Φωτό: ΑΠΕ

Σήμερα ανοίγει η αίτηση για το επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες στη πλατφόρμα της ΑΑΕΔΕ σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ που υπεγράφη χθες.

Ανοίγει ο δρόμος για την αίτηση από τους ελεύθερους επαγγελματίες για επίδομα που φτάνει έως τα 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο. Οι αιτήσεις των νέων δικαιούχων θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinesssupport. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες παρέμειναν κλειστοί τον μήνα Μάιο δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ που υπεγράφη χθες.
Πρόκειται για 200.000 περίπου επαγγελματίες που είχαν λάβει και την αποζημίωση των 800 ευρώ για το διάστημα Μαρτίου- Απριλίου, καθώς παρέμειναν κλειστοί με εντολή δημόσιας αρχής.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα  «Υπογράψαμε την ΚΥΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο, για το αντίστοιχο χρηματικό ποσό για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν κλειστοί τον μήνα Μάιο»

Η καταβολή της αποζημίωσης υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις των δικαιούχων θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinesssupport, που αναμένεται να ανοίξει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι θα εισπράξουν έκτακτη ενίσχυση 18 ευρώ για κάθε ημέρα που παρέμειναν κλειστοί από την 1η Μαΐου και μετά.

Άρχισε χτες η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (των 534 ευρώ) σε 526.051 εργαζόμενους-δικαιούχους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ήταν σε αναστολή τον Μάιο, λόγω κορονοϊού.

Έως τις 17 Ιουνίου έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αναδρομικές αιτήσεις, ώστε να εισπράξουν το 800άρι, όσοι παρέμειναν κλειστοί στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου και δεν τους έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο ποσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ