Φώτο: ΑΠΕ

Το lockdown προκάλεσε ζημίες 16 δισ. στην αγορά το α' εξάμηνο

Ιδιαίτερα δύσκολοι θα είναι οι επόμενοι μήνες για τις επιχειρήσεις, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω στήριξή τους.

Κάτι παραπάνω από δύσκολη είναι η κατάσταση για τις περισσότερες επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown, γεγονός το οποίο ανέπτυξε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Β. Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, υποστήριξε ότι παρά τα θετικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 16 δισ. ευρώ για το α' εξάμηνο του 2020. 

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ προσέθεσε ότι κατά μέσο όρο ο τζίρος έχει υποχωρήσει 12,5% και τα κέρδη κατά 39%, ενώ υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι για τους οποίους οι απώλειες φθάνουν στο 100%. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα δυσκολότερα της οικονομίας είναι μπροστά μας. Από το φθινόπωρο ενδέχεται να χειροτερέψουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να βρει μέτρα στήριξης, με τελευταία τα 3,5 δισ. ευρώ. Είναι σαφώς θετικά, τα ζητούσαμε και εμείς, τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

«Στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και στο γιατί δεν μπαίνουν οι επιχειρήσεις, είναι η ρήτρα απασχόλησης, πολλοί φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Είναι θετικό ότι 600 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στο πρόγραμμα, ώστε να επιδοτηθεί το 60% των εισφορών μέχρι και τον Οκτώβριο», εξήγησε.

«Πιστεύω ότι θα μπουν περισσότερες επιχειρήσεις γιατί διευρύνθηκε ο όρος τουριστική επιχείρηση σε εποχική επιχείρηση. Μπορούν περίπου 120 χιλιάδες επιχειρήσεις να μπουν στα προγράμματα στήριξης. Συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν φτάσει τα 17 δισ. Αλλά οι ζημιές στην αγορά είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 16 δισ. Η μείωση στο τζίρο κατά μέσο όρο είναι 12,5%, και στα κέρδη 39%. Υπάρχουν κλάδοι όπως τα καταλύματα, όπως οι μεταφορές, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο που έχουν απώλειες που πλησιάζουν το 100%», υπογράμμισε.

«Είχαμε λιγότερες ενάρξεις επιχειρήσεων αλλά τα μισά λουκέτα από ότι πέρυσι. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανθεκτικότητα στην αγορά. Έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο που πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Για να στηριχθούν θα πρέπει να στηριχθεί η απασχόληση», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Αναφορικά με το πώς μπορεί να αποφευχθεί η έκρηξη της ανεργίας, ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι «νομίζω με την επιδότηση των εισφορών σε μεγαλύτερο φάσμα επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην πλήττεται. Όταν μειώνεται το εισόδημα αρχίζει το πρόβλημα. Η ανεργία φέρνει λουκέτα και τα λουκέτα ανεργία. Θεωρώ ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα επιδότησης, πάλι στα πλαίσια του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία. Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει μία γέφυρα με την παρούσα κατάσταση με το πρόγραμμα SURE, που καθυστερεί πάρα πολύ. Ακόμα διαπραγματεύονται στην Ευρώπη τι θα δώσουν και τι δεν θα δώσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ισχύσει για τις τελετές που θα περιοριστούν οι καλεσμένοι

Την προσφυγή στους φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών συνιστά το υπ. Ανάπτυξης σε όσους καταναλωτές δεν συμφωνήσουν με τους επιχειρηματίες που συνεργάζονταν για την διεξαγωγή μιας τελετής ή εκδήλωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν όσοι νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό

Έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 420 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν παρουσιάζουν τουλάχιστον μία από αυτές τις διαταραχές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείει ο Μητσοτάκης νέο lockdown, εξετάζονται μέτρα στην εστίαση

Την επαναφορά περιοριστικών μέτρων όπως την αποστολή μηνύματος και τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών μαγαζιών σκέφτεται η κυβέρνηση για να μην κινδυνεύσει η οικονομία με δεύτερο lockdown.