Προσδοκίες για 500 - 750 δισ. από την ΕΚΤ αλλά και φόβοι... ψυχρολουσίας

Μια γενναία αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιμένουν σήμερα οι αγορές, αλλά μεταδίδονται ταυτόχρονα πληροφορίες για διαφωνίες πολλών μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Όλοι οι προβολείς στρέφονται σήμερα στον πύργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, καθώς στις αγορές έχουν αναπτυχθεί μεγάλες προσδοκίες για άλλη μια θεαματική παρέμβαση για την αναχαίτιση της κρίσης του κοροϊού, αυτή την φορά με «πυρομαχικά» τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Δεν λείπουν, όμως, και οι φόβοι για διάψευση των προσδοκιών, που θα προκαλούσε ισχυρούς κραδασμούς στις αγορές.

Το κύριο σενάριο των περισσότερων αναλυτών, που έχουν ερωτηθεί ως τώρα από το Reuters και το Bloomberg, αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να υποκύψει στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των παρεμβάσεών της, καθώς αυτή τη στιγμή, παρά τις εντυπωσιακές εξαγγελίες από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και την Κομισιόν, η ΕΚΤ δεν έχει πάψει να αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό ανάχωμα στις πιέσεις της κρίσης του κορονοϊού, που απειλεί να βυθίζει την ευρωζώνη σε μια ύφεση χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσφατα εκτίμησε ότι είναι πιθανότερη πλέον μια συρρίκνωση του ΑΕΠ πιο κοντά στο -12%, παρά στο βασικό σενάριο για -8%.

Καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις στα κράτη πριν το 2021, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις κυβερνήσεις, απορροφώντας τα ομόλογα που εκδίδουν για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα ελλείμματα που δημιουργεί η κρίση. Το ειδικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) έχει ήδη απορροφήσει τίτλους αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τους ρυθμούς που προχωρούν οι αγορές ως τον Οκτώβριο θα έχουν εξαντληθεί τα 750 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα.

Οι παράγοντες των αγορών είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα αποφασίσει σήμερα την αύξηση των κονδυλίων του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ τουλάχιστον, στα 1,25 τρισ. ευρώ, ώστε να περάσει ήσυχα το καλοκαίρι, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος «πολιορκίας» των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης από την αγορά ομολόγων. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, διπλασιασμό του προγράμματος, στα 1,5 τρισ. ευρώ, σενάριο που, εάν επιβεβαιωθεί, θα δικαιολογήσει ακόμη μεγαλύτερο άνοδο των τιμών των μετοχών στην Ευρώπη, αλλά και των ομολόγων της περιφέρειας του ευρώ.

Την ώρα, πάντως, που «φουσκώνουν» οι προσδοκίες, μεταδίδονται και ορισμένες πληροφορίες που προκαλούν ανησυχίες και φόβους για «ψυχρολουσία» από την ΕΚΤ. Το συνήθως καλά πληροφορημένο από κύκλους της ΕΚΤ, γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Market News International (MNI) μετέδωσε ότι «πολλά μέλη» του διοικητικού συμβουλίου σκοπεύουν να αντιταχθούν στην αύξηση του προγράμματος PEPP, καθυστερώντας τις αποφάσεις ως τον Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Κρίσνα Γκούχα της Evercore ISI, το άρθρο αυτό είναι ανησυχητικό και δεν θα πρέπει να απορριφθούν οι πληροφορίες που μεταδίδει, καθώς «δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ και η Ευρώπη, γενικότερα, να ηττηθούν όταν όλα έδειχναν ότι θα κέρδιζαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κρίση χρέους φοβάται η ΕΚΤ, σχετικά ασφαλής η Ελλάδα

Από το 86% στο 102,7% του ΑΕΠ θα εκτιναχθεί φέτος το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ ανησυχεί για πιέσεις από την αγορά ομολόγων σε ευάλωτα κράτη. Αυτή την φορά η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη χειρότερη θέση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό σχέδιο δανεισμού με τη στήριξη από την ΕΚΤ

Μικρές προσδοκίες στην Αθήνα για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται νέα παρέμβαση της ΕΚΤ με πρόσθετες αγορές ομολόγων 500 δισ. ευρώ που θα δώσουν νέο «αέρα» στις ελληνικές εκδόσεις χρέους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, ύψους 750 δισ. - Θα αγοράσει και ελληνικά

Ειδικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αποφάσισε η διοίκηση της ΕΚΤ. Προχωρά σε αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, χωρίς να εξαιρείται η Ελλάδα.