ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ομάδα κρούσης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την Επιτροπή θα στελεχώσουν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Δημήτρης Σκάλκος, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Μιχάλης Αργυρού.

Πενταμελή εκτελεστική επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης δημιουργεί το Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του σχεδίου Πισσαρίδη, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την εκκίνηση της προετοιμασίας για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 72 δισ. ευρώ συνολικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Την Επιτροπή αυτή θα στελεχώσουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
  • ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας,
  • ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
  • ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές. Έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλεχθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για στέγη και πράσινη ενέργεια

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, ύψους 5,3 δισ. ευρώ για το 2026-2032, με στόχο τη στήριξη 1,5 εκατ. νοικοκυριών και 70.000 επιχειρήσεων απέναντι στο αυξημένο κόστος της ενεργειακής μετάβασης.
Παναγιώτης Σταμπουλίδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Υπερταμείο ενισχύει τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς και η βοήθεια από το ΤΕΕ

Νέες ρυθμίσεις φέρνουν περισσότερη διαφάνεια στους διαγωνισμούς του Υπερταμείου, αυξάνουν την αμοιβή της μονάδας ωρίμανσης έργων και ενισχύουν τον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην επίβλεψη.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών εν μέσω κρίσης

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στο OPEN ότι δεν χρειάζονται εκλογές λόγω της κρίσης και των εκκρεμοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράμμισε την ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ αποκλείει συνεργασία με τη ΝΔ.
Λογότυπα ελληνικών οργανισμών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική αξιολόγηση Κομισιόν για διπλή δόση 1,18 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Κομισιόν έκρινε θετικά το διπλό αίτημα πληρωμής της Ελλάδας, ύψους 1,18 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά 26 ορόσημα. Είναι το 7ο αίτημα για επιχορηγήσεις και το 6ο για δάνεια του ΤΑΑ.
Τρακτέρ σε αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Έως 30 Απριλίου ολοκλήρωση έργων

Έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα έξι υποδράσεων του ΤΑΑ του ΥΠΑΑΤ, που αφορούν εκσυγχρονισμό πρωτογενούς τομέα, μεταποίηση, υδατοκαλλιέργειες και αναδιάρθρωση καλλιεργειών για εκατοντάδες δικαιούχους.