Φωτο: ΑΠΕ

Θ. Φέσσας: Νέες γεωπολιτικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια όπου υπήρξαν πολύ ταραγμένες εποχές, υπήρξε ένα στιβαρό ανάχωμα ορθολογισμού στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Μια νέα πραγματικότητα όπου δημιουργούνται νέα παραγωγικά πρότυπα στην Ελλάδα που βρίσκεται στον δρόμο της αλλαγής του αναπτυξιακού της μοντέλου, αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρο τους ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στο μήνυμα του μέσω του οικονομικού δελτίου του Συνδέσμου και σημειώνει οτι «αντιμετωπίζουμε νέες μεγάλες οικονομικές, υγειονομικές, και πιθανόν γεωπολιτικές προκλήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, με σοβαρότητα, ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και εθνική συνεννόηση».

Υπενθυμίζουμε πως τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του ΣΕΒ, κατά την οποία αναμένεται να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Συνδέσμου ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

Ο κ. Φέσσας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι τα προηγούμενα έξι χρόνια «σε πολύ ταραγμένες εποχές, και απέναντι σε ένα εκτεταμένο κύμα αμφισβήτησης του ορθού λόγου προτάξαμε ένα στιβαρό ανάχωμα ορθολογισμού, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», αλλά και ότι «Επιδιώξαμε παντού τη συνεννόηση και τη συνεργασία».

Στο δελτίο επισημαίνεται ότι παρά τα προβλήματα, τα αδιέξοδα και τις προκλήσεις και, παρά την πανδημία η χώρα μας βρίσκεται σε μια πορεία ανάτασης. «Η Πολιτεία, προσθέτει, έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει στη σωστή κατεύθυνση το μέλλον, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει πλέον αποτελεσματικά τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, που δημιουργεί επί δεκαετίες το στρεβλό και δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο. Αυξάνονται οι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ευρώπη, που θα χρησιμοποιηθούν ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ισχυρή, ενσωματώνοντας τους στόχους της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Δημιουργούνται νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, με δεδομένη την απελευθέρωση της οικονομίας και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, τη μείωση της υπερφορολόγησης και την στροφή του παραγωγικού προτύπου προς εξωστρεφείς δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Γίνονται όλο και περισσότεροι οι νέοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, που βλέπουν τα αδιέξοδα και διεκδικούν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που να επιβραβεύει την σκληρή δουλειά, την καινοτομία, το ήθος, την αριστεία».

Τέλος, στις σημαντικότερες προκλήσεις για την οικονομία περιλαμβάνονται η γήρανση πληθυσμού - ασφαλιστικό σύστημα, αγορά εργασίας - brain drain, διαθέσιμο εισόδημα – αποταμίευση, μεσαία τάξη, παραγωγικότητα – επενδύσεις, μεταποιητική παραγωγή – εξαγωγές, τουρισμός και παραγωγικότητα δημόσιου τομέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαββάκης: Τι θα γινόταν αν η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έφτανε στο 12% από 8%;

«Βάσει των εκτιμήσεων του ΣΒΕ, αν ο στόχος αυτός για αύξηση από το 8% στο 12% του ΑΕΠ επιτευχθεί, οι άμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και τη μεταποίηση θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10%.» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Προκλήσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα του GDPR

Η επόμενη σημαντική εξέλιξη αναμένεται να είναι η υιοθέτηση ενός νέου Κανονισμού e-Privacy που θα αντικαταστήσει την Οδηγία 2002/58/ΕΚ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί στο Δημόσιο 50% πάνω από τη βιομηχανία

Οι μισθοί στη βιομηχανία είναι οι υψηλότεροι στον ιδιωτικό τομέα και ο τομέας πρέπει να επεκταθεί για να αυξηθεί η ευημερία, τονίζει ο ΣΕΒ. Μόνο 23% των εργαζομένων απασχολούνται σε κλάδους έντασης κεφαλαίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις, ποιοι τομείς μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις 

Υπάρχει ανάγκη αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας στην οικονομία αλλά και καλύτερη «επαφή» των επιχειρήσεων με την κοινωνία, υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.