ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διπλή πίεση στη ρευστότητα της βιομηχανίας τροφίμων

Λίγα και ακριβά τα τραπεζικά δάνεια στις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, ενώ η κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει νέα αύξηση του χρόνου εξόφλησης των προμηθευτών από το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Το θέμα της ρευστότητας αποτελεί μείζον ζήτημα διαχείρισης για τις εγχώριες επιχειρήσεις του τομέα τροφίμων, καθώς η πρόσβαση σε δανεισμό δε φέρεται να αποτελεί καλή εναλλακτική για την αγορά, την στιγμή που ο χρόνος των αποπληρωμών από τα σούπερ μάρκετ αλλά και από το κλειστό κανάλι εστίασης παραμένει αγκάθι.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της κατανάλωσης το ερχόμενο δίμηνο, χαρακτηρίζεται δύσκολο από την εγχώρια βιομηχανία, καθώς το πλήγμα από τον τουριστικό κλάδο ανατρέπει όλους τους σχεδιασμούς ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι όσο συρρικνώνεται η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα υπάρξει για περισσότερες προωθητικές ενέργειες και προσφορές. 

Αναλυτικότερα το κεφάλαιο ρευστότητας απασχόλησε σημαντικό μέρος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας, στο πρώτο μέρος της οποίας συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, αντιπρόεδρος της εταιρείας Λουξ Μαρλαφέκας, «δεν υπάρχει τραπεζικός κλάδος που μπορεί να μας ικανοποιήσει. Περιμένουμε τον εγγυητικό μηχανισμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας για το κεφάλαιο κίνησης,  αυτό είναι το μόνο που μπορεί να τρέξει αυτή τη στιγμή. Βέβαια, σε μια υπερδανεισμένη αγορά το να δώσουμε νέα δάνεια δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, αλλά αφήνουμε πάντα έξω τις τράπεζες, παρόλο που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, με τον αντίλογο βέβαια να αναφέρει ότι είναι πάρα πολλά τα κόκκινα δάνεια».

Εξίσου σημαντικό σημείο που τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη είναι το γεγονός ότι «μια ελληνική επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα μπορεί να δανειοδοτηθεί αλλά αυτό συμβαίνει με υψηλότερο κόστος σε σχέση με μια επιχείρηση που έχει έδρα στο εξωτερικό, ακόμα και εάν ο επιχειρηματίας είναι ο ίδιος».

Καθυστερούν οι πληρωμές

Την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι ο χρόνος αποπληρωμής της βιομηχανίας αντί να βαίνει μειούμενος αυξάνει. «Για το ανώτατο όριο πληρωμής, υπάρχει κοινοτική οδηγία για 60 μέρες πληρωμή που έχει γίνει νόμος του κράτους σε ορισμένα κράτη μέλη όπως στη Ρουμανία. Αυτό είναι ένα θέμα που θέτουμε σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Οι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις δεν απολαμβάνουν αποπληρωμές κάτω από 100 ή 90 μέρες», σημείωσε ο κ. Άγις Πιστιόλας, Επικεφαλής Διεύθυνσης Μάρκετινγκ και Εξαγωγών της εταιρίας Agrino.

Μάλιστα οι προμηθευτές ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει κάποια βελτίωση σχετικά με το χρόνο των αποπληρωμών από τα σούπερ μάρκετ, ούτε σε επίπεδο νωπών προϊόντων, ακόμα και κατά την περίοδο όπου καταγράφηκε έντονη κινητικότητα στις αλυσίδες και το πρώτο ερώτημα που έθεσαν στο υπουργό Ανάπτυξης ήταν το «εάν το υπουργείο έχει προχωρήσει σε πρόβλεψη ώστε να μειωθεί σταδιακά το ανώτερο όριο πληρωμής τιμολογίου, το οποίο σύμφωνα με το νομοθετικό προσδιορισμό ξεκινά από τις 120 μέρες».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «η γενική βούληση είναι να μειωθεί σταδιακά, ναι. Δε θέλω να βάλω αυτή τη στιγμή χρονοδιάγραμμα για όσα δρομολογούσαμε πριν την πανδημία, γιατί εν μέσω της κρίσης δε θέλουμε να βάλουμε την αγορά σε μεγαλύτερη πίεση».

Ακόμα πιο δυσμενής είναι η κατάσταση σε ο,τι αφορά στις αποπληρωμές από το κανάλι της εστίασης. «Ο κλάδος της εστίασης την ημέρα που έκλεισε είχε ανοιχτό υπόλοιπο είτε μια εβδομάδα είτε ένα μήνα. Οι περισσότεροι μπήκαν στο καθεστώς των 75 ημερών. Για να ξανανοίξει αυτός ο κλάδος θέλει καινούργια πίστωση, να πληρώσει τις επιταγές και όλα αυτά θα πέσουν πάνω στους προμηθευτές» σημείωσε ο κ. Μαρλαφέκας. 

Σημαντικό ερωτηματικό αποτελεί και το πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές από το κανάλι της εστίασης, ειδικά στις περιπτώσεις όπου δεν επαναλειτουργήσουν κάποια σημεία.

Σε αυτό που συμφώνησαν πάντως όλοι οι προμηθευτές είναι ότι η κατανάλωση επανέρχεται σε προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το δίμηνο Ιούνιος Ιούλιο αναμένεται να είναι δύσκολο. Υπό το πρίσμα αυτό η βιομηχανία θεωρεί βέβαιο ότι θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις για προωθητικές ενέργειες και προσφορές. 
 

Από πλευρά του ο κ.Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που προωθούνται για την στήριξη των επιχειρήσεων και δη στα δύο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν: το εγγυημένο δάνειο κίνησης με 80% εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, με χαμηλότερο επιτόκιο και  το παράλληλο πρόγραμμα περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω της  Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είναι μόνο για αναπτυξιακά προγράμματα και όπου μπορούν να ενταχθούν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ από σήμερα το «Καλάθι του Πάσχα», μαζί με το «Καλάθι των νονών»

Το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 305 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης του ΥΠΑΑΤ

«Μέσα από την αύξηση του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης, συνεχίζουμε την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές στα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι

Για την συνεχή άνοδο που καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα ο Κ. Σκρέκας θύμισε το πλαφόν που έχει τεθεί στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια και τόνισε πως γίνονται έλεγχοι και ανά εβδομάδα ανακοινώνονται πρόστιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο κύμα προστίμων από το υπ. Ανάπτυξης στους servicers δανείων

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν κυρίως στην ενημέρωση των οφειλετών. Για τεράστιο όγκο καταγγελιών κάνουν λόγο αρμόδιες πηγές.