ΓΔ: 1393.23 -0.53% Τζίρος: 112.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:23:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Zanias-Giorgos-Eurobank
Φωτο: Eurobank

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.

Στην ανοδική πορεία που διανύει η ελληνική οικονομία η οποία τοποθετεί τη χώρα σε μια διαφορετική και καλύτερη φάση σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης αναφέρθηκε ο πρόεδρος  της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο θεματικό πάνελ Greek Banking Sector – Growth & Development outlook του 25ου Annual Capital Link Invest in Greece Forum.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, για την τρέχουσα χρονιά, και τις δύο επόμενες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, υπερδιπλάσιο ενός μέσου ρυθμού 1,1% στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, η ελληνική οικονομία τώρα διανύει μια ανοδική πορεία η οποία τοποθετεί τη χώρα σε μια διαφορετική και καλύτερη φάση σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ακολουθεί δηλαδή μια πορεία αντίστροφη αυτής που υπήρχε κατά τη διάρκεια των μνημονίων.

Έτσι, για την τρέχουσα χρονιά, και τις δύο επόμενες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, υπερδιπλάσιο ενός μέσου ρυθμού 1,1% στην Ευρωζώνη. Οι σχετικά υψηλοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης ακολουθούν μετά από μια γρήγορη ανάκαμψη μετά την κρίση COVID όταν οι οικονομία αναπτύχθηκε σωρευτικά τα έτη 2021-2022 κατά λίγο περισσότερο από 14%.

Υπάρχουν σημαντικοί αναπτυξιακοί παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν μεσοπρόθεσμα και περιλαμβάνουν τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν κύρια κατά τη διάρκεια των μνημονίων, τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδείχτηκαν από την κρίση, το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται κύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, τη δημοσιονομική συνέπεια και την σταδιακά βελτιούμενη αξιοπιστία της χώρας. Τελευταία προσθήκη στα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα αποτελεί η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος μιας περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα χαρακτηριζόταν ως «ειδική περίπτωση χώρας».

Όπως ξέρουμε, όταν η χώρα πάει καλά και οι τράπεζες πάνε καλά. Έτσι, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν γρήγορα το επίπεδο των κεφαλαίων τους, τη ρευστότητα και την κερδοφορία τους, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ οι μισές συστημικές τράπεζες είναι ήδη πλήρως ιδιωτικές. 

Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια. Εξάλλου, τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν μόνο στο 60% περίπου του ΑΕΠ, ενώ πριν την κρίση βρίσκονταν σε διπλάσιο ποσοστό, εκεί όπου ήδη βρίσκεται αυτό το ποσοστό σε μια παρόμοια χώρα όπως η Πορτογαλία. Ειδικά ο τομέας της λιανικής τραπεζικής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Όσον αφορά την τράπεζα από την οποία προέρχομαι, την Eurobank, όπως ίσως γνωρίζετε, υπήρξε η τράπεζα που ηγήθηκε της διαδικασίας μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, έγινε η πρώτη πλήρως ιδιωτική τράπεζα μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, και είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις πηγές κερδοφορίας, με περισσότερο από το ένα-τρίτο της κερδοφορίας να προέρχεται από το εξωτερικό. Επίσης, η εξαγορά μια ακόμη ξένης τράπεζας βρίσκεται στη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Είναι πολύ σημαντικό πως αυτές οι θετικές εξελίξεις στη βελτίωση των ελληνικών τραπεζών συνοδεύονται και από την εφαρμογή ισχυρών κανόνων διακυβέρνησης, που μικρή μόνο σχέση έχουν με αυτούς του παρελθόντος. Τα Διοικητικά Συμβούλια τώρα αποτελούνται από στελέχη με πολλές τραπεζικές γνώσεις και είναι πραγματικά ανεξάρτητα, άριστες πρακτικές εφαρμόζονται στη σύνθεση και λειτουργία των Επιτροπών του ΔΣ, ενώ οι λειτουργίες ελέγχου των τραπεζών μικρή μόνο σχέση έχουν με αυτές του παρελθόντος. Η διαδικασία βελτίωσης ξεκίνησε μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, και την κρίση χρέους στη χώρα μας, και επιταχύνθηκε μετά την ανάληψη της εποπτείας από τον SSM, ο οποίος προωθεί παρόμοιες άριστες πρακτικές διακυβέρνησης σε όλες τις τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία του».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες οι αιτήσεις ρύθμισης χρεών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2023, ανέρχονται σε 4.630 (+274 σε σχέση με το τέλος Μαρτίου). Αντιστοιχούν σε 1,54 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Karavias-Fokion-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Ευκαιρία υπό προϋποθέσεις η άνοδος των επιτοκίων για τις τραπεζες

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημείωσε πως έχει περιοριστεί η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο αναμένει πως η εικόνα θα αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργακόπουλος: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην αγορά NPEs

Ο Μanaging Director της Intrum Ελλάδος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από funds για την ελληνική αγορά και ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να υπάρξουν σε ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΕΕΔΑΔΠ-Syneleysh
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικός ο ρόλος των Εταιρειών Διαχείρισης στην ελληνική οικονομία

Στον απολογισμό πεπραγμένων παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης, ενώ παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και ο ρόλος της Ένωσης σε θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη διαχείριση ΜΕΔ.