Φώτο: Shutterstock

Έκκληση από τους οινοποιούς για μείωση ΦΠΑ από 24% σε 9%

Απώλειες πωλήσεων έως 50% έχει υποστεί η αγορά του κρασιού από την πανδημία και η μεγαλύτερη πίεση εντοπίζεται στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ.

Αίτημα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 9% έχει καταθέσει ο εγχώριος οινοποιητικός κλάδος, προκειμένου να καταφέρει να απορροφήσει μέρος των ισχυρών κραδασμών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά του κρασιού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στο πλαίσιο χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας «το κρασί έχει καταγράψει απώλειες από 30 έως 50%.  Πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ειδικά όσες δεν έχουν παρουσία στα σούπερ μάρκετ, και αναμένουμε το άνοιγμα στο κανάλι της εστίασης και του τουρισμού. Πιέζουμε πάρα πολύ το υπουργείο Οικονομικών για γενναία μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 9%, δεν υπάρχει απάντηση αυτή την στιγμή, ίσως εξετάζεται μια σειρά μέτρων που θα ανακοινωθούν για το άνοιγμα της εστίασης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως εξήγησε ο κ. Σκούρας, η διανομή των πωλήσεων κρασιού στην εγχώρια αγορά κατανέμεται ως εξής: κατά 1/3 στο ράφι, 1/3 στην εστίαση και 1/3 αφορά στον τουρισμό και στα δύο κανάλια. Παράλληλα, κλειστές είναι και οι διέξοδοι στα διεθνή ράφια καθώς  βασικές αγορές διάθεσης ελληνικού κρασιού όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ έχουν πληγεί εξίσου από την πανδημία και προχώρησαν σε περιοριστικά μέτρα στο κανάλι της HoReCA. 

«Αυτό που μέχρι στιγμής έχω εκλάβει ως απάντηση είναι ότι θα σχεδιαστούν μέτρα που θα είναι ανάλογα με την επιχείρηση. Θα υπάρχουν λύσεις ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα σε κάθε επιχείρηση» ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «επειδή κάναμε και το σχετικό ερώτημα στην Ε.Ε (σ.σ. για την δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ) , πήραμε ως απάντηση ότι τα κράτη μέλη μπορούν – ανεξάρτητα με την πανδημία - να μειώσουν τον ΦΠΑ στο βαθμό που αυτό είναι κάτι που τους διευκολύνει». Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά  ότι ο φόρος στην Ισπανία είναι στο 10% και στη Γαλλία είναι στο 9% στην εστίαση και στο 5,5% στην λιανική. «Θεωρούμε ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ είναι το μόνο αναπτυξιακό μέτρο που μπορεί να φτάσει σε εμάς» τόνισε ο κ. Σκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψωνίζουμε περισσότερα τρόφιμα αλλά... με ταχύτητα αστραπής

Μεγάλες αλλαγές φέρνει η πανδημία στη λιανική τροφίμων: οι καταναλωτές έκαναν 82 εκατ. λιγότερες επισκέψεις σε καταστήματα, μείωσαν το χρόνο παραμονής, αλλά αύξησαν κατά 400 εκατ. ευρώ τις αγορές τους.