Φώτο: ΑΠΕ

Παράταση τριών μηνών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Σύμφωνα με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας η καταληκτική προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με σοβαρές αυθαιρεσίες θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Με την προηγούμενη προθεσμία να είναι η 30η Ιουνίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δίνει τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, η 30η Σεπτεμβρίου είναι και η τελευταία προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες). Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ΄ύψος πάνω από 20%.

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα -κατηγορίας 1 έως 4- ισχύει κανονικά η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία, λόγω δυσχερειών στην άσκηση της οικοδομικής δραστηριότητας από την πανδημία παρατείνεται και η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των αναθεωρήσεών τους μέχρι το τέλος του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gournes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η ανάπτυξη του ακινήτου της πρώην βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου

Υπογραφές Χατζηδάκη - Βεσυρόπουλου στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου. Η αξιοποίηση περιλαμβάνει θεματικά πάρκα-εμπορικά κέντρα και ζώνη τουρισμού και αναψυχής με ήπιες δραστηριότητες.