Φώτο: ΑΠΕ

Ευκαιρία επανεξέτασης του οικονομικού μοντέλου η πανδημία του κορονοϊού 

Στον πυρήνα των προτάσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας προσέγγισης για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης για την «επόμενη ημέρα».  

Ως ευκαιρία για να υπάρξει επανεξέταση του οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζεται στην Ελλάδα θεωρεί το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο το σοκ που προκάλεσε στην οικονομία ο κορονοϊός και τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν. 

Όπως τονίζει η τρέχουσα ήταν μία περίοδος όπου είχαν δημιουργηθεί συνθήκες ανάκαμψης και τεθεί οι βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά αυτό ανακόπηκε λόγω της πανδημίας. 

Όμως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει  τις συνθήκες «για μία ουσιαστική αξιολόγηση του μέχρι τώρα παραγωγικού μοντέλου της χώρας και τον σχεδιασμό μίας ολοκληρωτικής ανασυγκρότησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες παγκόσμιες συνθήκες και απαιτήσεις», αναφέρει το Επιμελητήριο.

Αποτέλεσμα της παραπάνω εκτίμησης είναι το  Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να καταθέτει μια δέσμη προτάσεων η οποία καλύπτει το ευρύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας στοχεύοντας στην ταχεία, ομαλή και αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας με τις μικρότερες απώλειες. 

Στον πυρήνα των προτάσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας προσέγγισης για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης για την «επόμενη ημέρα».  

Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των προτάσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου διαδραματίζουν οι Επιτροπές του, οι οποίες αποτελούνται από προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας και σημαίνοντα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η σύνταξη των προτάσεων υπογραμμίζει την ανάγκη για μια στενότερη συνεργασία σε επιστημονικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και την ανάπτυξη ενός κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. 

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος δήλωσε: "Σε μια συγκυρία, όπου η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα και ενθαρρυντικού στην προσέλκυση επενδύσεων είναι πρωτεύουσας σημασίας, το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο εκπονεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την επόμενη ημέρα. Στις προτάσεις μας λαμβάνουμε υπόψη μας τα νέα δεδομένα και τις συνθήκες πέραν της πανδημίας και της δημόσιας υγείας, όπως η τεχνολογία, η κλιματική αλλαγή και οι τάσεις στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου".

Ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας συμπλήρωσε ότι οι Επιτροπές του Επιμελητηρίου ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου να συμβάλουν με την δεδομένη τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτουν με ουσιαστικά δομημένες θέσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα στη χώρα μας.  

Συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους καταγράφονται οι προτάσεις είναι οι ακόλουθοι:

 • Αγροτεχνολογία
 • Αγορά Ακίνητης Περιουσίας
 • Απασχόληση
 • Ασφαλιστικό και Εργασιακό Περιβάλλον
 • Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
 • Διανοητική Ιδιοκτησία
 • Εκπαίδευση – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα
 • Η Ελληνική Αγορά Ενέργειας
 • Εταιρική Διακυβέρνηση
 • Εταιρική Υπευθυνότητα
 • Ιατροτεχνολογικός / Διαγνωστικός Εξοπλισμός στην Υγεία
 • Ψηφιακός Μετασχηματισμός
 • Πολιτισμός
 • Τουρισμός
 • Πολιτική Υγείας – Φαρμάκου
 • Φορολογία
 • Η αγορά των ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση Πισσαρίδη: Πώς θα πετύχει η Ελλάδα την αύξηση των εισοδημάτων

Το σχέδιο περιγράφει 14 δράσεις αναπτυξιακής πολιτικής, δεδομένων των στόχων και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας. Tον Σεπτέμβριο 2020 θα ακολουθήσει η τελική έκθεση με αναφορά στη χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βασικοί στόχοι του Σχεδίου Πισσαρίδη για την ανάπτυξη

Στόχοι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η αύξηση των εξαγωγών, η σύνδεση παραγωγής - τεχνολογίας, η ενίσχυση της εργασίας αλλά και παροχή κινήτρων για επενδύσεις στο ΧΑ και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας 

Η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσει την επενδυτική της δραστηριότητα σε κλάδους που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα από τον αγροτοδιατροφικό έως και την ενέργεια, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.