ΦΩΤΟ: ΑΠΕ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι επενδυτές αναγνώρισαν την αξιοπιστία της κυβέρνησης

Ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών του ελληνικού ομολόγου, μέσω του οποίου αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,57%.

«Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του για την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, μέσω της οποίας το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,57%.

«Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές, με επιτυχία. Άντλησε, με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%. Επιτόκιο ίσο περίπου αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης, τον Οκτώβριο του 2019. Και φυσικά, επιτόκιο πολύ χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, τον Μάρτιο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%», υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Και προσθέτει:

  • Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο, αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του ΟΔΔΗΧ, αποτελεί η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
  • Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της.
  • Πάνω σε αυτή τη βάση, με πίστη στις δυνάμεις μας, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Ώστε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου ενισχύει την βιωσιμότητα του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία και ενισχύεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
xristostaikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας για 10ετές: «Η ελληνική οικονομία κάνει σήμερα ένα ακόμη βήμα»

Σχολιάζοντας το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,5% με το οποίο πραγματοποιήθηκε ο δανεισμός του Δημοσίου μέσω 10ετους ομολόγου ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι: «Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έσπασαν» το «φράγμα» του 1,4% τα ελληνικά ομόλογα

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, σπάζοντας το φράγμα του 1,4%, αγγίζοντας το 1,38%. Στο 0,75% υποχωρεί και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Η νέα υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI.