Έκπτωση στα ενοίκια για όλο τον χρόνο προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως θα υπάρξει ένα δίκαιο σχέδιο που θα υποστηρίξει τόσο τους επαγγελματίες που πλήττονται όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ένα δίκαιο σχέδιο για τα ενοίκια, που θα επιμερίσει τις ζημιές που έχουν υποστεί από την πανδημία τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενώ ανέφερε πως για την εστίαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ένα ειδικό πακέτο στήριξης.

Συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Γεωργιάδης για το ζήτημα των ενοικίων ανέφερε πως «θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο βοήθειας για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας και σημείωσε πως το σχέδιο για την στήριξη της εστίασης θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.

Όπως είχε αναφέρει και νωρίτερα το BD, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει με την εφαρμογή ενός συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφισθεί με τις οφειλές από το φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ

Για την ανανέωση της θητείας στα Επιμελητήρια, ο υπουργός ανέφερε οτι θα προχωρήσει στην αλλαγή νομοθεσίας και υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και επιμελητηρίων που οδήγησαν στην βελτίωση πολλών από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε πως υπήρξε συνεχής διάλογος με την κυβέρνηση που ωφέλησε την επιχειρηματικότητα και σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη για την λήψη οριζόντιων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

Έντονα αντέδρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στις ανακοινώσεις του υπ. Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με διατήρηση της μείωσης ενοικίων για ένα χρόνο, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι δεν μπορούν επ' άπειρον οι ιδιοκτήτες να «πληρώνουν τα σπασμένα. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να υλοποιηθεί όχι επ΄ άπειρον και με δαπάνες των ιδιοκτητών, αλλά είτε με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, είτε αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας επιδότησης ενοικίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ διαπιστώνει και επισημαίνει τα εξής:

1. Με το ισχύον καθεστώς οι ιδιοκτήτες συμμετέχουν διπλά στο πρόγραμμα στήριξης των ενοικιαστών – επιχειρήσεων και επαγγελματιών: άμεσα με τη μείωση του ενοικίου που τους επιβλήθηκε από το κράτος και έμμεσα ως (βαρύτατα) φορολογούμενοι πολίτες που χρηματοδοτούν τις κρατικές δράσεις ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.

2. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ούτε μία δράση υπέρ των πληττόμενων ιδιοκτητών και δεν τους έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ από τα 24 δισεκατομμύρια των διαφόρων πακέτων στήριξης που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα.

3. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη ΚΥΑ για τη διαδικασία μείωσης των μισθωμάτων, δεν υπάρχει ΠΝΠ για τη μείωση Μαίου, δεν υπάρχει πλατφόρμα για υπεύθυνες δηλώσεις επαγγελματιών χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες μειώσεις ενοικίων να είναι σήμερα αυθαίρετες.

4.Το μόνο που ακούμε και διαβάζουμε είναι μονομερείς εγκάρδιες συναντήσεις/συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών με τους αξιώνοντες τη διαιώνιση της μείωσης των ενοικίων, με τους οποίους ανενδοιάστως … «διαμερίζονται τα ιμάτιά μας», χωρίς καμιά συμμετοχή της ΠΟΜΙΔΑ, και αόριστες εξαγγελίες περί «δίκαιων» και προφανώς «μεσοσταθμικών» φορολογικών ελαφρύνσεων, για την τήρηση των προσχημάτων.

Οι αγανακτισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα δεν αισθάνονται μόνον κατάφωρα αδικούμενοι, αλλά και εμπαιζόμενοι, και ζητούν να μπει τέλος στην καταλήστευση των εισοδημάτων και των περιουσιών τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη κίνηση αλλά και τήρηση των μέτρων ασφαλείας στην επανεκκίνηση της αγοράς

«Μουδιασμένη» η καταναλωτική κίνηση στην πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν και πάλι τα καταστήματα, ενώ τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας από επιχειρήσεις και καταναλωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise Greece: Ποιες αλλαγές έφερε στο διεθνές εμπόριο η πανδημία

Τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο εμπόριο και τις εξαγωγές διερεύνησε η διαδικτυακή συζήτηση (webinar) με θέμα: «O προστατευτισμός στο διεθνές εμπόριο στη μετά COVID-19 εποχή» που διοργάνωσε η Enterprise Greece.