ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανάσα ρευστότητας τον Ιούνιο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Ως τις αρχές Ιουνίου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την επόμενη έξοδο στην αγορά, ώστε να περιορίσει την πτώση της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων. Αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη.

Σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο έως τις αρχές Ιουνίου βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου στο πλαίσιο των ασκήσεων ενίσχυσης της ρευστότητας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Στόχος είναι να αποκτήσει το Δημόσιο μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας για την επόμενη ημέρα, να αποφευχθεί η πτώση της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων κάτω από ένα όριο και να μείνει ανέπαφο σημαντικό μέρος του «μαξιλαριού» που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την ανάταξη της οικονομίας μετά το σοκ του κορονοϊού.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι τα βήματα για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές θα είναι προσεκτικά και θα κινούνται στην λογική του business as usual για να αποφευχθεί η μετάδοση μηνύματος πανικού στις αγορές.

Το βασικό σενάριο με βάση τα σημερινά δεδομένα προβλέπει ότι ο νέος δανεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 8 – 9 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους όπως προβλεπόταν στο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου στα τέλη του 2019.

Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι όλα τα όπλα για την εξασφάλιση φθηνής ρευστότητας σε μια χρονιά με έξτρα δημοσιονομικό κόστος που εκτιμάται περίπου στα 12 – 14 δισ. ευρώ, αλλά η στρατηγική επιδίωξη της είναι στο τέλος του έτους ο «φουσκωμένος» δημοσιονομικός λογαριασμός να έχει καλυφθεί με όσο το δυνατόν λιγότερα νέα δανεικά, και με όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση του «μαξιλαριού» των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου.

Ο σχεδιασμός για άντληση ρευστότητας από τις αγορές συνδέεται και με το γεγονός ότι το τοπίο για το χρόνο και το εύρος της πρόσθετης ευρωπαϊκής παρέμβασης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει θολό, ενώ δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί η κατανομή των κονδυλίων και οι όροι για το πακέτο των 540 δις. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου το μερίδιο που αναλογεί στη χώρα μας κυμαίνεται στα 7-8 δις. ευρώ αλλά το ακριβές ποσό αναμένεται να προσδιορισθεί  τον Ιούνιο οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

«Κινούμενη άμμος»

Την ίδια ώρα η οικονομία βρίσκεται σε «κινούμενη άμμο» και ουδείς μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών με αποτέλεσμα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2021- 2024 να μένει στα χαρτιά.

Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους βαδίζουν στα τυφλά όσον αφορά στην έκταση της ζημιάς στην οικονομία, τονίζοντας ότι ο τελικός λογαριασμός από την οικονομική καραντίνα θα εξαρτηθεί από τις απώλειες στα έσοδα από τον τουρισμό, την ναυτιλία την οικοδομή που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας καθώς και από το ύψος των δαπανών για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Με το ρευστό σκηνικό στην οικονομία από τον κορονοϊό «δεν μπορεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2020 να κλείσει, ούτε ο προϋπολογισμός του 2021 να καταρτιστεί», τονίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο 2021-2024 προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης μέχρι το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στην αγορά ομολόγων με το βλέμμα σε νέα μέτρα στήριξης

Το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει ταμειακά διαθέσιμα από τη σημερινή έκδοση ομολόγων και τις αυξημένες εισπράξεις φόρων για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη του διεθνούς sell-off τα ομόλογα: Τι σημαίνει η νέα αναταραχή

Γιατί οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις κρατικών τίτλων σε όλο τον κόσμο, ενώ τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα δέχθηκαν χθες την ισχυρότερη πίεση. Ποιες είναι οι «άμυνες» της χώρας και γιατί θεωρείται απίθανη μια επανάληψη κρίσεων του παρελθόντος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη η κυβέρνηση για έξοδο στην αγορά ακόμη και πριν το Πάσχα

Σενάρια έκδοσης 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, αλλά και επανέκδοσης του 10ετούς τίτλου του Δημοσίου εξετάζει το υπ. Οικονομικών, ενώ η πανδημία οδηγεί σε αύξηση του στόχου δανεισμού από τα 12 στα 16 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο

Έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και παράταση ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση. Άντληση ρευστότητας από την αγορά τον Σεπτέμβριο με έκδοση ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελιγμοί αποφυγής του ESM με νέα έξοδο στην αγορά ομολόγων

Κάθε άλλη πηγή ρευστότητας, μεταξύ άλλων και μια νέα έκδοση 10ετών ομολόγων, θα αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι να ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο για το πρόγραμμα του ESM για την πανδημία.