Το σχέδιο των 72 δισ. ευρώ και η ομάδα κρούσης στο Μαξίμου

Αύριο στη δημοσιότητα οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που «κουμπώνουν» με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Ποιοι «τρέχουν» το project.

Στην εκκίνηση της φιλόδοξης προσπάθειας για την αξιοποίηση του μυθικού ποσού των 72 δισ. ευρώ που εξασφάλιση η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες βρίσκεται η κυβέρνηση. Αύριο δίνονται στη δημοσιότητα οι προτάσεις της επιτροπής σοφών, υπό το νομπελίστα οικονομολόγο Χρ. Πισσαρίδη, ενώ ήδη συγκροτήθηκε στο Μαξίμου ειδική ομάδα κρούσης, με επικεφαλής δύο υφυπουργούς (Θ. Σκυλακάκης, Α. Σκέρτσος), η οποία θα συντονίζει τις δράσεις της κυβέρνησης.

Εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη χαθεί χρόνος, καθώς:

  • Οι προθεσμίες για την παράδοση στην Κομισιόν του σχεδίου αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ) είναι εξαιρετικά πιεστικές. Το σχέδιο θα πρέπει να έχει παραδοθεί ως τα μέσα του Οκτωβρίου, δηλαδή ο χρόνος που απομένει είναι μόλις δυόμιση μήνες, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο «χαλαρός» Αύγουστος. Επιπλέον, υπάρχει και ένα κρίσιμο ποιοτικό ζήτημα, πέραν των προθεσμιών: το σχέδιο θα πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο, ρεαλιστικό και να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης από τις «φειδωλές» χώρες του Βορρά, που έχουν, με βάση όσα συμφωνήθηκαν στην επεισοδιακή σύνοδο των Βρυξελλών, τη δυνατότητα να μπλοκάρουν ένα εθνικό σχέδιο, εάν δεν θεωρούν ότι είναι συμβατό με τις προδιαγραφές του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μοναδική σανίδα σωτηρίας της οικονομίας από την ύφεση που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, η οποία φαίνεται ότι θα είναι βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις. Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σωστή αξιοποίηση των πόρων αυτών, όπως τόνισε στο Bloomberg τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να προσθέσει δύο ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ των επόμενων ετών. Με αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο διαχειριστικών αστοχιών, όπως αυτές που έχουν κατ' επανάληψη εμφανισθεί στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

Το σχέδιο Πισσαρίδη

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, που παρουσιάζονται αύριο, θα δώσουν το γενικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα εγγραφεί η αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Όπως έχει αποκαλύψει το Business Daily, οι προτάσεις αυτές κινούνται σε 15 άξονες και καλύπτουν ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Πισσαρίδη συστήνει μέτρα για τη μείωση της φορολογίας και λιγότερα βάρη στις επιχειρήσεις, αναβάθμιση της αγοράς εργασίας, ενίσχυση της έρευνας στα πανεπιστήμια και σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας, αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, ψηφιοποίηση στο Δημόσιο, αναβάθμιση στην Παιδεία και την Υγεία, τρεις πυλώνες στο Ασφαλιστικό, γενναία στροφή στην πράσινη οικονομία, εκσυγχρονισμό του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας για την προστασία των επενδυτών, ενίσχυση των ΟΤΑ μέσω μεταφοράς πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας κ.α.

Η ομάδα κρούσης στο Μαξίμου

Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ήδη τη σύσταση μιας πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Την Επιτροπή αυτή θα στελεχώσουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου, Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
  • ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας,
  • ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και
  • ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • Το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Στόχος είναι αυτή την εβδομάδα να αρχίσουν να συνεδριάζουν οι επιτροπές, ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλεχθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

merkel_makron
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Προς το χειρότερο για τις χώρες του Νότου εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, που παρατείνεται και σήμερα με νέες προτάσεις του Σ. Μισέλ. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση επιχορηγήσεων ζητούν οι «σκληροί».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξηλώνουν» το Ταμείο Ανάκαμψης οι «φειδωλοί» του Βορρά

Προς το χειρότερο για τις χώρες του Νότου εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, που παρατείνεται και σήμερα με νέες προτάσεις του Σ. Μισέλ. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση επιχορηγήσεων ζητούν οι «σκληροί».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σβήνουν» οι ελπίδες συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές για τα κονδύλια, τη σχέση επιδοτήσεων - δανείων και τους κανόνες εποπτείας. Άκαρπη αναμένεται να αποβεί η Σύνοδος Κορυφής, συνέχεια διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο.