ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ξανά στην αγορά η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο σε θετικό κλίμα

Με την ώθηση από τη νέα αύξηση του προγράμματος της ΕΚΤ για την πανδημία, η κυβέρνηση προχωρά σε κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων με αναδόχους έξι μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Ο κύβος ερρίφθη για τη νέα έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά ομολόγων, με ένα 10ετή τίτλο, για τον οποίο το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ανάδοχοι της κοινοπρακτικής έκδοσης θα είναι οι τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan Chase.

Το ποσό που σχεδιάζει να αντλήσει το Δημόσιο δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά θα είναι κατ' ελάχιστο 2,5 δισ. ευρώ. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προσφορές που θα υποβάλουν οι επενδυτές, το ύψος των οποίων εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η τιμολόγηση των τίτλων από τους επενδυτές είναι ευνοϊκή, με μια απόδοση γύρω στο 1,50%, το ποσό που θα αντληθεί να φθάσει και τα 5 δισ. ευρώ.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είχε αναφερθεί το Business Daily από την περασμένη Τρίτη, 2 Ιουνίου, σημειώνοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των αναμενόμενων, τότε, αποφάσεων της ΕΚ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας: «Για νέα έξοδο στις αγορές με ισχυρή ώθηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Πέμπτη οι αναλυτές περιμένουν να ανακοινωθεί σημαντική αύξηση, έως και διπλασιασμός, του ειδικού προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία, από την οποία θα προκύψει μια «ένεση» της τάξεως των 10 – 15 δισ. ευρώ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Οι σχεδιασμοί αυτοί πράγματι επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη, μέσα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ, για την αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μέσω της οποίας προστίθενται για την Ελλάδα άλλα 10 - 12 δισ. ευρώ τίτλων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ, γεγονός που έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ευφορία στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων, όπου η απόδοση των 10ετών ομολόγων έπεσε ως το 1,324%, την περασμένη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι πριν ανακοινωθεί, τον Μάρτιο, το ειδικό πρόγραμμα της ΕΚΤ για την πανδημία η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στο 4%, επίπεδο απαγορευτικό για το δανεισμό της χώρας.

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα εξαιρετικό «στοίχημα» αυτή την περίοδο για τους επενδυτές που αναζητούν απεγνωσμένα μια διέξοδο από τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια. Οι αποδόσεις τους, που για λίγο έπεσαν χαμηλότερα και από τις αντίστοιχες των ιταλικών τίτλων, δεν παύουν να είναι οι υψηλότερες στην ευρωζώνη, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν φόβοι για δυσάρεστες εκπλήξεις στη διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά, αφού υπάρχει πλέον η άτυπη «εγγύηση» της ΕΚΤ, που με τις αγορές ελληνικών τίτλων αποτρέπει οποιαδήποτε εκδήλωση πιέσεων.

Επιπλέον, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον πρόσβαση, εκτός από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΚΤ, και στα τεράστια προγράμματα χρηματοδότησης που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση διαθέτει «μαξιλάρι» ρευστότητας, αλλά και ακολουθεί μια αρκετά «μετρημένη» δημοσιονομική πολιτική, που δεν θα επιτρέψει να μετεξελιχθεί η κρίση του κορονοϊού σε μια νέα κρίση χρέους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρραγές παραμένει το μέτωπο που πιέζει για μείωση των επιτοκίων στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Σε υψηλό 15 ετών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC οι ελληνικές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 2023 το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προήλθαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι προοπτικές για το 2024.