ΓΔ: 802.71 1.26% Τζίρος: 9.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:27:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,187% η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter. 

Με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της δανείστηκε σήμερα η Ελλάδα, καθώς αυτό διαμορφώθηκε στο 1,187% σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν εντυπωσιακό καθώς κατατέθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στόχος του ελληνικού δημοσίου με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν να συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ τονίζει ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 7,6 φορές με το υψηλό ενδιαφέρον να καταγράφεται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δημοπρασία. 

Συνολικά κατέθεσαν προσφορές περισσότεροι από 300 επενδυτές, με διαχειριστές κεφαλαίων (59%), τράπεζες (24%) και τους θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος. 

Αναφορικά με τη γεωγραφική διασπορά των επενδυτών υπήρξε ενδιαφέρον από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία, Αυστρία και φυσικά από την Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι ως Joint Lead Managers για την έκδοση διενήργησαν οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale. 

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η σημερινή έκδοση 

Ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την εξαιρετική πορεία που ακολούθησε η επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter. 

Σε αυτήν αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα σήμερα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία της για οποιαδήποτε λήξη ομολόγου. Η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 1,2%. Ενάντια σε μια παγκόσμια πανδημία, χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία». 

Σταϊκούρας: Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης

Την απόλυτη ικανοποίησή του είχε εκφράσει νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του, όπου μεταξύ άλλων προανήγγειλε την προσγείωση του επιτοκίου. 

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι: «Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία.

Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%. Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών  της πανδημίας.

Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων 625 εκ. ευρώ στις 7 Σεπτεμβρίου

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα εί­ναι η Παρασκευή  9 Σεπτεμβρίου 2022 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση  ACT/360. Για τα έντοκα γραμμάτια δε θα δοθεί καμία προμήθεια.