ΓΔ: 2130.03 2.68% Τζίρος: 77.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:22:00
Φώτο: ΑΠΕ

Κομισιόν: Παράταση του ελληνικού συστήματος τραπεζικών εγγυήσεων

Παράταση του ελληνικού συστήματος εγγυήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 με βάση τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Eπιτροπή σε σχετική ανακοίνωση της  αναγνώρισε  πως η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά αλλά τόνισε πως οι προκλήσεις παραμένουν, και λόγω του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Κρίθηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι στοχευμένο, αναλογικό και περιορισμένο σε χρόνο και πεδίο εφαρμογής.

Η Κομισιόν εγκρίνει συστήματα εγγυήσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις των τραπεζών για διαδοχικές περιόδους έξι μηνών, προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσαρμόζει ανάλογα τις συνθήκες. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για τράπεζες χωρίς έλλειμμα κεφαλαίου. Το ελληνικό σύστημα εγγύησης εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2008. Η έγκριση του συστήματος παρατάθηκε αρκετές φορές, με τελευταία τον Ιανουάριο του 2020. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΤ: Δεν συγκεντρώνεται ο τραπεζικός κλάδος - Σταθερά τα επιτόκια 20ετίας

Σύμφωνα με τη Χ. Απαλαγάκη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δεν υπάρχει υπερσυγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο, αφού τα μερίδια αγοράς των 4 μεγάλων τραπεζών παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Ελβετικό φράγκο χαρτονομίσματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η μετατροπή δανείων σε ελβετικό φράγκο για ΑμεΑ

Οι τράπεζες θα εντάξουν τα ΑΜΕΑ με αναπηρία άνω του 67% στην κατηγορία 1 για ρύθμιση δανείων, χωρίς έλεγχο εισοδήματος, προσφέροντας βελτιωμένη ισοτιμία και σταθερό επιτόκιο 2,3%, με πιστοποιητικό από την αρμόδια πλατφόρμα.
Elvetia, Elbetia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευνοϊκή ρύθμιση τραπεζών για μετατροπή του ελβετικού φράγκου για ΑμεΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τα ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67% εντάσσονται αυτόματα στην ευνοϊκή ρύθμιση δανείων με επιτόκιο 2,3%, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
Τράπεζα και ψηφιακά δεδομένα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Τέλος στα περιστατικά απάτης μέσω Caller ID Spoofing

Επιτυχώς εφαρμόστηκε η φραγή εισερχόμενων κλήσεων εξωτερικού σε αριθμούς τραπεζών της ΕΕΤ, εξαλείφοντας περιστατικά απάτης Caller ID Spoofing, χάρη στη συνεργασία ΕΕΤ, ΕΕΤΤ και ΕΕΚΤ από τον Ιούνιο έως σήμερα.