ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

ΤτΕ: Μικρότερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Ο προϋπολογισμός παρουσίασε πλεόνασμα 328 εκατ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, λόγω μείωσης εσόδων και αύξησης δαπανών. Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ.

Πλεόνασμα 328 εκατ. ευρώ κατέγραψε σε ταμειακή βάση ο κρατικός προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, έναντι πλεονάσματος 836 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2025.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην υποχώρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία ανήλθαν σε 10,972 δισ. ευρώ, από 11,636 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στα 11,009 δισ. ευρώ, έναντι 10,781 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2025.

Παρά τη μείωση του συνολικού πλεονάσματος, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ενισχύθηκε, φθάνοντας τα 2,3 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωρός κερμάτων με γράφημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρο-χρηματοδοτήσεις: Παραμένουν σε «χαμηλή πτήση» παρά το άλμα +136% το 2025

Στα 18,9 εκατ. ευρώ έφτασαν οι μικροχρηματοδοτήσεις το 2025, από 8 εκατ. το 2024, με ώθηση από το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά η συνολική συνεισφορά τους την αγορά να παραμένει πολύ μικρή.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωσή της για να ενισχύσει την ασφάλειά της

Ο Γ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι διεθνείς αναταράξεις είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να επιταχύνει την ολοκλήρωση και τον πολιτικό συντονισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εστίασης σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ευημερία.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο 2026

Σταθερά έμειναν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο, με το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων στο 0,36% και δανείων στο 4,65%. Το περιθώριο επιτοκίων διατηρήθηκε στο 4,29%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Revolut
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκτά «ελληνική ταυτότητα» η Revolut και αλλάζει τα δεδομένα στις τράπεζες

Η Revolut έλαβε το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία θυγατρικής τράπεζας στην Ελλάδα. Αλλάζουν τα δεδομένα στην τραπεζική αγορά, ενισχύεται ο ανταγωνισμός.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και servicers από την ΤτΕ

Πρόστιμα άνω των 2,2 εκατ. ευρώ επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε τράπεζες και servicers το 2025, κυρίως για παραβιάσεις κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος. Η μεγαλύτερη ποινή αφορούσε μία τράπεζα με 1,891 εκατ. ευρώ.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Πώς η αβεβαιότητα επηρεάζει επενδύσεις και εργασία στην Ελλάδα

Νέα μελέτη του ΙΟΒΕ με τη στήριξη της ΤτΕ δείχνει ότι η οικονομική αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά επενδύσεις και απασχόληση, με έως το 40% της μείωσης της απασχόλησης 2010-2013 να σχετίζεται με την αβεβαιότητα.