ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εργάτης σε βιομηχανία μετάλλου
Φώτο: Εργαζόμενος σε βιομηχανική μονάδα. Credits: Shutterstock

Αναγκαία η επαναβιομηχανοποίηση για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα της Ελλάδας

Για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, τις επενδύσεις και την προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Επαναβιομηχανοποίηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσαν κεντρικά ζητήματα στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 22 έως τις 25 Απριλίου. Όπως επισημάνθηκε, ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι αναγκαίος, αλλά συνοδεύεται από σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ο Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Alumil, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η βιομηχανία αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα. Όπως τόνισε, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αναδόμησης, με νέες δυναμικές και εξωστρεφείς βιομηχανίες που χρειάζονται ουσιαστική στήριξη από το κράτος.

«Η βιομηχανία εξελίσσεται συνεχώς και για να παραμείνει ανταγωνιστική απαιτούνται επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει χρηματοοικονομικό περιβάλλον ικανό να αναλάβει ρίσκο, πρόβλημα που αφορά συνολικά την Ευρώπη. Η παρέμβασή του έγινε σε συζήτηση που συντόνισε η Μαρία Καπετανάκη, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα.

Η ανάγκη για επανεκπαίδευση και τεχνολογική προσαρμογή

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής του EFA Group, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του THEON Group και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), υποστήριξε ότι η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας είναι εφικτή. Όπως επισήμανε, «υπάρχει μετατόπιση από το hardware προς το software και σύντομα ίσως και το software να εξαφανιστεί, αφήνοντας μόνο το AI». Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η πολιτεία πρέπει να προσφέρει κίνητρα για την επανεκπαίδευση των εργαζομένων. «Για να υπάρξει πραγματική επανάσταση του catch up, πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως έχει κατατεθεί πρόταση στην κυβέρνηση για ενσωμάτωση της επανεκπαίδευσης και της αύξησης μισθών στην υπεραπόσβεση 200%. Παράλληλα, ζήτησε επιτάχυνση των αποσβέσεων, καθώς σήμερα απαιτούνται έως και δέκα χρόνια για την πλήρη απόσβεση μιας βιομηχανικής επένδυσης.

Η συμβολή του τομέα της υγείας

Ο Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, υπογράμμισε ότι ο τομέας της υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μια χώρα που επιδιώκει ισχυρό παραγωγικό μοντέλο. «Η Ελλάδα διαθέτει έναν πολύ ισχυρό τομέα υγείας, με τεχνογνωσία, Έλληνες γιατρούς και την απαραίτητη τεχνολογία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης.

Ο κ. Αποστολόπουλος επισήμανε, επίσης, τις στρεβλώσεις που προκαλούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και ο ΦΠΑ 24% στον ιδιωτικό κλάδο υγείας, γεγονός που δημιουργεί εντάσεις μεταξύ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο ρόλος των τραπεζών και των θεσμών

Ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, εντόπισε τέσσερα σημεία στα οποία οι τράπεζες μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου: την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών, την πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη συμβουλευτική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ενεργοί αρχιτέκτονες του νέου παραγωγικού μοντέλου», ανέφερε.

Έθεσε, ωστόσο, ως κορυφαία προτεραιότητα τη βελτίωση των θεσμών και της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα απαιτούνται 770 ημέρες για την επίλυση εμπορικών και αστικών υποθέσεων, έναντι 293 ημερών κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά για τις επενδύσεις.

Θεσμικά και πρακτικά εμπόδια στις επενδύσεις

Ο Θεόδωρος Ρακιντζής, Partner της KG Law Firm, αναφέρθηκε στα δύο βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις: το θεσμικό και το πρακτικό. «Το πρακτικό αφορά την εφαρμογή των νόμων και την αδυναμία των επενδυτών, κυρίως των ξένων, να διαχειριστούν την αβεβαιότητα και την καθυστέρηση», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία ακυρωτικών προσφυγών στα δικαστήρια λειτουργεί αποτρεπτικά, ενώ έκανε λόγο για «υπερποινικοποίηση των πάντων» στην Ελλάδα, ζητώντας την κατάργηση αυτής της πρακτικής που επιβαρύνει το επενδυτικό περιβάλλον.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αποτελεί ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό διεθνούς κύρους, όπου κάθε χρόνο συναντώνται προσωπικότητες από την οικονομία, την πολιτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του είναι η διαμόρφωση ρεαλιστικών πολιτικών κατευθύνσεων και η αναζήτηση λύσεων για τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Σταματά τη λειτουργία του το εργοστάσιο Zaporizhstal μετά από ρωσική επίθεση

Η Zaporizhstal σταμάτησε τη λειτουργία της μετά από ρωσική επίθεση που προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και υποδομές παραγωγής, όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία Metinvest.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η κινεζική βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού αναπτύσσεται σταθερά το 2026

Σταθερή άνοδο σημείωσε η κινεζική βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού το πρώτο εξάμηνο του 2026, με αύξηση 6,4% στην προστιθέμενη αξία και 6,5% στα έσοδα, κυρίως λόγω της ζήτησης για έξυπνο εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε η CMIF.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ

Η Γερουσία των ΗΠΑ υπερψήφισε με 86-11 νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εστιάζοντας στους υδρογονάνθρακες. Η έγκριση από τη Βουλή θα αναβληθεί ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μέτρο στοχεύει να αποδυναμώσει οικονομικά τη ρωσική πολεμική μηχανή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει παλιές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Η ΕΛΑΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά εξαγγέλλει εκ νέου μέτρα για τη βιομηχανία, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει απολογισμό της Εθνικής Στρατηγικής του 2022 και η χώρα παραμένει πίσω σε παραγωγικότητα και επενδύσεις.
Βιομηχανική εγκατάσταση από ψηλά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΒΕ: Θετικό το άνοιγμα της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας

Ο ΣΒΕ χαιρετίζει ως θετική την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για εθνικό σχέδιο που θα τοποθετήσει τη βιομηχανία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, με έμφαση σε επενδύσεις, υποδομές και καινοτομία.