ΓΔ: 823.21 0.73% Τζίρος: 33.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:56:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι 10 μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τα εργασιακά. Αυστηρά μέτρα και αντικίνητρα για αποτροπή της καθυστέρησης πληρωμής μισθών, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Προσαύξηση μισθού 12% στη μερική απασχόληση.

Αλλαγές στην εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), αλλά και αυστηρά μέτρα και αντικίνητρα για αποτροπή της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι κυριότερες αλλαγές που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

  1. Εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις οι επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επίσης, εξαιρούνται επιχειρήσεις, αλλά και περιοχές της χώρας, από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εάν υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
  2. Δημιουργούνται ξεχωριστά Μητρώα Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων. Παράλληλα δίνεται το δικαίωμα της ηλεκτρονικής ψήφου για την κήρυξη απεργίας.
  3. Γίνονται πιο δύσκολες οι μονομερείς προσφυγές στο μέτρο της Διαιτησίας για την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  4. Θεωρείται βλαπτική μεταβολή μιας σύμβασης, εάν η επιχείρηση καθυστερεί την καταβολή του μισθού, χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών.
  5. Προβλέπεται προσαύξηση 12% για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας, για περιπτώσεις μερικής απασχόλησης. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην υποδηλωμένη απασχόληση.
  6. Όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκ παροχής υπηρεσιών ή με εργόσημο, θα εντάσσονται στο σύστημα Εργάνη για να καταγράφονται συνολικά.
  7. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) παρατείνεται έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
  8. Καθιερώνεται μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων, για όσες διαπιστώνεται ότι έχουν αδήλωτους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να επανελέγχονται εντός 12 μηνών. Εργοδότες που θα πιάνονται υπότροποι χάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ευνοϊκές φορολογικές ή ασφαλιστικές ρυθμίσεις
  9. Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, περιορίζεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση, εντός δέκα ημερών από τον έλεγχο, προσλάβει τον εργαζόμενο με όρους πλήρους απασχόλησης, για δώδεκα μήνες. Το πρόστιμο θα αυξάνεται στα 5.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις εποχικής απασχόλησης, οι οποίες όμως θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν τρίμηνες προσλήψεις αδήλωτων εργαζομένων.
  10. Απαγορεύεται η υποβολή ηλεκτρονικής ΑΠΔ για επιχειρήσεις με μεγάλες και μη ρυθμισμένες οφειλές. Οι επιχειρήσεις αυτές, υποχρεώνονται να υποβάλλουν την ΑΠΔ με «ψηφιακό ή μαγνητικό μέσο» απευθείας από τα γκισέ του ΕΦΚΑ, αφού πρώτα καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αναγράφονται εκεί.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρά προληπτικά μέτρα η επιστροφή των εργαζομένων από τις θερινές διακοπές

Εφταήμερη τηλεργασία και υποχρεωτικά τεστ περιλαμβάνουν τα μέτρα για τους εργαζομένους τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που επιστρέφουν στην εργασία τους. Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «πακέτο» από το υπ. Οικονομικών για τη στήριξη της απασχόλησης

Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κατά 190 εκατ. ευρώ. Επιδοτείται ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται.