Φώτο: ΑΠΕ

Καραμανλής: Νέα έργα υποδομών 13 δισ. για στήριξη της οικονομίας 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι μέσω της βελτίωσης των υποδομών θα στηριχθεί και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη. 

Τον σχεδιασμό του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, μέσω του οποίου θα στηριχθεί και η οικονομία, αναπτύσσει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. 

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό έργων βελτίωσης υποδομών, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα βοηθηθεί και η οικονομία για επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Μεταξύ των έργων ο κ. Καραμανλής θεωρεί ορισμένα εξ αυτών εμβληματικά, κάνοντας ειδική αναφορά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος, την ολοκλήρωση του Ε65, ενώ αναφέρεται και στην προγραμματισμένη για αύριο παράδοση τριών νέων σταθμών του Μετρό στα δυτικά προάστια της Αθήνας. 

«Στον στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου μας κεντρική θέση έχουν έργα πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Ξεχωρίζω δύο επιμέρους κατηγορίες: Τα  αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 500 σχεδόν εκατομμυρίων, για τα οποία έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση του νερού. Και βέβαια, η δεύτερη κατηγορία είναι τα έργα οδικής ασφάλειας», δηλώνει.

Αναφερόμενος στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθούν σε τομείς που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως αυτός των logistics αλλά και τα λιμάνια.

Τονίζει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο για τις αναθέσεις έργων (νόμος 4412), εκτιμώντας ότι «οι αλλαγές που θα έρθουν έχουν διττό στόχο, χωρίς καμία έκπτωση σε κανέναν από τους δύο:  Θέλουμε και απόλυτη διαφάνεια και τα έργα να γίνονται στην ώρα τους».

Παραδέχεται ότι στις αστικές συγκοινωνίες υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν άμεσα αλλά σταδιακά, ενώ το υπουργείο Μεταφορών έχει προχωρήσει ένα σχέδιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προγραμματίζει να προστεθούν λεωφορεία και με leasing.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι αυτό έχει κλείσει και προσθέτει «η Νέα Δημοκρατία, από ιδρύσεως της, έχει στο DNA της να λειτουργεί με βάση αυτό που είναι το συμφέρον για τον τόπο. Αυτή είναι η κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή κι αυτήν ακολουθεί η παράταξή μας».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θριάσιο: Κινδυνεύουν 250 εκατ. ευρώ, εισαγγελέας για τη σύμβαση Σπίρτζη

Τη σύμβαση παραχώρησης του Χρήστου Σπίρτζη για το μεγάλο Εμπορευματικό Κέντρο απορρίπτει η Κομισιόν και θέτει ζήτημα επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων, ενώ προχωρά έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχει» το υπ. Υποδομών για να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα

Ο ΓΓ του Υποδομών και Μεταφορών σημειώνει τις προσπάθειες που γίνονται για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι προκηρύξεις έργων και να ξεκινήσει η κατασκευή μεγάλων έρων όπως η εθνική Πάτρας-Πύργου.