bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Η νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και η στήριξη τραπεζών στα ξενοδοχεία

Τουλάχιστον κατά 10% εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της κρίσης, ενώ οι τράπεζες θα προσφέρουν ρευστότητα κατά προτεραιότητα στις πιο ισχυρές μονάδες του τουρισμού.

Στον κίνδυνο δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία ήταν αφιερωμένη η διαδικτυακή συζήτηση «Κόκκινα Δάνεια: Η νέα πραγματικότητα». Ειδική αναφορά έγινε στο νέο πτωχευτικό κώδικα αλλά και στην επόμενη μέρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Tsomokos Digital συμμετείχαν κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Intrum Hellas, Θεόδωρος Καλαντώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος, FPS, Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Πάνος Παλαιολόγος, Ιδρυτής και Πρόεδρος, Hotel Brain και Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το καλοκαίρι ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Πλέγμα μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση που θα ήταν ήδη έτοιμο αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία, είπε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό κώδικα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να μπορούν όσοι πτωχεύσουν να κάνουν μία νέα αρχή, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί όλη η περιουσία τους.

Εκτιμώντας ότι ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι ο κ. Κουρμούσης έδωσε κάποιες από τις κατευθύνσεις που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, όπως η επιδότηση ενοικίου σε πολύ ευάλωτα νοικοκυριά, η απόκτηση των σπιτιών από Δημόσιο Φορέα και η μίσθωσή τους στους πτωχευμένους, με δυνατότητα επαναγοράς μετά από κάποια χρόνια.

Αύξηση των κόκκινων δανείων τους επόμενους μήνες

«Αναμένουμε σίγουρα αύξηση κόκκινων δανείων, η κρίση θα δημιουργήσει νέα γενιά κόκκινων δανείων και μιλάω και για τις δύο κατηγορίες (παλιά και νέα). Μιλώ για αύξηση της τάξης του 10%-15%, σε αριθμούς περίπου 7-10 δις ευρώ λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα τα κόκκινα δάνεια είναι στα 70 δις ευρώ» τόνισε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης.

«Η Scope στην Ιταλία που τόλμησε να κάνει πρόβλεψη για την Ιταλία, μίλησε και αυτή για αύξηση των NPLS κατά 10%-15%.  Σίγουρα θα είμαστε κάτω από την Ιταλία, αλλά περίπου εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πλειστηριασμών τόνισε ότι, παρότι κανείς δε θέλει να το συζητά, «είναι ένα αναγκαίο κακό». «Πριν την προηγούμενη κρίση, στην Ελλάδα γίνονταν 60.000 πλειστηριασμοί το χρόνο, όταν τα NPLS ήταν στο 5%. Δεν ασχολούνταν κανείς. Το θέμα δεν απασχολούσε. Μέσα στην κρίση, μειώθηκαν τα εισοδήματα, υπήρξαν πολλοί παράγοντες, σταμάτησαν να γίνονταν πλειστηριασμοί και ξεκίνησαν να γίνονται κάποιοι προς το τέλος. Πέρυσι, φτάσαμε στο peak με 20.000 πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η απενεργοποίηση του μέτρου της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που επηρέασε αρνητικά και την κουλτούρα πληρωμών.

«Πρώτα θα τελειώσουμε με τα εύκολα δάνεια και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τις πιο βαριές περιπτώσεις» υπογράμμισε ο CEO της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, και παρομοίασε τον κλάδο των διαχειριστών με το σύστημα υγείας, σχολιάζοντας πως δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της αγοράς, εάν ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστούν χιλιάδες δάνεια.

«Δυνητικά υπάρχει τεράστιος αριθμός δανείων πολλών δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να γίνουν κόκκινα» είπε υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη μέρα είναι επιτακτική η ανάγκη να τα διαχειριστούμε σιγά - σιγά και όχι ως ένα μεγάλο κύμα.  Αναφερόμενος στο ζήτημα του πτωχευτικού κώδικα κατέστησε σαφές πως πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθούν οι κωλυσιεργίες που σημειώθηκαν στο Νόμο Κατσέλη. Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank τόνισε ότι όλες οι λύσεις πρέπει να εξεταστούν, ωστόσο αυτό που επείγει τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που είχαν σχεδιάσει οι τράπεζες. 

Εκπέμπουν SOS οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν τη χειρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου θέλοντας να δώσει την εικόνα της αγοράς. «Το κλείσιμό τους για ενάμιση – δύο μήνες έχει φέρει τρομερά προβλήματα και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι προβληματική. Από τις 750.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι 400.000 αφορούν αυτοαπασχολούμενους και οι 150.000 – 200.000 απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για εικόνα καταστροφής στις επιχειρήσεις. Ως άμεση ανάγκη χαρακτήρισε την λήψη ρευστότητας από τις επιχειρήσεις ώστε να κάνουν τα πρώτα βήματα μετά από το lockdown. «Το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει καθόλου. Αυτό που ζητάμε από τις τράπεζες είναι να βάλουν πλάτη, χορηγώντας δάνεια με ελαστικότερα κριτήρια. Είναι αυταπάτη να θεωρούμε ότι δεν θα ανέβουν τα κόκκινα δάνεια. Η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να είναι εθνική προσπάθεια» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Καμπανάκι για τον τουρισμό

Ως χαμένη χρονιά για τον τουρισμό χαρακτήρισε το 2020 ο  Ιδρυτής και Πρόεδρος της HotelBrain, Πάνος Παλαιoλόγος εκφράζοντας φόβο «εκβιαστικών» εξαγορών λόγω της πίεσης ξενοδοχειακών μονάδων και υπηρεσιών από ξένα funds καθώς όπως είπε το κεφάλαιο κίνησης που χάθηκε λόγω των περιορισμών θα αναπληρωθεί μετά από ένα έτος. «Ολόκληρος ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, δόθηκε ως στήριξη άνευ όρων σε μία και μόνη εταιρεία από κυβέρνηση βόρειας ευρωπαϊκής χώρας», ανέφερε, θέλοντας να υπογραμμίσει την περιορισμένη διαπραγματευτική ικανότητα του κλάδου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο εγχώριος τουριστικός κλάδος είναι κατακερματισμένος. Ωστόσο, θέλησε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο τουρισμός θα γίνει και πάλι η ατμομηχανή που θα οδηγήσει την οικονομία έξω από την κρίση.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Καλαντώνης υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν τομέα που αποτελεί στρατηγικό κλάδο σημειώνοντας ότι οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν δάνεια 600 – 700 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τους ενήμερους και δυνατούς «παίκτες» να βγουν αλώβητοι από την κρίση. «Επιπλέον, θα κοιτάξουμε case by case τους οριακά ενήμερους και οριακά βιώσιμους πελάτες μας με νέα δάνεια, μεταφορά δόσεων κλπ. Υπάρχουν όμως και οι μη βιώσιμοι. Θεωρώ ότι αυτοί θα έχουν μπροστά τους περιορισμένες λύσεις, άλλωστε και πριν την παρούσα κρίση είχαν μπροστά τους περιορισμένες λύσεις» υπογράμμισε ο κ. Καλαντώνης.

«Οι τράπεζες ήταν και είναι αρωγοί του τουριστικού κλάδου», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι εκείνο που τώρα προέχει είναι, «διαχειριστές και τράπεζες να αποφασίσουν που θα διοχετευθούν τα χρήματα, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης» σχολίασε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σηκώνει και βάρη του προϋπολογισμού ο «Ηρακλής»: Πόσα έσοδα φέρνει στο κράτος

Την τελευταία διετία οι προμήθειες που εισέπραξε το Δημόσιο για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» έφθασαν τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπακωνσταντίνου: Πρόκληση για τράπεζες η διεύρυνση της πιστωτικής επέκτασης

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ επισήμανε τις βελτιώσεις που φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες καθώς και στην προοπτική επιστροφής των εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος μήνας - ρεκόρ για αιτήσεις στον Εξωδικαστικό ο Νοέμβριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ βασικές αλλαγές για «κόκκινα» δάνεια και εταιρείες διαχείρισης

Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Οι κανόνες για τους servicers και την ορθή λειτουργία τους. Επιστροφή του «Ηρακλή» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.