Φωτο: Shutterstock

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε πάλι το Δημόσιο με 3μηνα έντοκα

Ποσό ύψους 812,5 εκατ ευρώ με αρνητική απόδοση 0,04% άντλησε το Δημόσιο στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού.

Για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορονοϊού, τα τρίμηνα έντοκα ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα, με το τρίμηνο έντοκο να διαμορφώνεται σε αρνητικό επιτόκιο -0,04%.

Το ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας κατάφερε να αντλήσει 812,5 εκατ. ευρώ, και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,22 φορές. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,04% από +0,01% που ηταν στην προηγούμενη δημοπρασία, όπου η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί 3,03 φορές.

Το ευχάριστο αποτέλεσμα με την αρνητική απόδοση που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα αντανακλά το θετικό επικρατεί που επικρατεί στις αγορές για τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι αγορές ελληνικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αντλεί λόγω της κρίσης, τους τελευταίους μήνες, μεγαλύτερα ποσά με έντοκα από τις λήξεις τίτλων, ώστε να ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ελληνικά ομόλογα ήταν οι «πρωταθλητές της αγοράς» το 2019

Τα ελληνικά ομόλογα κατάφεραν να επανέλθουν στο επενδυτικό προσκήνιο μετά από μία μακρά περίοδο απαξίωσης, με τους θεσμικούς επενδυτές να επιστρέφουν μαζικά αναδεικνύοντας τα ελληνικά ομόλογα «πρωταθλητές της αγοράς».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας για 15ετές ομόλογο: Στόχος ένα επιτόκιο χαμηλότερο του 1,91%

Θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο υπ. Οικονομικών, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την έξοδο της χώρας στις αγορές.