Σήμα κινδύνου για τον κλάδο του ελληνικού εμπορίου εξέπεμψε σήμερα η ΕΣΕΕ καθώς το 35% των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στο λιανικό το 2025 κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών. Παράλληλα τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών τους. Αυτά τονίστηκαν στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου για το 2025, που παρουσίασε η ΕΣΕΕ.
Μάλιστα όπως τονίστηκε οι οικονομικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ρευστότητας και η διαχείριση των ανατιμήσεων αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα τα μηνύματα για το μέλλον με αφορμή τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή δεν είναι καλά καθώς ήδη παρουσιάζεται μία στασιμότητα στην αγορά παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ενόψει Πάσχα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης, «το 2026 δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς, η κρίση έσκασε στα χέρια μας. Είμαστε προβληματισμένοι για την πασχαλινή περίοδο που είναι πολύ σημαντική για το λιανεμπόριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν γεμάτα ράφια στις ίδιες τιμές που ήταν πριν από την κρίση και περιμένουν τους καταναλωτές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή της μακράς και σύνθετης προσαρμογής του στις απαιτήσεις του ασταθούς διεθνούς οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις ασιατικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου αποσπά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής δαπάνης από τα φυσικά καταστήματα, ενώ η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση παραμένουν το κυρίαρχο δίπολο ευκαιριών και προκλήσεων για τις επιχειρήσεις.
Η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ αναδεικνύει ότι το ελληνικό εμπόριο παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα (17,3%), διατηρώντας τη σημαντική θέση του στην ελληνική οικονομία (11% του ΑΕΠ), ενώ κατέχει τη 12η θέση συμβολής στο τζίρο του Ευρωπαϊκού Λιανικού Eμπορίου ανάμεσα στους 30 της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός απορροφά το σύνολο σχεδόν της ετήσιας αύξησης του τζίρου. Την ίδια περίοδο, η αλλαγή των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου, οι νέες καταναλωτικές τάσεις που μετατοπίζουν τον τζίρο στα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων, καθώς και η παρατεταμένη συμπίεση και στροφή της καταναλωτικής δαπάνης στα αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς: οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις και το υπέρογκο λειτουργικό κόστος αποτελεί σοβαρό παράγοντα ανάσχεσης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
Ως κυριότερα σημεία προβληματισμού επισημαίνονται τα εξής
- Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών τους.
- Η πίεση στις μικρότερες εμπορικές επιχειρήσεις είναι αρκετά μεγαλύτερη καθώς οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 2,8% ενώ με απλογραφικά μείωση που προσεγγίζει το -3,6%. Η πίεση είναι μεγαλύτερη σε ένδυση/υπόδηση.
- Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στο λιανικό παρουσιάζουν συρρίκνωση καθώς το 35% καταγράφει μείωση του κύκλου εργασιών.
- Οι οικονομικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ρευστότητας και η διαχείριση των ανατιμήσεων αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του εμπορίου ως βασικού πυλώνα απασχόλησης και ανάπτυξης, επισημαίνοντας παράλληλα τις έντονες πιέσεις που δέχονται κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Τόνισε ότι η ακρίβεια, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η μετατόπιση τζίρου προς μεγαλύτερες επιχειρήσεις εντείνουν τις ανισότητες και απειλούν τη βιωσιμότητα των μικρότερων παικτών.
Υπογράμμισε την ανάγκη για ανοιχτό αλλά δίκαιο εμπόριο, με κανόνες που διασφαλίζουν ισότιμο ανταγωνισμό, ενώ άσκησε κριτική σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως η ανεξέλεγκτη εισροή μικροδεμάτων από τρίτες χώρες.
«Λέμε ξεκάθαρα: ναι στο ανοιχτό εμπόριο με κανόνες, όπως είναι το νέο πλαίσιο για τα μικροδέματα μέχρι να φτάσουμε στην τελωνειακή ένωση και στην οριστική κατάργηση του περιβόητου de minimis, της κερκόπορτας δηλαδή που επέτρεψε το 2025 5,8 δισεκατομμύρια δέματα με αύξηση 26% να μπαίνουν καθημερινά στα σπίτια των ευρωπαίων καταναλωτών, χωρίς έλεγχο, χωρίς ασφάλεια, χωρίς δασμούς και φόρους όπως πληρώνουν όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφούνης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός αποτελούν ευκαιρία, αλλά απαιτούν ουσιαστική στήριξη ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλες τις επιχειρήσεις.
Η ΕΣΕΕ, όπως τόνισε, προτείνει ένα πιο δίκαιο πλαίσιο με μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, κατάργηση επιβαρύνσεων, ρυθμίσεις οφειλών και καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Κλείνοντας, κάλεσε την Πολιτεία να δράσει άμεσα, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό εμπόριο δεν ζητά προνόμια, αλλά τον ρόλο που του αναλογεί στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.