Φώτο: Shutterstock

Από σήμερα οι αιτήσεις για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου

Άνοιξε σήμερα στις 12 το μεσημέρι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

Την δυνατότητα να υποβάλλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια έχουν από σήμερα το μεσημέρι οι ενδιαφερόμενοι.

Αυτό τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα στον σταθμό «OPEN», δηλώνοντας: «Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Θα μείνει ανοιχτή έως τις 28 Μαΐου. Προσθέσαμε χρήματα στο πρόγραμμα και, άρα, αυξήσαμε τα διαθέσιμα δάνεια από 1,3 δις ευρώ σε πάνω από 2 δις ευρώ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως: «Όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το βοήθημα» και πρόσθεσε: «Φτιάχνουμε παρατηρητήριο ρευστότητας, καταγράφοντας τον ρυθμό εκταμίευσης δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα χρήματα να φτάσουν πραγματικά στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να έχουν αυτά τα χρήματα στη διάθεσή τους».

«Όσο περισσότερα χρήματα βάζουμε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα. Δέχομαι ότι στον κόσμο που ζούμε οι υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις έχουν πάντα ευκολότερο τρόπο να αποκτούν ρευστότητα. Από την άλλη, η διαφορά μεταξύ των δύο εργαλείων, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού, που ξεκινά στα τέλη Μάιου, είναι ότι στο δεύτερο, λόγω της κρατικής εγγυήσεως του 80%, οι τράπεζες θα μπορούν με λιγότερες εξασφαλίσεις να δώσουν περισσότερα χρήματα», συνέχισε την τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης.

Ακόμα, ο υπουργός, σχολιάζοντας το ζήτημα χορήγησης των δανείων ξεκαθάρισε ότι: «Τα δάνεια δεν τα εγκρίνει ούτε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ούτε η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπλοκή στη δανειοδότηση. Τα δάνεια τα δίνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Παρεμβαίνουμε μόνο παρακολουθώντας τον ρυθμό με τον οποίο οι τράπεζες κάνουν πραγματική εκταμίευση. Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά, η πραγματική εκταμίευση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι άνω των 400 εκατ. ευρώ επί αρχικού ποσού δανείων 1,3 δις ευρώ. Ο ρυθμός είναι πολύ καλός αν σκεφτείτε ότι στο ΤΕΠΙΧ Ι μετά απ’ ένα χρόνο δεν είχε καλυφθεί ούτε το 60% του συνολικού ποσού. Άρα, η εκταμίευση πηγαίνει πολύ γρήγορα».

Για το θέμα του Τουρισμού, δήλωσε: «Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει νησί που θα αποφασίσει να μην ανοίξει τη φετινή τουριστική περίοδο. Αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες, που είναι σεβαστές. Θα υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα, θα παρακολουθούμε τι συμβαίνει, θα έχουμε ομάδες να επέμβουν όπου χρειαστεί. Νομίζω ότι τα νησιά μας προοδευτικά θα ανοίξουν όλα και τείνω να πιστέψω ότι σ’ ένα κάποιο βαθμό, θα κερδίσουμε μια χαμένη χρονιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική βιομηχανία θα στηριχθεί σημαντικά από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο καλύτερο επίπεδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Έμφαση στα επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης, ο οποίος ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης.