ΓΔ: 2560.34 0.91% Τζίρος: 296.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:04
Παραλία Κέρκυρας

Κέρκυρα: Ικανοποίηση 95% στους επισκέπτες, τουριστικά έσοδα 1 δισ.

Η Κέρκυρα συγκεντρώνει ποσοστό ικανοποίησης 94,8% από τους επισκέπτες της, που δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη διαμονή. Πάνω από το 96% θα πρότεινε το νησί, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου.

Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης καταγράφει η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός, με το 94,8% των επισκεπτών να δηλώνει πολύ ή απόλυτα ικανοποιημένο από τη συνολική εμπειρία του στο νησί. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, όπου για πρώτη φορά αποτυπώθηκαν μέσω δύο ολοκληρωμένων μελετών η εμπειρία των επισκεπτών και η δομή της τοπικής οικονομίας, χαρτογραφώντας την επόμενη ημέρα του προορισμού.

Υψηλή ικανοποίηση, αλλά πιέσεις στις υποδομές

Η πρώτη μελέτη, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την KPMG, επιβεβαιώνει τη διεθνή δυναμική της Κέρκυρας. Πάνω από το 96% των επισκεπτών δηλώνει ότι θα σύστηνε το νησί, ενώ το 97% όσων είναι ικανοποιημένοι από εστίαση, αγορές και διασκέδαση εκφράζουν συνολικά θετική εικόνα.

Ως βασικά πλεονεκτήματα αναδεικνύονται το φυσικό περιβάλλον, η φιλοξενία και η συνολική εικόνα του προορισμού. Ωστόσο, εντοπίζονται προκλήσεις που σχετίζονται με τις υποδομές και τη διαχείριση αυξημένων ροών, με το οδικό δίκτυο να συγκεντρώνει αρνητικές αξιολογήσεις από έναν στους πέντε επισκέπτες.

Τουριστικός πυρήνας 1 δισ. ευρώ και νέο Παρατηρητήριο Αγοράς

Η δεύτερη μελέτη, ο «Οικονομικός Χάρτης Κέρκυρας», εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και την επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, σηματοδοτεί τη δημιουργία οργανωμένου Παρατηρητηρίου Αγοράς, ενός νέου εργαλείου παρακολούθησης της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο τουριστικός πυρήνας – καταλύματα, εστίαση, τουριστικά πρακτορεία και συναφείς δραστηριότητες – προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών, αντιπροσωπεύοντας το 36% της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού. Ο κλάδος των καταλυμάτων φτάνει τα 614 εκατ. ευρώ, ενώ τα τουριστικά πρακτορεία σημειώνουν αύξηση άνω του 60% την τελευταία τριετία.

Το εμπόριο παραμένει ο μεγαλύτερος κλάδος σε αριθμό επιχειρήσεων, με περισσότερες από 2.900 ενεργές μονάδες και τζίρο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Η μελέτη αναδεικνύει την έντονη εποχικότητα και την αλληλεξάρτηση των κλάδων, επιβεβαιώνοντας ότι η τοπική οικονομία λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα με ισχυρή εξάρτηση από τον τουρισμό.

Μήνυμα Υπουργείου Τουρισμού για βιώσιμη ανάπτυξη

Σε διαδικτυακό μήνυμά της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη συνεχάρη το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία και τόνισε ότι οι μελέτες αποτυπώνουν τη δυναμική της Κέρκυρας, ενός προορισμού με καθοριστική συμβολή στον ελληνικό τουρισμό. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί έργα βιώσιμης ανάπτυξης, με παρεμβάσεις σε τουριστικές υποδομές, λιμένες, ύδρευση και οδικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας τη σημασία συνεργασίας κράτους, αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων.

Γκίκας: Προτεραιότητα ο θαλάσσιος τουρισμός και η κρουαζιέρα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας χαρακτήρισε σημαντική την εκδήλωση και τα ευρήματα, επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης υποδομών και ενίσχυσης συνεργασίας φορέων. Όπως ανέφερε, στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, στο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κρουαζιέρα, όπως είπε, λειτουργεί ως βασικός «αιμοδότης» για την τοπική οικονομία, με έσοδα που ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες, ενώ περίπου 550.000 ευρώ κατευθύνθηκαν στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη παρεμβάσεων σε καθαριότητα, υποδοχή και υποδομές για τη βελτίωση της εμπειρίας επισκεπτών και κατοίκων.

Μουζακίτης: Διαφοροποίηση και αξιοποίηση δεδομένων

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Κώστας Μουζακίτης σημείωσε ότι στόχος είναι η διαμόρφωση τεκμηριωμένων θέσεων, βασισμένων σε δεδομένα, που θα στηρίξουν μια ουσιαστική στρατηγική για το νησί. Όπως ανέφερε, «για πρώτη φορά έχουμε μια τόσο ξεκάθαρη εικόνα για τον τουρισμό και την οικονομία της Κέρκυρας».

Τόνισε την ανάγκη εξισορρόπησης ιδιωτικών επενδύσεων και δημόσιων υποδομών, ενίσχυσης της ανακύκλωσης της τουριστικής δαπάνης στην τοπική οικονομία και συνέχισης της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία διαφοροποίησης πηγών εισοδήματος μέσω μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα, αλλά και την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του προορισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο άνοιγμα νέων αγορών και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και στη χρήση εργαλείων όπως το Παρατηρητήριο Αγοράς για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Συμπεράσματα πάνελ: Υποδομές και στρατηγική ανθεκτικότητας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τρία θεματικά πάνελ με συμμετοχή εκπροσώπων αγοράς, αυτοδιοίκησης και Πολιτείας. Οι επιχειρηματικοί φορείς τόνισαν τη δυναμική του τουριστικού οικοσυστήματος, αλλά και τις προκλήσεις βιωσιμότητας που συνδέονται με το κόστος λειτουργίας και τον διεθνή ανταγωνισμό.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ανέδειξε τις πιέσεις που ασκεί η αυξανόμενη επισκεψιμότητα στις υποδομές και την ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των περιοχών του νησιού. Κοινός τόπος αποτέλεσε η αξιοποίηση δεδομένων ως εργαλείου για πολιτικές που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα οδηγήσουν σε ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την Κέρκυρα και το Ιόνιο.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία τεκμηριωμένης πληροφορίας στη χάραξη πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Κέρκυρας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού και την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαντορίνη αρχιτεκτονική θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αθηνά Σπακουρή νέα γενική διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Η Αθηνά Σπακουρή αναλαμβάνει Γενική Διευθύντρια του ΕΟΤ από 1η Ιουλίου 2026. Διαθέτει μακρά εμπειρία στον Οργανισμό, σπουδές στη Νομική ΕΚΠΑ και στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ έχει συμβάλει σημαντικά στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου.
Παραλία Τενερίφης πανόραμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ρεκόρ 100 εκατ. τουριστών αναμένεται φέτος λόγω αυξημένης ζήτησης

Η Ισπανία αναμένεται φέτος να φθάσει τα 100 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, ενισχυμένη από την αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Το 2025 υποδέχθηκε 96,8 εκατομμύρια τουρίστες, καταγράφοντας ρεκόρ, με αύξηση 3,2% σε σχέση με πέρυσι.
Τραπέζι-Εστιατόριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Επενδυτικό κύμα αλλά και πιέσεις σε κόστος και προσωπικό

Η αγορά εστίασης στην Ελλάδα αλλάζει, με αυξημένες επενδύσεις λόγω ισχυρού τουρισμού και ζήτησης για ποιοτικές γεύσεις. Παρά τα νέα deals, ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξημένα κόστη, ελλείψεις προσωπικού και περιορισμένη αγοραστική δύναμη.
Ερμούπολη Σύρου θέα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σύρος αναδεικνύεται ως κορυφαίος πολιτιστικός και αρχιτεκτονικός προορισμός

Η Σύρος αναδεικνύεται από το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο EnVols της Air France ως κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός των Κυκλάδων, ξεχωρίζοντας για την ιστορία, αρχιτεκτονική και αυθεντικότητά της στις ταξιδιωτικές προτάσεις του.
Γλυφάδα, Αθηναϊκή Ριβιέρα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γλυφάδα: Η πόλη της Αττικής που ξεχωρίζει για τη βαθιά της σχέση με τη θάλασσα

Η Γλυφάδα ξεχωρίζει για τη βαθιά της σχέση με τη θάλασσα και τις τέσσερις μαρίνες της, αποτελώντας πρότυπο ανάπτυξης, ναυταθλητισμού και ποιότητας ζωής, όπως αναδεικνύει το αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά.