ΓΔ: 2563.47 -0.18% Τζίρος: 101.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:57:39
σουβενίρ
Φώτο: Shutterstock

Κατάρρευση 71% του τουρισμού τον Ιούλιο

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών διεθνών πτήσεων στο ΔΑΑ από μόλις 828 τον Μάιο ενισχύθηκε σε 3.944 τον Ιούνιο και σε 15.341 τον Ιούλιο. 

Mείωση 71% σε σύγκριση με πέρυσι καταγράφει η μέση τουριστική κίνηση του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι μετά τον σχεδόν μηδενισμό του αριθμού των επιβατών που διακινήθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ) από τις 23 Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου, παρουσιάστηκε μια μικρή ανάκαμψη μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας για αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα, η οποία επιταχύνθηκε τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του Παρατηρητηρίου Covid-19 ως προς τους άξονες Υγείας και Οικονομίας για το διάστημα που συντελέστηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, δηλαδή από τις 4 Μαΐου έως τις 30 Ιουλίου, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών διεθνών πτήσεων στο ΔΑΑ από μόλις 828 τον Μάιο ενισχύθηκε σε 3.944 τον Ιούνιο και σε 15.341 τον Ιούλιο. 

Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, καταγράφηκε μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (κατά -11% τον Απρίλιο, -11,8% τον Μάιο και -17,1% τον Ιούνιο). Τον Ιούλιο παρατηρείται μία αντιστροφή της πτωτικής τάσης, με την ζήτηση να αυξάνεται κατά 1% στο πρώτο μισό του μήνα και να επιταχύνεται σε +14% στη συνέχεια. Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφει αύξηση συνεχώς από τον Μάρτιο με τον ρυθμό να ξεπερνά το +20% τους δύο τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν περιορίσει τη διασπορά του ιού σε παρεμφερή επίπεδα και πραγματοποίησαν αντίστοιχες στρατηγικές για τη σταδιακή άρση των μέτρων, διαπιστώνεται πως ο αντίκτυπος στο επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας ήταν σαφώς μικρότερος. Κατά αντιπαραβολή, η Αυστρία για το ίδιο διάστημα σημείωσε αύξηση 300%, από τα 30 κρούσματα τη μέρα στα 119, η Τσεχία 230%, από 71 σε 234, η Ελβετία 100% από τα 53 στα 102, το Ισραήλ 3.400% από 48 σε 1699. Σημειώνεται και η επιβαρυμένη εικόνα που επιδεικνύουν οι βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία κ.λ.π. 

Η τρίμηνη αυτή περίοδος (04/05 - 30/07), συνοδεύτηκε από μια σχετικά περιορισμένη επιδείνωση στο υγειονομικό σκέλος και από μια εξίσου περιορισμένη βελτίωση στο οικονομικό. Η επιδείνωση στο υγειονομικό σκέλος οφείλεται στα «εισαγόμενα κρούσματα» στις πύλες εισόδου της χώρας και σε εσωτερική διασπορά λόγω χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε ημερήσια βάση εντοπίζεται σταθερά ανοδικός αριθμός κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και τα κρίσιμα περιστατικά, όμως, βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, ήδη από τον Απρίλιο και η τάση αυτή επικράτησε έντονα το Μάιο, όπου και περιορίστηκε στις 10 νοσηλείες ΜΕΘ αρχές Ιουνίου έναντι 35 την 4η Μαΐου (-70%). Έκτοτε, η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχει οδηγήσει σε διατήρηση ενός σταθερού μέσου όρου 10 νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ δίχως ενδείξεις περαιτέρω μείωσης. Ακόμη, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται και αυξημένη ροή νοσηλειών σε απλές κλίνες, δίχως μέχρι στιγμής αυτή να λογίζεται ως υπέρμετρα υψηλή. Θετική εξέλιξη είχε και η πορεία των θανάτων των οποίων ο μέσος όρος από 2 την ημέρα προ της άρσης των μέτρων πρακτικά μηδενίστηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.

Τις τελευταίες ημέρες, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώνεται πως και στην Ελλάδα η αύξηση των κρουσμάτων δε συνοδεύτηκε, μέχρι στιγμής, από αντίστοιχη αύξηση θανάτων. Αυτό μπορεί να αποδίδεται και στους εξής λόγους: διασπορά του ιού σε μικρότερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες, εντοπισμός περισσότερων ασυμπτωματικών φορέων μέσω στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ, καθώς και βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Εξάλλου, ο μέσος όρος των κρουσμάτων επιδεινώθηκε τροφοδοτούμενος κυρίως από τα εγχώρια κρούσματα. Ήταν κατά μέσο όρο 31 κρούσματα στις 30 Ιουλίου, από 14 κρούσματα που ήταν κατά μέσο όρο στις 4 Μαΐου. Στους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες, η εικόνα είναι μεικτή: Ο δείκτης μετάδοσης (Rt) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (0,4), ενώ ο ρυθμός θετικότητας αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες - λόγω και της αύξησης των στοχευμένων τεστ σε ομάδες υψηλού κινδύνου - και έκτοτε παραμένει σταθερός στο 0,9. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Καραμανλή στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Καραμανλή: Συνάντηση με διευθυντές Πειραματικών ΣΑΕΚ Τουρισμού

Η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή συναντήθηκε με διευθυντές Πειραματικών ΣΑΕΚ στις 8 Οκτωβρίου για να συζητήσουν θέματα λειτουργίας, στελέχωσης και προετοιμασίας για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Τζιτζικώστα στην Ινδία: νέος διάλογος ΕΕ-Ινδίας για μεταφορές και τουρισμό

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απ. Τζιτζικώστας, επισκέφθηκε το Νέο Δελχί για τη Διάσκεψη Global Gateway, τονίζοντας τη σημασία της βιώσιμης ναυτιλίας και της ενίσχυσης της ΕΕ-Ινδίας μέσω του διαδρόμου IMEC.
Καθεδρικός ναός Αγίου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση των ταξιδιών Κινέζων τουριστών προς τη Ρωσία

Κατά τη φετινή Εθνική Ημέρα της Κίνας, οι Κινέζοι τουρίστες κατέκλυσαν τη Μόσχα, με πολλούς να δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία τους. Το α' εξάμηνο του 2026 οι Κινέζοι αποτέλεσαν πάνω από το 50% των τουριστών στη Ρωσία.
Γιάννης Στουρνάρας συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα παράδειγμα ανάκαμψης με ισχυρή ανάπτυξη και τουρισμό

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 2%, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τον Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει τη συμβολή των επενδύσεων, του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Ναμσάν Σεούλ φθινόπωρο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα 2026: Οι τουρίστες προτιμούν ποιοτικές εμπειρίες ταξιδιού

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής εβδομάδας από την Εθνική Ημέρα της Κίνας, οι Κινέζοι απολαμβάνουν ταξίδια και διασκέδαση, με περισσότερα οικογενειακά και εμπειρικά ταξίδια, καθώς οι διακοπές συμπίπτουν με τη Γιορτή του Μέσου Φθινοπώρου.
Καθεδρικός Αλέξανδρος Νιέφσκι Σόφια
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 7 εκατ. τουρίστες στη Βουλγαρία από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο

Πάνω από 7 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία έως τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων 3,5 εκατ. ξένοι. Αυξάνεται το ενδιαφέρον για πολιτιστικό τουρισμό, ενώ σχεδιάζονται ενέργειες για ποιοτική βελτίωση όλο τον χρόνο.