ΓΔ: 807.47 1.90% Τζίρος: 29.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:47:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δεν βγαίνουν τα νούμερα με το επίδομα 2.000 ευρώ για νεογέννητα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κονδύλι 123 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 32 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, το ανακοίνωσε και το ενέταξε στον προϋπολογισμό. Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση θα μπει στη ζωή μας, από την 01.01.2020 και μετά. Όμως τα 123 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε ότι θα κοστίσει κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, αρκούν για να καλύψουν το 90% των νέων γεννήσεων; Σύμφωνα με την Θεανώ Φωτίου, σημερινή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η απάντηση είναι όχι. 

Σύμμαχος της κυρίας Φωτίου είναι τα ίδια τα νούμερα. Παίρνοντας ως βάση υπολογισμού τις γέννες που σημειώθηκαν στη χώρα το 2018, φαίνεται ότι υπάρχει μια «τρύπα» που ξεπερνάει τα 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 86.440 γεννήσεις. Το 90% αυτών είναι 77.796 γεννήσεις. Εάν η κυβέρνηση θέλει να καλύψει αυτό το ποσοστό, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα θέσει, με 2.000 ευρώ την κάθε γέννα, τότε χρειάζεται 155,59 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 32,59 εκατ. ευρώ που πρέπει να βρεθεί, εάν θέλει το υπουργείο Εργασίας να τηρήσει τη δέσμευσή του και να καλύψει το 90% των νέων γεννήσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2020. Εκτός και αν επιβάλλει τέτοια εισοδηματικά κριτήρια, που θα αφήνει και άλλους δικαιούχους, εκτός… επιδόματος. Εάν το κονδύλι των 123 εκατ. ευρώ παραμείνει ως έχει, τότε μπορεί να καλύψει μόνο το 71% των νέων γεννήσεων.

 Η κυρία Φωτίου δήλωσε ότι «το δημογραφικό απαιτεί σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δεν θα επιτρέψουμε η "επαλήθευση" των αριθμών να γίνει σε βάρος της κοινωνίας»… Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν διορθώσεις προς το καλύτερο στο κείμενο του προϋπολογισμού που θα σταλεί στην Κομισιόν, στα μέσα Οκτωβρίου, ή στο τελικό σχέδιό του, που θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει η ελπίδα στον τουρισμό, σχέδιο «Β» για να σωθεί η σεζόν

Αποφασισμένη για διακρατικές συμφωνίες η κυβέρνηση, καθώς παρατείνεται η δυστοκία στην Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ανοίγει η κρίσιμη αγορά της Βρετανίας τον Μάιο. Στόχος να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φακελώνονται» από το υπ. Υποδομών όλες οι εταιρείες δημοσίων έργων

Ψηφιακό αρχείο βαθμολόγησης δημιουργείται με το πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ καθιερώνεται «πέναλτι» σε όσους υποβάλλουν αβάσιμες προσφυγές και καθυστερούν τους διαγωνισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στις 516.491 ανέρχονταν σήμερα οι αιτήσεις για ρευστότητα και η αύξηση θα συνεχισθεί όλο το Σαββατοκύριακο. Πίεση στο υπ. Οικονομικών για αύξηση των κονδυλίων του έκτου κύκλου, που είναι μόλις 500 εκατ. ευρώ.