ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Γεραπετρίτης: Δε θα οδηγηθούμε ξανά σε lockdown

«Τα μεγάλα κέρδη που αποκομίσαμε, θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας.

Για μείγμα μέτρων σε ρόλο «γέφυρας» μέχρι το φθινόπωρο, εν αναμονή μιας πολύ μεγάλης ώθησης της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη το 2021, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Αντίθετα, όπως υποστήριξε, «ο κ. Τσίπρας επιθυμεί κλειστή αγορά, κλειστές επιχειρήσεις συνολικά επιδοτούμενες από το κράτος, μια νεκρή οικονομία η οποία να χρηματοδοτείται από την ελληνική Πολιτεία, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως δεν θα είναι αναγκαίο ένα νέο lockdown στο μέλλον, εξηγώντας τους λόγους.

Αναλυτικά και στην πρώτη ερώτηση μήπως η κυβέρνηση ρισκάρει λίγο περισσότερο από όσο πρέπει, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, η ελληνική κυβέρνηση έβαλε πάνω απ’ όλα τη δημόσια υγεία, εκεί κινούμαστε ακόμη. Είναι προφανές ότι τα μεγάλα κέρδη που αποκομίσαμε, θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας - και αυτό πράττουμε. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε εσαεί κλειστοί, είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει σημαντική αυτοσυγκράτηση, να εξοικειωθούμε με τους κανόνες δημόσιας υγιεινής και ατομικής προστασίας που έχουμε ήδη εισαγάγει στη ζωή μας και βεβαίως, μετρώντας, να κάνουμε και τις αναγκαίες προσαρμογές».

Στο ερώτημα τι άλλαξε και δεν θα γίνει ξανά lockdown, επ’ αφορμή και όσων δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο πρωθυπουργός, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Έχουν αλλάξει πολλά: πρώτα απ’ όλα έχει αλλάξει η δική μας κοινωνική συμπεριφορά υπό την έννοια ότι όλοι έχουμε πολύ μεγαλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Τηρούμε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, τηρούμε κατά βάση τους κανόνες ατομικής υγιεινής, είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες κατηγορίες. Το δεύτερο, έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ την παραγωγική μας δύναμη σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία: ήδη βρισκόμαστε κοντά στο διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας: από 557 που είχαμε, έχουμε φθάσει υπέρ των 1.000. Πράγμα το οποίο σημαίνει», εξήγησε, «ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη χωρητικότητα για να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε επιδημιολογική έξαρση. Έχουμε τα ιατρικά αναλώσιμα για να μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ γρήγορη αντιμετώπιση και βεβαίως έχουμε την αναγκαία τεχνογνωσία. Ο επαγγελματισμός που επεδείχθη από την ελληνική Πολιτεία σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης των πολιτών, μας κάνει πολύ πιο αισιόδοξους και με αυτοπεποίθηση ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε πλέον με έναν πιο σημειακό και όχι οριζόντιο τρόπο».

Επόμενο θέμα υπήρξε η δέσμη μέτρων που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση. Επ’ αυτού, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του εισήγηση, προσπάθησε απλώς να παρακολουθήσει και να πλειοδοτήσει τις τομές τις οποίες εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση. Είδαμε να πλειοδοτεί σε κεφάλαια όπως είναι για παράδειγμα η προκαταβολή φόρου, ενόσω έχει ήδη εξαγγελθεί. Ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι η επιθυμία του είναι να γίνουν 4.000 προσλήψεις στη δημόσια υγεία, ενώ έχουμε ήδη 4.200 προσλήψεις από γιατρούς και νοσηλευτές, κυρίως όμως είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει συμμετρία και δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα».

Δηλαδή «βλέπουμε», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, «ο κ. Τσίπρας να αναζητεί την αναστολή της εργασίας και τη χρηματοδότηση της εργασίας από το κράτος με 100%, και παράλληλα ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για όλους. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας επιθυμεί κλειστή αγορά, κλειστές επιχειρήσεις συνολικά επιδοτούμενες από το κράτος, μια νεκρή οικονομία η οποία να χρηματοδοτείται από την ελληνική Πολιτεία, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτό είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν μπορεί να υπάρξει, δημιουργεί ένα τεράστιο ηθικό κίνδυνο, δηλαδή να εξωθήσει τους επιχειρηματίες να έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις. Κατά την άποψή μας πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό σχέδιο. Εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας, θα δώσουμε στις ευάλωτες κατηγορίες, θα στηρίξουμε την εργασία. Από την άλλη πλευρά δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπούμε σε νέες περιπέτειες», διαβεβαίωσε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

Στην παρατήρηση, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για περαιτέρω χρηματοδότηση, όπου διαπιστωθεί σχετική ανάγκη, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «υπάρχει μια προσέγγιση, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική. Παρακολουθούμε τα γεγονότα και παρεμβαίνουμε δυναμικά όποτε υπάρχει ένα συγκεκριμένο κενό. Η αίσθηση την οποίαν αποκομίζουμε, είναι ότι με το πρόγραμμά μας θα ενεργοποιηθεί η ελληνική οικονομία. Με μεγάλη προσοχή ο ελληνικός τουρισμός από 15 Ιουνίου ξεκινά με προσεκτικά βήματα, ενεργοποιείται όμως η ελληνική οικονομία. Ο συνδυασμός της ισχυρής εργασίας, δηλαδή της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέσω του νέου προγράμματος βραχυχρόνιας ενίσχυσης, σε συνδυασμό με την αναστολή όσων επιχειρήσεων θα παραμένουν κλειστές, με τη δυναμική παρέμβαση και στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ένα μείγμα το οποίο θα μας κρατήσει ως ‘γέφυρα’ μέχρι το φθινόπωρο, αναμένοντας ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη ώθηση της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη το 2021», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης για τις ελληνικές εταιρείες λόγω πανδημίας

Σε έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία παρουσιάστηκε από το ΙΟΒΕ, καταγράφεται σημαντική επίπτωση για τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων αλλά και για την απασχόληση λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επείγουσα έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για το διαγωνισμό των rapid test

Για το σκοπό της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διεξήγαγε Αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους στις 10 Μαρτίου 2022 και στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 σε επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον εν θέματι διαγωνισμό.
remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις η ψυχική υγεία των εργαζομένων

Σύμφωνα με την έρευνα της Adecco, αν και η πανδημία έχει επηρεάσει την ευημερία των εργαζομένων, η ψυχολογική πίεση ήταν έντονη από πριν. Αντιμέτωπες με την εργασιακή εξουθένωση οι νεότερες γενιές.