Φωτο: Shutterstock

Μεταβίβασαν στην ΕΤΑΔ και ακίνητα που είχαν ήδη αξιοποιηθεί

Μέσα στη βιασύνη για την κάλυψη μνημονιακής υποχρέωσης, η προηγούμενη κυβέρνηση μεταβίβασε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ακόμη και ακίνητα που είχαν αξιοποιήσει ήδη άλλοι φορείς.

Κανένα από τα 10.119 ακίνητα που είχαν μεταφερθεί από το Δημόσιο στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) το 2018, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, δεν μεταφέρθηκε τελικά. Η τυχαία, όπως αποδείχθηκε, λίστα της προηγούμενης κυβέρνησης δεν περιλάμβανε μόνο αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως ο Λευκός Πύργος, αλλά και ακίνητα που είχαν ήδη παραχωρηθεί σε φορείς και είχαν αξιοποιηθεί. Δηλαδή ακίνητα που δεν μπορούσαν να τύχουν αξιοποίησης από την ΕΤΑΔ αφού είχαν ήδη αξιοποιηθεί. Η λίστα είχε συνταχθεί όπως – όπως, προκειμένου να καλύψει η χώρα μας μνημονιακό προαπαιτούμενο που είχε καθυστερήσει επί χρόνια.

Γι’ αυτό το λόγο και δεν δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έγιναν δεκτές οι αιτήσεις ακύρωσης των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Χανίων και Ωραιοκάστρου για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων στην ΕΤΑΔ. Τώρα, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να ξεσκονίσουν ένα – ένα τα ακίνητα προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις του ΣτΕ, ώστε στη συνέχεια να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως η υπουργική απόφαση του κ. Τσακαλώτου εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα εάν υφίσταται η συνδρομή των αναγκαίων εκείνων προϋποθέσεων νομιμοποίησης της μη υπαγωγής τους στην κατηγορία των εξαιρουμένων από την μεταβίβαση. Παράλληλα, δεν είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζομένων ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι από την μεταβίβαση.

Η ΕΤΑΔ είναι υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, αλλά μέχρι σήμερα έχει κάνει ελάχιστα για την αξιοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει. Στην αγορά real estate επισημαίνουν πως ακόμα και αν καθυστερήσει για χρόνια η μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων ή όσων μπορούν να μεταβιβαστούν, η ΕΤΑΔ έχει αξιόλογη «μαγιά» ώστε να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα. Όμως χρειάζεται σοβαρό ξεκαθάρισμα του καταλόγου με τα περίπου 80.000 ακίνητα που ελέγχει γιατί χιλιάδες από αυτά είναι αγνώστου κατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυτικές συνοικίες: Το μετρό «απογειώνει» τις τιμές κατοικιών και τα ενοίκια

Βάσει του δείκτη SPI της εταιρείας Spitogatos, το φετινό δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές πώλησης κατοικιών στα δυτικά προάστια αυξήθηκαν κατά 8,5% ετησίως, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 10,9%.