ΓΔ: 863.41 0.42% Τζίρος: 64.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τις επόμενες ημέρες το αναπτυξιακό νομοσχέδιο για διαβούλευση

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Βιομηχανία και το Εμπόριο κ Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα απλοποιεί πολλές διαδικασίες.

“Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην καρδιά ενός μεγάλου χώρου που διψάει για επιχειρηματικότητα και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αλλάξει τη μορφή της” τόνισε απόψε από το βήμα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Βιομηχανία και το Εμπόριο κ Νίκος Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 84η ΔΕΘ επισημαίνοντας ότι “με το τεχνολογικό πάρκο που θα φιλοξενήσει εταιρίες αιχμής, την Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου -ένα πρωτοποριακό ζήτημα που ίσως αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιοχές της Ελλάδας- με την ανάπλαση της ΔΕΘ, που θα δώσει χώρο και στο πράσινο, με το λιμάνι, με εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια στην περιοχή, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη να πάρει έναν άλλο δρόμο, αναπτυξιακό, το δρόμο που της ταιριάζει...”είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Παπαθανάσης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο ΕΒΕΘ, η Γ.Γ. Βιομηχανίας με θέμα τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον κι ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα απλοποιεί πολλές διαδικασίες κι “είναι ένα φιλικό νομοσχέδιο για την βιομηχανία με σεβασμό στο περιβάλλον...”

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και οι διαδικασίες που ακολουθεί η ΓΓ Βιομηχανίας σε θέματα απλούστευσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας κ Π.Καλλίρης τόνισε ότι υπάρχει ένα πολύ φιλικό περιβάλλον “προς την επιχειρηματική κοινότητα από πλευράς μας, καθώς έχουμε γρήγορες διαδικασίες με γνωστοποιήσεις και μετά ελέγχους των αδειοδοτήσεων ώστε να έχουμε και γρήγορη εκκίνηση της επένδυσης”.

“Ειδικά για τις βιομηχανικές ζώνες απλοποιούμε τις διαδικασίες δίνοντας κίνητρα σ΄ αυτές τις περιοχές και στόχος μας είναι μελετώντας και τροποποιώντας πολλά πράγματα στο αναπτυξιακό σχέδιο που βγαίνει στη διαβούλευση να προχωρήσουμε και σε ελεύθερες οικονομικές ζώνες σε κάποιες περιοχές εισόδου της χώρας που είναι πολύ σημαντικές γιατί ο ανταγωνισμός μας είναι στα βόρεια” είπε ο κ. Καλλίρης.

Στην εκδήλωση έγινε λεπτομερή αναφορά σε θέματα αδειοδότησης δραστηριοτήτων φαρμακευτικής κάνναβης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Καλλίρης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτήν την στιγμή 80 αιτήσεις αδειοδότησης για φαρμακευτική κάνναβη κι έχουν προχωρήσει σε άδεια εγκατάστασης 15 εταιρίες. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά κι από εταιρίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς, από το Ισραήλ και τον Καναδά ενώ έχει υπολογιστεί ότι μέσα σε μια δεκαετία οι επενδύσεις θα είναι πάνω από 11 δισ.

Παρουσιάζοντας τις επενδυτικές προτεραιότητες και προοπτικές της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής, στελέχη του υπουργείου τόνισαν ότι αυτό που έρχεται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, μέσα στην επόμενη πενταετία, είναι οι “αλυσίδες αξίας”, η άνοδος της “κυκλικής οικονομίας”(=μη σπαταλάς ότι είναι χρήσιμο), η “γαλάζια οικονομία” . Η επιχειρηματικότητα στρέφει το ενδιαφέρον της, εκεί που στρέφεται η νέα βιομηχανική ευρωπαϊκή πολιτική (και τα ευρωπαϊκά ταμεία): στον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι επικεντρωμένος στην τεχνητή νοημοσύνη και στη διαμόρφωση κλιματικά ουδέτερης οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στην αύξηση του ΑΕΠ

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός που μεταβαίνει στο Νταβός για να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει υψηλού επίπεδου συναντήσεις με εταιρείες κολοσσούς και τεράστια επενδυτικά κεφάλαια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον η ελληνική διαστημική βιομηχανία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), Αθανάσιος Πότσης τόνισε πως η ελληνική διαστημική βιομηχανία θα μπορούσε να έχει 4.000 εργαζόμενους στην επόμενη πενταετία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ενδιαφέρον επενδυτών συγκεντρώνουν οι neobanks στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χ. Λαμπρόπουλος τόνισε επίσης πως υπάρχει η διάθεση να υποστηριχθεί περισσότερο το οικοσύστημα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της Ελλάδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αβεβαιότητα ανεβάζει έως και 50% το κόστος των δημοσίων συμβάσεων

Σε έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Γ. Καταπόδης λόγω των συνεπειών από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση καθώς και την κρίση στην Ουκρανία μπορεί να υπάρξει τροποποίηση των συμβάσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από EBRD για Ελλάδα την επόμενη 2ετία

Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), στην προστασία και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στην γενική συνέλευση της τράπεζας.