ΓΔ: 904.04 0.93% Τζίρος: 20.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:09:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fitch: Αμετάβλητη αξιολόγηση, «βλέπει» ύφεση 7,9% το 2020

Οι αγορές ελληνικών ομολόγων έως 27 δισ. ευρώ θα επιτρέψουν να δανείζεται το Δημόσιο με χαμηλό κόστος, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒ» διατήρησε η Fitch Ratings, ενώ το outlook παρέμεινε «σταθερό», αντικατοπτρίζοντας έναν βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά και το σοκ που υπέστησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγησης «ΒΒ» και «ΒΒΒ», αλλά και την υψηλή βαθμολογία της διακυβέρνησης, που υπερέχει έναντι άλλων χωρών κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.

Επίσης, αναφέρει ότι είναι σημαντικό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP (σε αντίθεση με τα προηγούμενα προγράμματα από τα οποία αποκλειόταν η Ελλάδα). Όπως σημειώνει, οι αγορές ελληνικών ομολόγων έως 27 δισ. ευρώ θα επιτρέψουν να δανείζεται το Δημόσιο με χαμηλό κόστος, προσθέτοντας μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης, ενώ θα συμβάλει στη διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Ωστόσο, η Fitch σημειώνει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες, καταγράφεται μεγάλος όγκος κόκκινων δανείων στον τραπεζικό τομέα, ενώ τόσο το χρέος γενικής κυβέρνησης όσο και το εξωτερικό χρέος διαμορφώνονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τις προβλέψεις, ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 7,9% το 2020 και ανάπτυξη 5,1% το 2021, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι αβέβαιος. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη της τάξης του 7% «βλέπει» ο οίκος Fitch για το 2022

Ο κ. Ναπολιτάνο παραμένει επιφυλακτικός καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα των απορροφούμενων κονδυλίων κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Σταθερή η αξιολόγηση της Ελλάδας, αμετάβλητες οι προοπτικές

Η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούσε ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει σταθερή ωστόσο αρκετοί αισιοδοξούσαν ότι θα υπάρξει αναβάθμιση στις προοπτικές, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει εκτός της «πράσινης» βρετανικής λίστας η Ελλάδα

Η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Μαδέιρα, το Ισραήλ, διάφορα νησιά της Καραϊβικής και διάφορες βρετανικές υπεράκτιες περιοχές όπως τα Μπαρμπέιντος θα προστεθούν στην βρετανική πράσινη λίστα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Ελλάδα

Οι πτήσεις προς Τουρκία, η οποία απορροφά ετησίως μεγάλο μερίδιο του ρωσικού τουρισμού, εγκρίθηκαν σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, έπειτα από το πόρισμα ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων
Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέος κύκλος διεθνών συνεργασιών στα ελληνικά νησιά

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Σμυρλής ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται η ευκαιρία να διευρυνθεί το επενδυτικό σχέδιο. Προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων στα Δυτ. Βαλκάνια.