Φώτο: Shutterstock

Ομάδα κρούσης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την Επιτροπή θα στελεχώσουν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Δημήτρης Σκάλκος, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Μιχάλης Αργυρού.

Πενταμελή εκτελεστική επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης δημιουργεί το Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του σχεδίου Πισσαρίδη, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την εκκίνηση της προετοιμασίας για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 72 δισ. ευρώ συνολικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Την Επιτροπή αυτή θα στελεχώσουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
  • ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας,
  • ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
  • ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές. Έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλεχθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση Πισσαρίδη: Πώς θα πετύχει η Ελλάδα την αύξηση των εισοδημάτων

Το σχέδιο περιγράφει 14 δράσεις αναπτυξιακής πολιτικής, δεδομένων των στόχων και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας. Tον Σεπτέμβριο 2020 θα ακολουθήσει η τελική έκθεση με αναφορά στη χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Οκτώβριο το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το οικονομικό επιτελείο έχει, ήδη, ξεκινήσει να εξετάζει τα έργα στα οποία θα κατευθυνθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συζητήσεις με κοινωνικούς εταίρους και αντιπολίτευση.