ΓΔ: 2340.49 -0.52% Τζίρος: 240.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Συγκεντρωμένο πλήθος διαδηλώνει στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή κατά τη διάρκεια απεργίας.

Οι πρωτοβουλίες του ΒΕΑ σχετικά με τα δημοτικά τέλη

Το ΒΕΑ καταγγέλλει αυξήσεις δημοτικών τελών από 35% έως 500% στους δήμους Αττικής, γεγονός που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και απειλεί θέσεις εργασίας λόγω κόστους και τέλους ταφής απορριμμάτων.

Σημαντικές διαμαρτυρίες εκφράζουν επιχειρήσεις της Αττικής για τις υπερβολικές αυξήσεις δημοτικών τελών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ). Όπως επισημαίνει το ΒΕΑ, οι αυξήσεις φτάνουν από 35% έως και 500%, επιβαρύνοντας σημαντικά τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και οδηγώντας σε μείωση θέσεων εργασίας ή ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας.

Το ΒΕΑ τονίζει ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους των δήμων και του τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο μετακυλίεται άμεσα στις επιχειρήσεις. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το ΒΕΑ εφαρμόζει ένα σύνολο δράσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η εκπόνηση τεκμηριωμένης μελέτης για τη χαρτογράφηση των επιβαρύνσεων ανά δήμο, η σύνταξη θεσμικής πρότασης που προβλέπει εθνικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου, καθώς και ανώτατα ετήσια όρια αυξήσεων.

Επιπλέον, προτείνεται η υποχρεωτική αιτιολόγηση κάθε αύξησης από τους δήμους και η παροχή φορολογικών κινήτρων για όσους τηρούν την αρχή της ανταποδοτικότητας. Το ΒΕΑ σχεδιάζει επίσης τη διοργάνωση δημόσιας διαβούλευσης και τη δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή περιπτώσεων αδικαιολόγητων αυξήσεων.

Στις ενέργειες περιλαμβάνεται η σύσταση μόνιμης Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμων – Επιμελητηρίων, υπό την ΚΕΔΕ και την ΚΕΕΕ, για τη συνεχή παρακολούθηση των δημοτικών τελών, καθώς και η επανεξέταση του ζητήματος στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι το ΒΕΑ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων επανεξέταση και εκλογίκευση των αυξήσεων, έλεγχο της ανταποδοτικότητας, καθορισμό ανώτατων ορίων με βάση τον πληθωρισμό, εκσυγχρονισμό του τρόπου αναγραφής των δημοτικών τελών από τη ΔΕΗ και υποχρεωτική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος, δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις της Αττικής βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξήσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και τονίζει πως η μετακύλιση του κόστους λειτουργίας των δήμων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απειλεί τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Το ΒΕΑ τάσσεται υπέρ των λογικών και τεκμηριωμένων αναπροσαρμογών, αλλά αντιτίθεται στις αυξήσεις που δεν βασίζονται στην αρχή της ανταποδοτικότητας και δεν λαμβάνουν υπόψη την οικονομική πραγματικότητα. Όπως επισημαίνεται, απαιτείται άμεση επανεξέταση και εξορθολογισμός των υπέρογκων αυξήσεων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και σταθερού πλαισίου για όλες τις επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα σε επιχείρηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ανέδειξε τη σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ζητώντας ίση πρόσβαση στη χρηματοδότηση και περισσότερες ευκαιρίες σε θέσεις ευθύνης.
Βιομηχανία αλουμινίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΕΒΥ: Κενά στην ανακύκλωση γυαλιού – ΒΕΑ: Στήριξη στους κλάδους

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας υποστήριξε τα αιτήματα των επαγγελματιών αλουμινίου, σιδήρου και υαλοπινάκων, τονίζοντας πως θα προωθήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων βιοτεχνιών.
Ορίζοντας Λευκωσίας Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Επίσκεψη στην Κύπρο για επαφές

Το ΒΕΑ επισκέφθηκε την Κύπρο, ενισχύοντας τους δεσμούς με επαγγελματίες και θεσμικούς φορείς. Στη Λευκωσία συναντήθηκαν με τον Έλληνα πρέσβη και τίμησαν τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.
Αύξηση κερδών επενδύσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ: Προτάσεις για απλούστευση αδειοδοτήσεων και λιγότερη γραφειοκρατία

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) κατέθεσε προτάσεις στη διαβούλευση για το νέο πλαίσιο άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, ζητώντας λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη ψηφιακή διασύνδεση.