ΓΔ: 904.06 0.01% Τζίρος: 2.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δεν βγαίνουν τα νούμερα με το επίδομα 2.000 ευρώ για νεογέννητα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κονδύλι 123 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 32 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, το ανακοίνωσε και το ενέταξε στον προϋπολογισμό. Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση θα μπει στη ζωή μας, από την 01.01.2020 και μετά. Όμως τα 123 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε ότι θα κοστίσει κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, αρκούν για να καλύψουν το 90% των νέων γεννήσεων; Σύμφωνα με την Θεανώ Φωτίου, σημερινή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η απάντηση είναι όχι. 

Σύμμαχος της κυρίας Φωτίου είναι τα ίδια τα νούμερα. Παίρνοντας ως βάση υπολογισμού τις γέννες που σημειώθηκαν στη χώρα το 2018, φαίνεται ότι υπάρχει μια «τρύπα» που ξεπερνάει τα 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 86.440 γεννήσεις. Το 90% αυτών είναι 77.796 γεννήσεις. Εάν η κυβέρνηση θέλει να καλύψει αυτό το ποσοστό, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα θέσει, με 2.000 ευρώ την κάθε γέννα, τότε χρειάζεται 155,59 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 32,59 εκατ. ευρώ που πρέπει να βρεθεί, εάν θέλει το υπουργείο Εργασίας να τηρήσει τη δέσμευσή του και να καλύψει το 90% των νέων γεννήσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2020. Εκτός και αν επιβάλλει τέτοια εισοδηματικά κριτήρια, που θα αφήνει και άλλους δικαιούχους, εκτός… επιδόματος. Εάν το κονδύλι των 123 εκατ. ευρώ παραμείνει ως έχει, τότε μπορεί να καλύψει μόνο το 71% των νέων γεννήσεων.

 Η κυρία Φωτίου δήλωσε ότι «το δημογραφικό απαιτεί σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δεν θα επιτρέψουμε η "επαλήθευση" των αριθμών να γίνει σε βάρος της κοινωνίας»… Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν διορθώσεις προς το καλύτερο στο κείμενο του προϋπολογισμού που θα σταλεί στην Κομισιόν, στα μέσα Οκτωβρίου, ή στο τελικό σχέδιό του, που θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκατό επιχειρήσεις παίρνουν... τζάκποτ από την επιδότηση δαπανών

Μια μικρή ομάδα βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων με πολύ μεγάλες ζημιές θα πάρουν το ένα τέταρτο των συνολικών επιδοτήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 4 Αυγούστου οι αιτήσεις, τι προβλέπει η ΚΥΑ.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 250 ευρώ σε φοιτητές από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η δράση αφορά τους πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές που είναι μέλη οικογενειών της Στερεάς Ελλάδας με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και σε απροστάτευτα τέκνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η επιδότηση για το ντίζελ, οικονομία δυνάμεων από το ΥΠΟΙΚ

Τον κίνδυνο νέας αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, που θα αυξήσουν την επιβάρυνση στον πληθωρισμό, σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο και αναστέλλει τις αποφάσεις για νέα επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Προσγειώνονται» οι τιμές λιανικής, στα ύψη οι τιμές χονδρικής

Σήμερα οι ανακοινώσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα είναι μειωμένες περίπου κατά 20% και επιτρέπουν αντίστοιχη μείωση επιδοτήσεων από το κράτος. Αδικαιολόγητα υψηλές οι τιμές στη χονδρική, ρεκόρ Ευρώπης για σήμερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης... α λα καρτ: Τα ποσά, και τα όρια εισοδήματος

Αυξημένα εισοδηματικά όρια μόνο για όσα νοικοκυριά πήραν και πέρυσι το επίδομα, ενώ με τα παλιά όρια θα αξιολογηθούν οι νέες αιτήσεις. Διπλάσιο επίδομα σε όσους χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις απειλές για την ευρωζώνη που μπορούν να φέρουν νέα κρίση

Υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων, πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, φόβοι για νέα «κόκκινα» δάνεια στο τραπεζικό σύστημα και αδυναμίες στις «σκιώδεις» τράπεζες απειλούν να διαταράξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.