ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Προσδοκίες για 500 - 750 δισ. από την ΕΚΤ αλλά και φόβοι... ψυχρολουσίας

Μια γενναία αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιμένουν σήμερα οι αγορές, αλλά μεταδίδονται ταυτόχρονα πληροφορίες για διαφωνίες πολλών μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Όλοι οι προβολείς στρέφονται σήμερα στον πύργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, καθώς στις αγορές έχουν αναπτυχθεί μεγάλες προσδοκίες για άλλη μια θεαματική παρέμβαση για την αναχαίτιση της κρίσης του κοροϊού, αυτή την φορά με «πυρομαχικά» τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Δεν λείπουν, όμως, και οι φόβοι για διάψευση των προσδοκιών, που θα προκαλούσε ισχυρούς κραδασμούς στις αγορές.

Το κύριο σενάριο των περισσότερων αναλυτών, που έχουν ερωτηθεί ως τώρα από το Reuters και το Bloomberg, αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να υποκύψει στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των παρεμβάσεών της, καθώς αυτή τη στιγμή, παρά τις εντυπωσιακές εξαγγελίες από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και την Κομισιόν, η ΕΚΤ δεν έχει πάψει να αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό ανάχωμα στις πιέσεις της κρίσης του κορονοϊού, που απειλεί να βυθίζει την ευρωζώνη σε μια ύφεση χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσφατα εκτίμησε ότι είναι πιθανότερη πλέον μια συρρίκνωση του ΑΕΠ πιο κοντά στο -12%, παρά στο βασικό σενάριο για -8%.

Καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις στα κράτη πριν το 2021, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις κυβερνήσεις, απορροφώντας τα ομόλογα που εκδίδουν για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα ελλείμματα που δημιουργεί η κρίση. Το ειδικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) έχει ήδη απορροφήσει τίτλους αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τους ρυθμούς που προχωρούν οι αγορές ως τον Οκτώβριο θα έχουν εξαντληθεί τα 750 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα.

Οι παράγοντες των αγορών είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα αποφασίσει σήμερα την αύξηση των κονδυλίων του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ τουλάχιστον, στα 1,25 τρισ. ευρώ, ώστε να περάσει ήσυχα το καλοκαίρι, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος «πολιορκίας» των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης από την αγορά ομολόγων. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, διπλασιασμό του προγράμματος, στα 1,5 τρισ. ευρώ, σενάριο που, εάν επιβεβαιωθεί, θα δικαιολογήσει ακόμη μεγαλύτερο άνοδο των τιμών των μετοχών στην Ευρώπη, αλλά και των ομολόγων της περιφέρειας του ευρώ.

Την ώρα, πάντως, που «φουσκώνουν» οι προσδοκίες, μεταδίδονται και ορισμένες πληροφορίες που προκαλούν ανησυχίες και φόβους για «ψυχρολουσία» από την ΕΚΤ. Το συνήθως καλά πληροφορημένο από κύκλους της ΕΚΤ, γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Market News International (MNI) μετέδωσε ότι «πολλά μέλη» του διοικητικού συμβουλίου σκοπεύουν να αντιταχθούν στην αύξηση του προγράμματος PEPP, καθυστερώντας τις αποφάσεις ως τον Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Κρίσνα Γκούχα της Evercore ISI, το άρθρο αυτό είναι ανησυχητικό και δεν θα πρέπει να απορριφθούν οι πληροφορίες που μεταδίδει, καθώς «δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ και η Ευρώπη, γενικότερα, να ηττηθούν όταν όλα έδειχναν ότι θα κέρδιζαν».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη πιο χαλαρή πολιτική από την ΕΚΤ: Τι αποφάσισε για επιτόκια, ομόλογα

Θα διατηρηθούν τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια ακόμη και αν ξεφύγει ο πληθωρισμός από το 2%. «Παράθυρο» για παράταση του γιγαντιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων που ωφελεί ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Lagarde, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει το ράλι ομολόγων Ελλάδας, Ιταλίας: Τα ισχυρά σήματα Λαγκάρντ

Ενώ είχαν ξεπεράσει το 1%, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Ελλάδας και Ιταλίας έχουν πέσει κοντά 0,70%. Ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ περιμένουν οι επενδυτές και το 2022. Οι «χρησμοί» της Κριστίν Λαγκάρντ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» για να συνεχίσει η ΕΚΤ τις αγορές ελληνικών ομολόγων το 2022

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος θέτουν στόχο να μην σταματήσουν οι αγορές κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, τον Μάρτιο του 2022.