Φώτο: Shutterstock

Δύο σημαντικά ραντεβού Μητσοτάκη με επίκεντρο την κυβερνοασφάλεια

Στο Μαξίμου ο ισραηλινός ιδρυτής της Check Point και μέλη της οικογένειας Federmann που ελέγχει τον ισραηλινό κολοσσό ELBIT Systems. Συνεχής πίεση των Αμερικανών για αποκλεισμό της Huawei.

Απανωτές είναι τον τελευταίο καιρό οι επαφές αμερικανικών και ισραηλινών ομίλων από το χώρο της κυβερνοασφάλειας με κυβερνητικά στελέχη, όχι μόνο επειδή η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί ώστε να βγάλει εκτός παιχνιδιού για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία τους Κινέζους.

Στα ραντεβού που θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ισραηλινούς επιχειρηματίες περιλαμβάνεται και ο Gil Shwed, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Check Point Software Technologies Ltd μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς στον τομέα της ασφάλειας τεχνολογικών συστημάτων.

Η Check Point είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ, απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, με τα κεντρικά γραφεία στο Τελ Αβίβ, ενώ διαθέτει και θυγατρική στη χώρα μας. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται περισσότεροι από 100.000 οργανισμοί και επιχειρήσεις.

Εκτός από την Check Point ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένο ραντεβού και με μέλη της οικογένειας Federmann που ελέγχουν τον ισραηλικό κολοσσό του αμυντικού εξοπλισμού ELBIT Systems η οποία δραστηριοποιείται και στον τομέα των κυβερνοασφάλειας. Η ELBIT είναι τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα καθώς εμφανίζεται ως υποψήφια για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στην Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, παρουσίαση της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Ridge Global. Η Ridge Global δεν είναι κάποια τυχαία εταιρεία, αφού ιδρύθηκε από τον Tom Ridge, τον πρώτο υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) των ΗΠΑ και 43ο κυβερνήτη της Πενσυλβάνια. Επικεφαλής της Ridge Global για την Ευρώπη είναι ο κ. Θεόδωρος Φαράζογλου, στέλεχος με αξιόλογη θητεία στην ελληνική αγορά πληροφορικής.

Και σε εκείνη την παρουσίαση, ο κ. Πάιατ είχε επαναλάβει τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Ελλάδα η συνεργασία στον τομέα του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων με χώρες που δεν φημίζονται για την πίστη τους στη δημοκρατία και τη λογοδοσία, φωτογραφίζοντας στην ουσία το Πεκίνο.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τα δίκτυα 5G έχουν ενταθεί από τις αρχές του έτους σε ολόκληρη την Ευρώπη.Ταυτόχρονα η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών για την προστασία κρίσιμων υποδομών – από τους οδικούς άξονες μέχρι την ενέργεια και συγκεκριμένα κτίρια – από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις. Γι’ αυτό φαίνεται και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους ομίλους που αποτυπώνεται στα ραντεβού των κυβερνητικών παραγόντων.

Οι επενδύσεις στο επίκεντρο

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. από την άμυνα, τον τουρισμός και τν κυβερνο-ασφάλεια μέχρι τον γεωργικό τομέας, την ενέργεια και τα start ups.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EAB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΒ: Ζητείται επειγόντως επενδυτής, άρχισε επαφές ο Α. Γεωργιάδης

Ανησυχία στο Μαξίμου για την κακή κατάσταση της ΕΑΒ που προκαλεί καθυστερήσεις στη συντήρηση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Πιέσεις και από την Lockheed ενόψει της αναβάθμισης των F-16.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Κομισιόν: Ούτε ευρώ για έργα χωρίς εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ

«Κίτρινη κάρτα» στο υπουργείο Υποδομών από τις Βρυξέλλες, με την έκθεση εποπτείας να επισημαίνει τις απελπιστικές καθυστερήσεις στην ανασυγκρότηση ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ και στην προώθηση των έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειμμα 6,6% και ύφεση 9% «βλέπει» η Κομισιόν: Τι λέει η νέα έκθεση

Περνά τις «εξετάσεις» η κυβέρνηση, αλλά τονίζεται από την Επιτροπή η μεγάλη αύξηση του ελλείμματος και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Απειλή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους μεγάλους κερδισμένους η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Σχεδόν στα 10 δισ. ευρώ έχουν φθάσει οι αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ, που βρίσκεται στην όγδοη θέση των πιο κερδισμένων κρατών από το ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία.