Φώτο: Pixabay

«Κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου, επιστροφή σε ιδιοκτήτες ακινήτων

Στο 70% ή ακόμη και στο 50% θα μειωθεί φέτος ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιβαρύνθηκαν από τη μείωση ενοικίων θα λάβουν πίστωση φόρου για το 1/3 της ζημιάς.

Εκπτώσεις φόρου για περίπου δύο εκατομμύρια επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη πανδημία περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:

  • «Κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 1.000.000 επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια προβλέπουν μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% - 50% πράγμα που σημαίνει ότι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%. Η έκπτωση θα είναι οριζόντια και θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μείωση τζίρου από ένα ποσοστό και άνω. Κλειδιά θα είναι τα στοιχεία του ΦΠΑ για το Μάιο καθώς και η συνολική πτώση του τζίρου στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου. Η εικόνα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Ιούλιο με τις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογούμενους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020 λόγω της βαθιάς ύφεσης. Επισημαίνεται ότι ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκατεληφθέντες φόροι. Εξαιρετικά για όσους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά η προκαταβολή ισούται με το 50%. Για τον υπολογισμό της προκαταβολής δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές ενώ όποιος υποβάλει δήλωση για πρώτη φορά, το ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο μισό.
  • Πίστωση φόρου για το 1/3 του ποσού των απωλειών για ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου κατά 40%. Το υπουργείο Οικονομικών θα καλύψει μέρος των απωλειών, συμψηφίζοντας το ποσό αυτό με τους φόρους που κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και μετά.  «Η κυβέρνηση πέραν της αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών αναλαμβάνει να δώσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το 1/3 των ενοικίων που έχασαν», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι για κάθε ιδιοκτήτη θα υπολογιστούν τα έσοδα που δεν εισέπραξε από ενοίκια και από το συνολικό ποσό θα επιστραφεί το 1/3 μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις. Η διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο  Οικονομικών προβλέπει κάλυψη του 33,3% των απωλειών ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός. Για παράδειγμα εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων χάσει 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαίου θα μπορεί να περιορίσει από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 333 ευρώ. Οι  φορολογούμενοι που θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια το τρίμηνο Μαρτίου – Μαίου θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές τους απώλειες και να συνυποβάλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών. Από τις απώλειες που θα προκύψουν το 33,3% θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος, ή ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά.

Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Οι επιχειρήσεις με πληττόμενους ΚΑΔ είχαν μείωση ενοικίου για τον Απρίλιο και  τον Μάιο. Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για τα εξαρτώμενα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους.

Τον Ιούνιο η έκπτωση θα ισχύει για επιχειρήσεις που  παραμένουν κλειστές, επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, εστίασης,  μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, επιχειρήσεις  που άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν Ιούλιο και Αύγουστο μόνο οι επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Η παράταση του καθεστώτος μειωμένων ενοικίων μέχρι και τον Αύγουστο προκάλεσε την αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, που επισημαίνει ότι γίνεται καθημερινά δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών από αγανακτισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, επειδή, αντί να καθιερωθεί επιδότηση ενοικίου εκεί που πράγματι χρειάζεται, βλέπουν να παρατείνεται το ίδιο «κουβαρνταλίκι» σε βάρος τους, χωρίς ορατό τέλος και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίβαρο υπέρ τους, και αυτοί να αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι - πολίτες Β' κατηγορίας από την κυβέρνηση ενός κόμματος που πάντοτε διακήρυττε ότι οι «νοικοκυραίοι» είναι η πραγματική «ραχοκοκαλιά  της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο Μητσοτάκη με ελαφρύνσεις: Ποια μέτρα «παίζουν» ενόψει της ΔΕΘ

Γενναία μείωση ασφαλιστικών εισφορών, «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης και διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση και περιμένει έγκριση των θεσμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Περίπου 200.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις θα έχουν περιθώριο μέχρι τις τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεν αλλάζει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος.