Φώτο: Shutterstock

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα για πρώτη φορά χωρίς προσαύξηση

Σε άρση ακινησίας οχήματος θα μπορούν να προχωρούν οι ιδιοκτήτες πληρώνοντας τέλη μόνο για τους μήνες που θα κυκλοφορήσει, σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Καταργείται φέτος, για πρώτη φορά, η «τσουχτερή» προσαύξηση που πλήρωναν όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων ήθελαν να άρουν την ακινησία τους και να τα κυκλοφορήσουν για μερικές μήνες του έτους, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι φέτος ιδιαίτερα «γενναιόδωρη» με σκοπό να μειωθούν οι επιβαρύνσεις των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία.

Ειδικότερα, με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής, εντός του έτους 2020 για άρση της ακινησίας ενός οχήματος και καταβολή τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης αυτού, με καταβολή τόσων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα όσων και οι μήνες για τους οποίους αίρεται η ακινησία (διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας).

Σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, είναι να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που είναι σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, να προβούν σε άρση αυτής, για χρονικό διάστημα που επιθυμούν, καταβάλλοντας τα αναλογούντα, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, τέλη κυκλοφορίας χωρίς καμία περαιτέρω προσαύξηση.

Λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, η διάταξη διαφοροποιείται από ανάλογες εξαιρετικές ρυθμίσεις προηγούμενων ετών με τις οποίες προβλεπόταν η καταβολή των αναλογούντων στο χρονικό διάστημα άρσης της ακινησίας τελών κυκλοφορίας προσαυξημένων κατά περίπτωση, κατά ένα ή δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας, εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του έτους 2020, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκολύνονται οι πολίτες, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για διάστημα μικρότερο του έτους ενώ ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση εσόδων από την άρση ακινησίας οχημάτων για τα οποία δεν θα καταβάλλονταν τέλη κυκλοφορίας.

Το άρθρο 32 του νομοσχεδίου

Τροποποίηση του άρθρου 36 του ν. 2093/1992 σχετικά με την άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2020 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας

Στο άρθρο 36 του ν. 2093/1992 (Α΄181) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

1. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Εξαιρετικά, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2020, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.»

2. Το ένατο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, εξαιρετικά εντός του έτους 2020, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμα

Λήγει σήμερα η διορία για τους κατόχους ΙΧ να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2020 ή να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, με το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας

Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες ώστε να μπορέσουν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ απαντάει σε 7 ερωτήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας 2020

Με την προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας να εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα καμία παράταση η ΑΑΔΕ δίνει απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των ιδιοκτητών ΙΧ για τα τέλη κυκλοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εννέα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τον «Ιανό»

O υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε μία δέσμη εννέα μέτρων για την στήριξη φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν και πλήττονται από την κακοκαιρία.