Μόνο για τις κύριες συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά 900 εκατ. ευρώ 

Η διαδικασία καταβολή αναμένεται να καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ τα ποσά θα δοθούν στους συνταξιούχους εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση της τροπολογίας.

Εκτός αναδρομικών μένουν δώρα και επικουρικές συντάξεις για όσους συνταξιούχους έχουν δικαίωμα να τα λάβουν, βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, ενώ το συνολικό ποσό που θα δοθεί θα φθάσει στα 1,4 δισ. ευρώ, με το καθαρό ποσό να «προσγειώνεται» στα 900 εκατ., σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού υπ. Οικονομικών και υπ. Εργασίας. 

Η τροπολογία αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι τα αναδρομικά αφορούν: 

  • Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ΄εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα  από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση  του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους. Η καταβολή θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.
  • Με την καταβολή των παραπάνω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).
  • Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό. 

Ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ και θα δοθούν στους συνταξιούχους εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση της τροπολογίας.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η τροπολογία «αφήνει» εκτός μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων και υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ένας νέος κύκλος μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έρχεται διάταξη για επιστροφή αναδρομικών συντάξεων Δημοσίου

Η επιστροφή των αναδρομικών αυτών θα αφορά σε περίπου 2,3 εκατ. συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και το κόστος του 1,4 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει άπαξ τον προϋπολογισμό του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ για την απασχόληση των συνταξιούχων

Αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28/2/2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους και όσους είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ανέλαβαν εργασία, μετά τις 28/2.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως την 31/07 οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων

Η διαδικασία για τη διαγραφή των προστίμων και την έκπτωση έως 80% στις προσαυξήσεις, περιγράφεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και σε διευκρινιστική εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.