσίασε σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα εξετάσει σε ποιο βαθμό θα αξιοποιήσει το κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της και αυτό θα εξαρτηθεί από τη χρονική συγκυρία, την ένταση και την εξέλιξη του προβλήματος. 

Όπως υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών στο τέλος Μαρτίου το συνολικό ταμείο ανέρχεται σε 36, 6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

  • 15,7 δισ. ευρώ, που αποτελείται, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερ-πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του ESM, 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερ-πλεονάσματα). 
  • 10,7 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • 10,2  δισ. ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης».

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε την πορεία των ταμειακών διαθεσίμων από τα τέλη του 2014 έως και σήμερα, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «παραποίηση» των δεδομένων και κάλεσε το σύνολο της αντιπολίτευσης να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σας καλώ να προσπαθήσουμε, αθροίζοντας δυνάμεις, να λειτουργήσουμε από την ίδια πλευρά του «τραπεζιού», για να αντιμετωπίσουμε την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Χωρίς κανόνες πειθαρχίας και ο προϋπολογισμός του 2021

Η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα διατηρηθεί σε ισχύ και τον επόμενο χρόνο, τονίζει σε επιστολή του στους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ο επίτροπος Ντομπρόβσκις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εννέα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τον «Ιανό»

O υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε μία δέσμη εννέα μέτρων για την στήριξη φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν και πλήττονται από την κακοκαιρία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Το πλεονέκτημα της Ελλάδας για να προσελκύσει κεφάλαια στο ΧΑ

Η καλή αντιμετώπιση της πανδημίας θα στρέψει διεθνή κεφάλαια στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός στο ετήσιο roadshow του Χρηματιστηρίου. Περισσότερες από 700 διαδικτυακές συναντήσεις επενδυτών με εισηγμένες.