money
Shutterstock

Πλήρης οδηγός για ιδιοκτήτες: Τελευταία ευκαιρία για έκπτωση 30%

Λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων Covid από ιδιοκτήτες που είχαν μείωση ενοικίων. Εξασφαλίζουν έκπτωση 30% και μπόνους 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή. Τι πρέπει να γνωρίζουν.

Τελευταία ευκαιρία για την έκπτωση 30% από τις φορολογικές οφειλές και το μπόνους του 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή χρεών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση 40% στο ενοίκιο από τον Μάρτιο καθώς αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Αναλυτικές οδηγίες με την μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων δίνει η ΑΑΔΕ:

1Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής της «Δήλωσης COVID»;

Υποχρέωση για την υποβολή «Δήλωσης COVID», έχουν οι εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα μειώθηκε κατά 40% στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και προκειμένου να υλοποιηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται με βάση τις κείμενες διατάξεις.

2.Ποιά είναι η προθεσμία υποβολής της «Δήλωσης COVID»;

Η «Δήλωση COVID» υποβάλλεται από τον εκμισθωτή του ακινήτου μέχρι και την 1η Ιουλίου 2020, προκειμένου να δηλωθεί η μεταβολή του μισθώματος (μείωση λόγω COVID) για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, κατά περίπτωση.

3.Τι θα γίνει αν η μείωση του μισθώματος ισχύσει και για τους επόμενους μήνες;

Εφόσον, η μείωση του μισθώματος συνεχισθεί, είτε πρόκειται για αρχική είτε για τροποποιητική, πρέπει η «Δήλωση COVID» να υποβάλλεται μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.

4.Είμαι μισθωτής ακινήτου για το οποίο υπάρχει υποχρέωση δήλωσης COVID. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου;

Εφόσον η «Δήλωση COVID» αφορά στους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο πρέπει να την αποδεχτείτε μέχρι 6 Ιουλίου 2020. Για τυχόν μεταγενέστερη μείωση του μισθώματος, πρέπει να αποδεχθείτε τη δήλωση εντός 3 εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της από τον εκμισθωτή. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλετε τη δήλωση αποδοχής εντός των ως άνω προθεσμιών θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

5. Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται χειρόγραφα η «Δήλωση COVID»;

Η «Δήλωση COVID» υποβάλλεται χειρόγραφα όταν ο υπόχρεος για την υποβολή της είναι κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομίας, εκκαθαριστής κληρονομίας διορισμένος από το δικαστήριο, εκτελεστής διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικος πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχος σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση σύμφωνα με την περ.6 του άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1162/2018 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

6. Σε ποια Υπηρεσία υποβάλλεται η χειρόγραφη «Δήλωση COVID»;

Η χειρόγραφη «Δήλωση COVID» υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ φορολογίας του εκμισθωτή εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

7. Η χειρόγραφη δήλωση COVID υπογράφεται από τον μισθωτή του ακινήτου;

Ναι. Υπογράφεται από τον μισθωτή του ακινήτου και φέρει βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του.

8. Αν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά «Δήλωση Πληροφοριακών στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μπορεί να υποβληθεί «Δήλωση COVID»;

Όχι. Για να υποβληθεί η «Δήλωση COVID» πρέπει να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μέχρι την 1/7/2020.

9. Έχω συνάψει σύμβασης μίσθωσης ως εκμισθωτής πριν την 1-1-2014, για την οποία μέχρι την έκδοση της απόφασης Α. 1139/2020, δεν είχα υποχρέωση να υποβάλω αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Έχω υποχρέωση τώρα να συνάψω νέα σύμβαση μίσθωσης και να την καταθέσω στη ΔΟΥ μου;

Όχι. Πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική «Δήλωση Πληροφοριακών στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μέχρι την 1/7/2020.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια κερδίζουν διπλή έκπτωση καθώς το 30% των «χαμένων» ενοικίων θα αφαιρεθεί από το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών θα πάρουν έξτρα έκπτωση ίση με το 25% των ποσών που  θα έχουν πληρώσει για τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο. Η έκπτωση ισχύει μόνο για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου και θα φανεί στον προσωπικό τους λογιαρισμό στο Τaxisnet τον Ιούλιο.

Αν δεν είναι σε ρύθμιση ή έχουν επιλέξει να αναστείλουν την πληρωμή των οφειλών τους μέχρι και τον Οκτώβριο, τότε το όφελος περιορίζεται στο 30% του ενοικίου που δεν εισπράχθηκε.

Για παράδειγμα φορολογούμενος πληρώνει 300 ευρώ κάθε μήνα σε πάγια ρύθμιση 12 δόσεων και παράλληλα εκμισθώνει διαμέρισμα με 400 ευρώ το μήνα ενοίκιο.  Σε περίπτωση που τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο εισέπραξε μειωμένο ενοίκιο κατά 40% έχασε συνολικά 480 ευρώ ή 160 ευρώ το μήνα. Με τη δήλωση του στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εξασφαλίζει:

  • Έκπτωση φόρου 144 ευρώ η οποία θα συμψηφιστεί είτε με τον φόρο εισοδήματος είτε με τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό αυτό είναι το 30% του ενοικίου που έχασε  (480Χ30% =144 ευρώ)
  • Έκπτωση φόρου 225 ευρώ. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί στο 25% της μηνιαίας δόσης για την πάγια ρύθμιση (300 Χ3Χ25%) 

Έτσι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει συνολικό κέρδος και από τις δύο εκπτώσεις 369 ευρώ για τις απώλειες ύψους 480 ευρώ από τα ενοίκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο Μητσοτάκη με ελαφρύνσεις: Ποια μέτρα «παίζουν» ενόψει της ΔΕΘ

Γενναία μείωση ασφαλιστικών εισφορών, «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης και διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση και περιμένει έγκριση των θεσμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Περίπου 200.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις θα έχουν περιθώριο μέχρι τις τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεν αλλάζει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος.