Φώτο: Shutterstock

Δεν βγαίνουν τα νούμερα με το επίδομα 2.000 ευρώ για νεογέννητα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κονδύλι 123 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 32 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, το ανακοίνωσε και το ενέταξε στον προϋπολογισμό. Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση θα μπει στη ζωή μας, από την 01.01.2020 και μετά. Όμως τα 123 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε ότι θα κοστίσει κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, αρκούν για να καλύψουν το 90% των νέων γεννήσεων; Σύμφωνα με την Θεανώ Φωτίου, σημερινή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η απάντηση είναι όχι. 

Σύμμαχος της κυρίας Φωτίου είναι τα ίδια τα νούμερα. Παίρνοντας ως βάση υπολογισμού τις γέννες που σημειώθηκαν στη χώρα το 2018, φαίνεται ότι υπάρχει μια «τρύπα» που ξεπερνάει τα 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 86.440 γεννήσεις. Το 90% αυτών είναι 77.796 γεννήσεις. Εάν η κυβέρνηση θέλει να καλύψει αυτό το ποσοστό, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα θέσει, με 2.000 ευρώ την κάθε γέννα, τότε χρειάζεται 155,59 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 32,59 εκατ. ευρώ που πρέπει να βρεθεί, εάν θέλει το υπουργείο Εργασίας να τηρήσει τη δέσμευσή του και να καλύψει το 90% των νέων γεννήσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2020. Εκτός και αν επιβάλλει τέτοια εισοδηματικά κριτήρια, που θα αφήνει και άλλους δικαιούχους, εκτός… επιδόματος. Εάν το κονδύλι των 123 εκατ. ευρώ παραμείνει ως έχει, τότε μπορεί να καλύψει μόνο το 71% των νέων γεννήσεων.

 Η κυρία Φωτίου δήλωσε ότι «το δημογραφικό απαιτεί σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δεν θα επιτρέψουμε η "επαλήθευση" των αριθμών να γίνει σε βάρος της κοινωνίας»… Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν διορθώσεις προς το καλύτερο στο κείμενο του προϋπολογισμού που θα σταλεί στην Κομισιόν, στα μέσα Οκτωβρίου, ή στο τελικό σχέδιό του, που θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνονται μεγάλα έργα με Προτάσεις Καινοτομίας

Στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις Προτάσεις Καινομίας που θα αφορά έργα προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ιδιώτες θα προτείνουν έργα προς υλοποίηση και θα έχουν πλεονέκτημα στους διαγωνισμούς.
tilergasia-remote working
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πόλεις που προτιμούν οι «νομάδες» και τα κίνητρα από την Ελλάδα

Ισπανικές πόλεις παίρνουν τέσσερις από τις 10 πρώτες θέσεις σε έρευνα που δημοσιεύει το Bloomberg λόγω κλίματος και χαμηλού κόστους ζωής. Μισό φόρο προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις 124.000 φθάνουν οι δηλώσεις οικονομικής στήριξης ελαιοπαραγωγών

Mέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 124.000 δηλώσεις οι οποίες μετά τη σχετική εκκαθάριση έχουν οριστικοποιηθεί και το ύψος τού ποσού που έχει δεσμευτεί ανέρχεται σε 112.238.000 ευρώ από τα 126 εκατ. ευρώ που πρόκειται να διατεθούν συνολικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 287.959 δικαιούχους

Αύριο θα καταβληθεί και σε εργαζόμενους ενταγμένους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το μήνα Οκτώβριο η πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 10.628.027,67 ευρώ, σε 40.401 δικαιούχους.
businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση διαρκείας στον διεθνή τουρισμό: Το 2024 η επιστροφή στο 2019

Δυσοίωνες προβλέψεις σε ειδική έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ακόμη και με τα εμβόλια, η ανάκαμψη στον τουρισμό θα είναι πολύ αργή. Βαρύ το πλήγμα στην ελληνική οικονομία.