ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ψηφιακή τραπεζική εφαρμογή
Άνθρωπος χρησιμοποιεί κινητό για τραπεζικές συναλλαγές μέσω ψηφιακής εφαρμογής, δίπλα σε φορητό υπολογιστή.

Το 70% των καταναλωτικών δανείων χορηγείται πλέον ψηφιακά

Το 2025, επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια δόθηκαν ψηφιακά από ελληνικές τράπεζες, χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η τάση δείχνει την αυξημένη εξοικείωση καταναλωτών και τραπεζών με τις νέες τεχνολογίες.

Σημαντική μεταβολή καταγράφεται το 2025 στον τρόπο χορήγησης καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα, καθώς τα ψηφιακά κανάλια των τραπεζών αναδεικνύονται κυρίαρχα στις εκταμιεύσεις. Τα πρόσφατα στοιχεία της αγοράς καταδεικνύουν τη σαφή στροφή των καταναλωτών προς πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δυναμική της καταναλωτικής πίστης μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2025 από το δίκτυο των ελληνικών τραπεζών χορηγήθηκαν αποκλειστικά μέσω ψηφιακών καναλιών, χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα. Συγκεκριμένα, πέρυσι εκταμιεύθηκαν περισσότερα από 122.000 καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφάλιση με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εξ ολοκλήρου μέσω e-banking και m-banking, ενώ τα αντίστοιχα δάνεια μέσω καταστημάτων ανήλθαν σε περίπου 62.000.

Συνολικά, από το δίκτυο των τραπεζών εκταμιεύθηκαν σχεδόν 185.000 καταναλωτικά δάνεια, με περίπου το 70% να πραγματοποιείται από τον υπολογιστή ή το κινητό του πελάτη. Όπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, αυτό το στοιχείο αντικατοπτρίζει τόσο την υψηλή ψηφιακή ετοιμότητα των τραπεζών όσο και την αυξημένη εξοικείωση των καταναλωτών με τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες των τραπεζών, χαρακτηρίζεται από απλότητα και ταχύτητα. Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν το προϊόν που τους ενδιαφέρει μέσω των ψηφιακών καναλιών, ανεβάζουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κυρίως το εκκαθαριστικό μισθοδοσίας, και υποβάλλουν την αίτηση. Οι τράπεζες αξιολογούν τις αιτήσεις με τα ίδια πιστοδοτικά κριτήρια που εφαρμόζονται και στα καταστήματα, απαντούν άμεσα και, σε περίπτωση έγκρισης, προχωρούν στην πίστωση του ποσού στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Οι συνολικές εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήθηκαν κατά 15,1% το 2025 σε ετήσια βάση, προσεγγίζοντας το 1,6 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται, εκτός από τα καταναλωτικά δάνεια μέσω τραπεζών, και τα δάνεια αυτοκινήτων-μοτοσικλετών (440 εκατ. ευρώ), τα δάνεια μέσω συνεργαζόμενων εμπόρων, τα ανοιχτά καταναλωτικά δάνεια και τα καταναλωτικά δάνεια με εξασφάλιση.

Τα στοιχεία του 2025 επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ψηφιακής χορήγησης καταναλωτικών δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, η άνοδος των συνολικών εκταμιεύσεων αναδεικνύει τη διεύρυνση της αγοράς, σε ένα περιβάλλον όπου συνυπάρχουν τα ψηφιακά και τα παραδοσιακά κανάλια με διακριτούς ρόλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μυλωνάς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ στην τεχνολογία – Στην πρώτη γραμμή η AI

Η Εθνική Τράπεζα επένδυσε 1,3 δισ. ευρώ στην τεχνολογία την τελευταία πενταετία, ολοκληρώνοντας τον εκσυγχρονισμό του core banking και των ψηφιακών υποδομών της. Επόμενος στόχος η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, του open banking και των AI agents.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Από 1η Ιανουαρίου 2027, όριο 15 ετών στα social media

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη συζήτηση για την ψηφιακή ενηλικίωση ανηλίκων, θέτοντας όριο τα 15 έτη από 1/1/2027, ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
pitsilis_aade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προθεσμίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ψηφιακών παραστατικών

Με αποφάσεις των Δημήτρη Μαρκόπουλου και Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνονται οι προθεσμίες για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1.000.000 ευρώ και για τη Β' φάση ψηφιακής διακίνησης αποθεμάτων.
επιτόκιο στεγαστικού δανείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στηρίζει πολίτες με νέα ψηφιακά εργαλεία

Η Σταματίνα Παπαδόγγονα τόνισε στο Olympia Forum ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στοχεύει στον εκσυγχρονισμό, την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, διατηρώντας τη θεσμική του ταυτότητα.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για ψηφιακό μετασχηματισμό

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ελλάδας-Κύπρου στον ψηφιακό τομέα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ. Ενισχύεται η διαλειτουργικότητα ψηφιακών εγγράφων και υπηρεσιών.