ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε το βιβλίο για το νέο 10ετές, στόχος το χαμηλό επιτόκιο

Καθοδήγηση για επιτόκιο γύρω στο 1,70% για το νέο 10ετές ομόλογο δίνουν οι ανάδοχοι, ενώ ο ΟΔΔΗΧ δεν σκοπεύει να αντλήσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να πιεσθεί χαμηλά η απόδοση διάθεσης.

Τακτική που δίνει προτεραιότητα στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και όχι στην αύξηση του ποσού που θα αντλήσει το Δημόσιο ακολουθούν ο ΟΔΔΗΧ και οι ανάδοχοι τράπεζες του νέου 10ετούς ομολόγου, για το οποίο έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η έκδοση το απόγευμα.

Την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται ελαφρώς σήμερα στη δευτερογενή αγορά, ξεπερνώντας ελαφρώς το 1,40%, οι ανάδοχοι τράπεζες (BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan) έδωσαν καθοδήγηση (guidance) στους επενδυτές για επιτόκιο ίσο με 170 - 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid-term swap (που σήμερα είναι οριακά αρνητικό), δηλαδή για μια διαμόρφωση του επιτοκίου στις 165 - 170 μονάδες βάσης.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ, που είναι γνωστός στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προβλέπει ότι τελικά δεν θα γίνει προσπάθεια να αντληθούν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζονται για να μπει το νέο ομόλογο στην κατηγορία του ομολόγου αναφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά τίτλων θα είναι περιορισμένη σχετικά με το αναμενόμενο ενδιαφέρον (εκτιμάται ότι θα υποβληθούν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ), άρα στους επενδυτές δίνεται κίνητρο να υποβάλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες προσφορές για το επιτόκιο, ώστε να καταφέρουν να πάρουν τίτλους από την έκδοση, οι οποίοι θα έχουν την πιο «ζουμερή» απόδοση αυτής της περιόδου στην ευρωζώνη. Έτσι, εκτιμάται ότι η απόδοση διάθεσης θα διαμορφωθεί τελικά αρκετά χαμηλότερα από το guidance των αναδόχων.

Σημειώνεται ότι τη νέα έκδοση είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (γύρω στο 1,40%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρραγές παραμένει το μέτωπο που πιέζει για μείωση των επιτοκίων στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Σε υψηλό 15 ετών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC οι ελληνικές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 2023 το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προήλθαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι προοπτικές για το 2024.