ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι συνταξιούχοι πάνε... ταμείο μετά την απόφαση του ΣτΕ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Περίπου 251.000 συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές επικουρικής σύνταξης το 2016 θα πληρωθούν αναδρομικά για κάθε μήνα που θα περάσει μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση τη νομοθεσία, σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου, φαίνεται ότι… πλήγωσαν τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά, από παλαιότερες περικοπές που υπέστησαν.

Υπάρχουν όμως και συνταξιούχοι, που μάλλον ήταν πιο… τυχεροί. Πρόκειται για 251.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές στην επικουρική τους σύνταξη το 2016 και τώρα αποκτούν το δικαίωμα της αναδρομικότητας για κάθε μήνα που θα περνάει και δεν θα δημοσιοποιείται η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα επαναφέρει τα ποσά που περικόπηκαν για άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, άνω των 1.300 ευρώ.

Με δεδομένο ότι το ΣτΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να νομοθετήσει, ώστε να ξεπεραστεί η αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2016, αλλά και του επανυπολογισμού των επικουρικών, συνολικά, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καταβολή αναδρομικών. Άλλωστε έχει δοθεί περιθώριο έξι μηνών για να προκύψουν τα απαραίτητα νομοθετήματα, συνεπώς, ανάλογος θα είναι και ο χρόνος των αναδρομικών που θα αναζητηθούν από τους δικαιούχους.

Τα ποσά για τους μισούς που υπέστησαν τις περικοπές του 2016, περίπου 139.000 φτάνουν έως και τα 200 ευρώ σε μηνιαία βάση. Οι «τυχεροί» τώρα πια συνταξιούχοι, που όμως ήταν εκείνοι που έγιναν αποδέκτες των μειώσεων προ τριετίας, είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ ή στο Δημόσιο και είχαν πάνω από 35 έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Επίσης, είναι οι συνταξιούχοι ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, όπως και τραπεζοϋπάλληλοι που λόγω παλαιότερων νομοθετικών παρεμβάσεων, είχαν βγει στη σύνταξη με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και οι συνταξιούχοι ναυτικοί που λόγω επαγγέλματος, είχαν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με λίγα χρόνια ασφάλισης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.