ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ομάδα κρούσης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την Επιτροπή θα στελεχώσουν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Δημήτρης Σκάλκος, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Μιχάλης Αργυρού.

Πενταμελή εκτελεστική επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης δημιουργεί το Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του σχεδίου Πισσαρίδη, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την εκκίνηση της προετοιμασίας για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 72 δισ. ευρώ συνολικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Την Επιτροπή αυτή θα στελεχώσουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
  • ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας,
  • ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
  • ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές. Έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλεχθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε νέα δεδομένα στην υγεία

Ο υπ. Υγείας τόνισε στο συνέδριο GREEN DEAL GREECE 2026 τα οφέλη για το ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης: 170 από τα 350 Κέντρα Υγείας και 93 από τα 127 νοσοκομεία έχουν ανακαινιστεί, με έμφαση σε παλιές μονάδες, ΤΕΠ και δίκτυα οξυγόνου.
Telekom-ΟΤΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Η «ζωή μετά το Ταμείο Ανάκαμψης» και οι νέες πηγές εσόδων από Πληροφορική

Ο ΟΤΕ προετοιμάζεται για τη νέα πραγματικότητα στην αγορά Πληροφορικής μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, επενδύοντας σε AI, Cloud, Άμυνα και διεθνή έργα. Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου και η επέκταση σε διεθνείς αγορές.
Βασίλης Ψάλτης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα

Σε λειτουργία βρίσκεται η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας της ΚΑΡΜΕΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Θεσσαλία, επένδυση 170 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή της Alpha Bank, του Ομίλου Καράτζη και της METLEN.
μακέτα οικίας κατασκευής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Real estate: Επενδύσεις 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το 2026

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Ορέστης Καβαλάκης στην Prodexpo 2026. Νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙΙ» με μεγαλύτερη ευελιξία.