Φώτο: Shutterstock

Ύφεση 10% φέτος και χρέος στο 200% του ΑΕΠ, αναμένει η UBS

Κύρια αιτία γα την απότομη προσγείωση του ελληνικού ΑΕΠ το ισχυρό πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊου. 

Στον… όμιλο των εξαιρετικά απαισιόδοξων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 εντάσσεται, πλέον, και η UBS, η οποία σε έκθεσή της εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος τουλάχιστον 10%. 

Βασική αιτία της ιδιαίτερα απαισιόδοξης εκτίμησης – με τον χρηματοοικονομικό όμιλο να υποστηρίζει ότι το -10% είναι η… αισιόδοξη πρόβλεψη- δεν είναι άλλη από την καθίζηση που αναμένεται να υποστεί ο τουρισμός και φυσικά τα έσοδα από αυτόν, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. 

Παράλληλα η UBS αναμένει ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, καθώς θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ, μία εξέλιξη την οποία χαρακτηρίζει ως «ισχυρό πισωγύρισμα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

 

Προσθέτει, πάντως, ότι το γενικότερο προφίλ του ελληνικού χρέους δεν είναι αρνητικό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί η ΕΚΤ, μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP, δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, ενώ παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος του χρέους έχει μακροχρόνια διάρκεια ωρίμανσης και βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (ESM), με αποτέλεσμα η UBS να διατηρεί τη «σταθερή» σύσταση για τις προοπτικές του. 

Αναφορικά με το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης η UBS θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν υποβαθμίσεις του αξιόχρεού της αντίστοιχης επιθετικότητας με αυτές στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ η δράση των κεντρικών τραπεζών είναι η κατάλληλη ώστε να μην υπάρξει ξέσπασμα και νέας κρίσης χρέους όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο αλλά παγκοσμίως. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος, ορθά τα μέτρα της Ελλάδας

Το ελληνικό χρέος, αν και θα αυξηθεί λόγω των υψηλών δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παραμένει διαχειρίσιμο, καθώς το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλό, υποστήριξε ο κ. Ρέγκλινγκ.